Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο παλιός γνωστός Συνασπισμός

Αν μη τι άλλο από τις τετραήμερες εργασίες του Συνεδρίου του Συνασπισμού έγινε φανερό ότι το κόμμα αυτό συνολικά δεν πρόκειται να παρεκκλίνει επί της ουσίας - κι όχι φυσικά επί των φράσεων - χιλιοστό από την πολιτική ρότα που πιστά ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, γνωστή πλατιά στον ελληνικό λαό. Παρά την αριστερόστροφη φρασεολογία, που τόσο πολύ αρέσει στο νέο πρόεδρό του, με σαφήνεια προκύπτει και από την πολιτική απόφαση του Συνεδρίου, ότι η στρατηγική του παραμένει ενταγμένη στην κυρίαρχη πολιτική, απέναντι στην οποία άλλωστε έχει δεσμευτεί στηρίζοντας και με την ψήφο του βασικές της επιλογές.

Είναι μάλλον απόλυτα προβλέψιμο πως δε θα χρειαστεί πολύς καιρός για να διαπιστωθεί και η διάσταση ανάμεσα στη φρασεολογία και στην πολιτική κατεύθυνση και να επαναβεβαιωθεί η αφερεγγυότητα του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα. Ως τότε βέβαια ας κρατήσουμε κάποια στοιχεία της πολιτικής απόφασης, ενδεικτικά των όσων παραπάνω υποστηρίζουμε.

Η πολιτική απόφαση λοιπόν κινείται στο γνωστό μοτίβο της μονομερούς επίρριψης ευθυνών για τα δεινά της ανθρωπότητας. Για όλα φταίει η «κακή Αμερική». Οσο για το έτερο ιμπεριαλιστικό κέντρο; Για την ΕΕ, ο Συνασπισμός υποστηρίζει «την πολιτική της ενοποίηση πέρα από τον ατλαντισμό με αυτόνομη διεθνή παρέμβαση»(!!!) ενώ από κοινού με τα κόμματα που συναποτελούν το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς «οφείλουν να επεξεργαστούν, να προβάλουν και να διεκδικήσουν μια συνολική εναλλακτική πολιτική πρόταση για την προοπτική και το ρόλο της Ευρώπης»!

Ορισμένα στοιχεία της αφερεγγυότητάς του: Η εκτίμησή του πως οι εκτεταμένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές «διευκόλυναν την εξωτερική επέκταση μερίδων του ελληνικού κεφαλαίου κυρίως στις υπό κατάρρευση οικονομίες των βαλκανικών χωρών». Ο ΣΥΝ όμως στήριζε (και στηρίζει;) φανατικά τα περιβόητα Σύμφωνα Σταθερότητας που αποτελούσαν μοχλούς άλωσης αυτών των χωρών από το μεγάλο κεφάλαιο και της Ελλάδας. Επισημαίνεται ακόμα στην πολιτική απόφαση ότι η «ισχυρή Ελλάδα» «συνέβαλε σταθερά στους πολέμους της "νέας εποχής" ενώ στρατιωτικές της δυνάμεις δε λείπουν να δώσουν το "παρών" στις εκάστοτε "σταθεροποιητικές" και "αντιτρομοκρατικές" ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις». Αυτά σήμερα, γιατί πριν λίγο καιρό όταν τέτοιες επιχειρήσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη, ο ΣΥΝ διαδήλωνε αγκαζέ με υπουργούς και άλλα γνωστά στελέχη της κυβέρνησης τότε του ΠΑΣΟΚ, κατακευρανώνοντας το ΚΚΕ για... περιχαράκωση, επειδή αρνούνταν να συμπράξει στην επιχείρηση αθώωσης της κυβέρνησης και ξεπλύματος των ευθυνών της.

Η πολιτική απόφαση επαναβεβαιώνει «την εμμονή του ΣΥΝ στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση της επανένωσης, της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, της ειρηνικής συνύπαρξης, μιας διεθνούς προσωπικότητας, μιας κυριαρχίας και ιθαγένειας, με απαλλαγή του νησιού από τις ξένες βάσεις». Τι απ' όλα αυτά διασφάλιζε το σχέδιο Ανάν; Τίποτα. Κι όμως ο ΣΥΝ έτρεξε να δηλώσει ένα ηχηρό «ΝΑΙ» στο διχοτομικό σχέδιο, στο οποίο σήμερα επιμελώς παραλείπει να αναφερθεί.

Ενα τελευταίο στοιχείο από την πολιτική απόφαση. Το τμήμα που αφορά στη «συνεργασία των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς και της οικολογίας» αρχίζει ως εξής: «Ο ΣΥΝ σε αντίθεση με την ηγεσία του ΚΚΕ που έχει στόχο να μονοπωλήσει την έκφραση του αριστερού κινήματος της χώρας μας, επιδιώκει το διάλογο, την κοινή δράση και τη συνεργασία»! Συμπληρώνουμε: Ο ΣΥΝ δημιούργησε τον ΣΥΡΙΖΑ, τον εκμεταλλεύτηκε εκλογικά και στη συνέχεια τον πέταξε σαν στημένη λεμονόκουπα. Κορυφαίο του στέλεχος σε ανύποπτο χρόνο δήλωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα πρώτης τάξεως εργαλείο για να χτυπηθεί το ΚΚΕ! Μόλις προχτές ο Ν. Κωνσταντόπουλος δήλωνε από το βήμα του Συνεδρίου ότι η έκβαση του αγώνα για τους συσχετισμούς εντός της αριστεράς αφορά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα! Είναι καθαρό νομίζουμε τι ακριβώς επιδιώκει ο ΣΥΝ, όταν αναφέρεται στην «αριστερά» και τη «συνεργασία» της...

Αυτά ως πρώτες επισημάνσεις. Θα επανέλθουμε...


Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ