Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
Εντονη διπλωματική δραστηριότητα

Η Αγκυρα επιστράτευσε τον «πρωθυπουργό» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις πιέσεις για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οπως γράφει χτες ο «Φιλελεύθερος», σε επιστολή του προς τους 24 υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, πλην της Κύπρου, ο «πρωθυπουργός» ζητά να μην τεθεί ως προϋπόθεση στην Τουρκία η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ενωση. Η παρέμβαση αυτή, γράφει η εφημερίδα, εντάσσεται στο πλαίσιο της έντονης διπλωματικής δραστηριότητας της τουρκικής πλευράς και με την επιστράτευση Ταλάτ επιχειρείται εμμέσως πλην σαφώς και η διασύνδεση των όποιων κινήσεων της Αγκυρας με το θέμα του απευθείας εμπορίου αλλά και με το Κυπριακό. Αυτό συνάγεται από το περιεχόμενο της επιστολής, η οποία ουσιαστικά συνιστά ένας συνεχές κατηγορώ για τη Λευκωσία. Διατυπώνεται κατ' επανάληψη ο ισχυρισμός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εκμεταλλεύεται δήθεν τη θέση ως κράτος - μέλος για να παρεμποδίζει την Τουρκία και να τιμωρεί τους Τουρκοκυπρίους.

Ο Ταλάτ στην τρισέλιδη επιστολή του προς τους 24 ΥΠΕΞ:

-- Αναφέρει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μετά την ένταξη χρησιμοποιεί την ΕΕ ως εργαλείο για το Κυπριακό για να θέσει «μη ρεαλιστικά αιτήματα» στην Τουρκία. Παράλληλα «υιοθετεί τακτική κωλυσιεργίας για να αποκλείσει οποιοδήποτε μέτρο που να αίρει την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

-- Ισχυρίζεται ότι η ΕΕ έχει πολλά να κάνει για τους Τουρκοκυπρίους πριν να ζητήσει από την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε αυτό το πεδίο εντάσσει και το θέμα των μέτρων ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων.

-- Υποστηρίζει πως η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος επιβεβαίωσε την ύπαρξη δύο ίσων κοινοτήτων καθώς και τα χωριστά δικαιώματά τους να αποφασίζουν για τη μοίρα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ