Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ - ΚΚΤ
Κοινή δράση ενάντια στον κοινό αντίπαλο

Βήμα για τον καλύτερο συντονισμό της αντιιμπεριαλιστικής πάλης των δύο λαών αποτέλεσαν οι συναντήσεις που είχε με το ΚΚ Τουρκίας η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ, που ολοκληρώνει σήμερα την τετραήμερη επίσκεψή της στη γείτονα χώρα

Τούρκοι κομμουνιστές νεολαίοι στο χώρο της συγκέντρωσης, στην Κωνσταντινούπολη
Τούρκοι κομμουνιστές νεολαίοι στο χώρο της συγκέντρωσης, στην Κωνσταντινούπολη
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (Του απεσταλμένου μας Περικλή ΚΟΥΡΜΟΥΛΗ).--

Την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν την κοινή δράση ενάντια την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς και να αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις για την ακόμα μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό, εξέφρασαν οι αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν το Σάββατο και την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη.

Η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ και ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ, ολοκληρώνουν σήμερα το πρόγραμμα της τετραήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη γείτονα χώρα, μετά από πρόσκληση του ΚΚ Τουρκίας. Το μεσημέρι, η Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με την ηγεσία του Κόμματος Εργασίας Τουρκίας (ΕΜΕΡ), ενώ το απόγευμα η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα συμμετέχει σε συζήτηση με βιομηχανικούς εργάτες της Κωνσταντινούπολης, μέλη του ΚΚ Τουρκίας.

Θερμή υποδοχή

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, στο συνεδριακό κέντρο της περιοχής Μποστάνζι στην Κωνσταντινούπολης, η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε το απόγευμα του Σαββάτου σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚ Τουρκίας ενάντια στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Εργάτες, διανοούμενοι, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και φοιτητές από τα πανεπιστήμια της Κωνσταντινούπολης επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Ανάμεσα σε συνθήματα στα ελληνικά και τα τουρκικά, για τους στενούς δεσμούς φιλίας που ενώνουν τους δύο λαούς και τον κοινό τους αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, η Αλέκα Παπαρήγα ανέβηκε στο βήμα της εκδήλωσης και μετέφερε την πλούσια εμπειρία από την αντιιμπεριαλιστική πάλη των Ελλήνων εργαζομένων, αλλά και τις συνέπειες από την 23ετή παραμονή της χώρας μας στην ΕΟΚ και την ΕΕ.

Συζητώντας με τον Κεμάλ Οκουγιάν
Συζητώντας με τον Κεμάλ Οκουγιάν
Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ του ΚΚ Τουρκίας και ο πρόεδρος του κόμματος Αϊντεμίρ Γκιουλέρ. Την αντίθεσή τους στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ εξέφρασαν, επίσης, παίρνοντας το λόγο στην εκδήλωση, συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι, καθηγητές πανεπιστημίων, μαθητές, γιατροί, ακόμα και πρώην αξιωματικοί του στρατού, που ενώνουν τη φωνή τους με το ΚΚ Τουρκίας και συστρατεύονται στην προσπάθειά του να ενημερώσει τον τουρκικό λαό για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ και να κινητοποιήσει ευρύτερα λαϊκά στρώματα, ενάντια στην κυρίαρχη επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης και τον κομμάτων της.

Στην αίθουσα, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, κυριάρχησε το σύνθημα: «Δεν υπάρχει πέρασμα για την ΕΕ», γύρω από το οποίο το ΚΚ Τουρκίας αναπτύσσει αυτή την περίοδο την προπαγάνδα του ενάντια στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Μια προπαγάνδα που βρίσκει απέναντί της τα κυρίαρχα ΜΜΕ της χώρας και το σύνολο σχεδόν των αστικών πολιτικών κομμάτων, που στη μια ή στην άλλη παραλλαγή τους στηρίζουν τη λεγόμενη «ευρωπαϊκή προοπτική» της Τουρκίας και καλλιεργούν αυταπάτες στο λαό ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ θα «απογειώσει» την οικονομία και το βιοτικό επίπεδο του λαού της.

Προπαγάνδα χουντικών προδιαγραφών

Σ' αυτήν την καλά οργανωμένη επιχείρηση χειραγώγησης της κοινής γνώμης αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο Αϊντεμίρ Γκιουλέρ, χαρακτηρίζοντάς την ανάλογη με εκείνη της Χούντας του Εβρέν για το «Σύνταγμα της 12ης Σεπτέμβρη», αλλά και την προπαγάνδα υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων που εξαπέλυσε στη δεκαετία του '80 η τουρκική κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο Κεμάλ Οκουγιάν σημείωσε ότι «δημοκρατία σημαίνει οι καταπιεσμένοι λαοί να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν ένα άδικο και εκμεταλλευτικό σύστημα» και παρατήρησε ότι αυτό είναι το πρώτο δικαίωμα που χτυπάει η ΕΕ, όπως δείχνει και η προσπάθεια να κατοχυρωθεί και συνταγματικά η διαιώνιση του καπιταλιστικού συστήματος.

Στην εκδήλωση διαβάστηκε και η κοινή δήλωση που υπέγραψαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα Ελλάδας και Τουρκίας. Η καλύτερη οργάνωση της κοινής αντιιμπεριαλιστικής πάλης αποτέλεσε το αντικείμενο και της συνάντησης που πραγματοποίησε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με την ηγεσία του ΚΚ Τουρκίας το μεσημέρι της Κυριακής στο πολιτιστικό κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε λίγο νωρίτερα ο Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ του ΚΚ Τουρκίας στο «Ριζοσπάστη» και τον «902 TV», σημείωσε σχετικά με την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας ότι, για το ΚΚ Τουρκίας, «το ΚΚΕ και ο ελληνικός λαός είναι κάτι παραπάνω από φίλοι, καθώς αντιμετωπίζουμε κοινές απειλές από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Πλούσιο πρόγραμμα συναντήσεων

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε το Σάββατο το Φανάρι και συναντήθηκε με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με διανοούμενους, ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές και νεολαίους που οργάνωσε το απόγευμα της Κυριακής το ΚΚ Τουρκίας στο πολιτιστικό κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης. Η Αλέκα Παπαρήγα μετέφερε την πλούσια εμπειρία από την αντιιμπεριαλιστική πάλη του ελληνικού λαού, τις επιπτώσεις που έχει για τους εργαζόμενους η παραμονή της χώρας στην ΕΕ και απάντησε σε ερωτήσεις των συγκεντρωμένων για τη δράση του ΚΚΕ ενάντια στην ΕΕ.

Χτες, το πρόγραμμα της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ συνεχίστηκε στη Σμύρνη, όπου συναντήθηκε με την τοπική Κομματική Οργάνωση του ΚΚ Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ