Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Νέες αμερικανικές βάσεις

Δε γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα δημοσιοποιηθεί επισήμως η απόφαση. Ούτε με ποια προσχηματικά επιχειρήματα θα επενδυθεί και θα δικαιολογηθεί. Πιθανά, να ενταχθεί στην εξυπηρέτηση των αναγκών της παγκόσμιας «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν μία ή δύο μεγάλες στρατιωτικές βάσεις στη γειτονική μας Βουλγαρία, μαζί με 3.000 περίπου στρατιώτες.

Η αποκάλυψη έγινε από τον Βούλγαρο υπουργό Αμυνας, Νικ. Σβινάροφ, ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Αναμένουμε την απόφαση που θα λάβει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με τις βάσεις των ΗΠΑ στο έδαφος της Βουλγαρίας και εν πάση περιπτώσει από την πλευρά μας προετοιμάζουμε για την αρχή του 2005 τις σχετικές συνομιλίες».

Και μπορεί, βέβαια, ο γειτονικός μας λαός, να μην έχει εμπειρίες, σχετικά με ό,τι συνεπάγεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο έδαφος της χώρας του, αλλά οι πικρές εμπειρίες του δικού μας λαού, δεν επιτρέπουν τον παραμικρό εφησυχασμό και αυταπάτη. Η ενίσχυση, και μάλιστα αυτής της έκτασης, της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στα Βαλκάνια συνεπάγεται αντίστοιχο πολλαπλασιασμό των κινδύνων και των απειλών, σε βάρος της ειρήνης, των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. «Θέλουν - οι Αμερικανοί αλλά και η ΕΕ - να σκορπίσουν κι άλλο τη συμφορά στη γειτονιά μας. Δεν τους έφτασε η τραγωδία του Βελιγραδίου. Θέλουν κι άλλες περιπέτειες, για να βγάλουν κι άλλα κέρδη» υπογραμμίζει ο Χαρίλαος Φλωράκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στα «Νέα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ