Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΕΞ ΕΕ
Ανοιχτά τα μεγάλα ζητήματα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).-

Με τα βασικά θέματα του Σχεδίου Συμπερασμάτων της Ολλανδικής Προεδρίας, που αφορούν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, τη μορφή τους και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να παραμένουν ανοιχτά, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 16ης Δεκέμβρη, έληξε η επίσημη διαπραγμάτευσή τους, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών. Γεγονός που ευνοεί το παρασκήνιο και τις διάφορες συναλλαγές, αφού όπως ελέχθη διά στόματος στελέχους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών «για την Τουρκία ενδιαφέρονται και εξωκοινοτικοί παίκτες»...

Οι 25 υπουργοί κατέληξαν σε ένα νέο σχέδιο, που ελάχιστα διαφέρει από τα προηγούμενα. Το θέμα της Κύπρου και της επίμαχης παραγράφου 19, που αναφέρεται στην υπογραφή πρωτοκόλλου από την Τουρκία, με το οποίο θα αναγνωρίζει τελωνειακά και τις 10 νέες χώρες της ΕΕ - δηλαδή και την Κύπρο - παραμένει ανοιχτό και παραπέμπεται στους αρχηγούς κρατών, με τη Λευκωσία να ζητά την ενίσχυσή της. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Γιώργος Ιακώβου, ζήτησε συγκεκριμένα, να γίνει αναφορά που θα απαιτεί την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών και να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου υιοθέτησης της Συμφωνίας της Αγκυρας, από την Τουρκία. Οπως είπε ο Γ. Ιακώβου, καμία από τις 25 χώρες δεν τοποθετήθηκε αρνητικά στο θέμα της Κύπρου, ενώ ο Τσέχος και ο Γάλλος ομόλογός του εκφράστηκαν υπέρ των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι είναι «παντελώς αδιανόητο να συζητά η Αγκυρα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, χωρίς να αναγνωρίζει την Κύπρο», ενώ ο Μ. Μπαρνιέ, στα πλαίσια της αντίθεσής του στην τουρκική ένταξη, σημείωσε ότι η αναγνώριση από την Τουρκία δεν αποτελεί νομική προϋπόθεση, αλλά είναι πολιτικά και ηθικά λογικό να απαιτείται η ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι η παράγραφος 19 είναι πολύ σημαντική για την Κύπρο, αλλά στερείται βασικών χαρακτηριστικών. Υπέρ των κυπριακών θέσεων τάχθηκαν ανοιχτά, εκτός από την Ελλάδα, η Γαλλία, η Τσεχία, η Ιρλανδία και η Ισπανία.

Από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι μένουν ανοιχτά η ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα, η κατάληξή τους - πληροφορίες θέλουν τη διατύπωση που αφήνει ανοιχτό το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, να γίνεται διφορούμενη και να αναφέρει ότι ξεκινούν με στόχο την πλήρη ένταξη στην ΕΕ, αλλά αν αυτό δεν επιτευχθεί θα βρεθούν άλλοι δρόμοι συνεργασίας, προς ικανοποίηση κάθε πλευράς - και το θέμα της Κύπρου.

Παράλληλα, στα πλαίσια της «διατήρησης των λεπτών ισορροπιών», παρέμεινε η παράγραφος δυνατότητα μόνιμης απόκλισης μετακίνησης εργατικού δυναμικού από μία υπό ένταξη χώρα, προς τις χώρες - μέλη της ΕΕ, όρος που αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς στην Τουρκία, της οποίας το πληθυσμιακό μέγεθος τρομάζει τους Ευρωπαίους...

Οσον αφορά δε την παράγραφο 20, που αναφέρεται σε αναγωγή εκκρεμουσών διαφορών της Τουρκίας με άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ακούστηκε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από την Κύπρο, σε μία προσπάθεια να καλυφθεί η απουσία ξεκάθαρης αναφοράς του Κυπριακού. Η απαίτηση της συμφωνίας του 1/3 των χωρών - μελών, για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι μία χώρα παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερίες και αρχές της ΕΕ, που είχε απαλειφθεί, επανήλθε, «για να μην υπάρξουν αμφισβητούμενες ερμηνείες».

O προεδρεύων της ΕΕ, Ολλανδός πρωθυπουργός Γ.Π. Μπαλκενέντε, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με το Γερμανό ομόλογό του, κάλεσε την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κύπρο, υπογράφοντας τη Συμφωνία της Αγκυρας, σημειώνοντας ότι «όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ λένε ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Κύπρου, πρέπει να αλλάξουν στο μέλλον».

Το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, συζητήθηκε χτες και στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώ σήμερα αναμένονται οι ψηφοφορίες.

Το παιχνίδι πλέον μεταφέρεται στα παρασκήνια και όλοι περιμένουν τα λίγο - πολύ αναμενόμενα αποτελέσματα της Συνόδου, που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εναντιωθούν στα ευρωπαϊκά οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ