Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο

Ο Αλ. Αλαβάνος νέος πρόεδρος

Σε υποτονικό κλίμα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής το τέταρτο τακτικό συνέδριο του Συνασπισμού, το οποίο και εξέλεξε νέο πρόεδρο τον Αλ. Αλαβάνο με ποσοστό 58,5%, καθώς και νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Οι επίσης υποψήφιοι για την προεδρία Μ. Παπαγιαννάκης και Χ. Παπαδόπουλος έλαβαν αντίστοιχα 33,18% και 6,94%.

Σε ό,τι αφορά στη σύνθεση της νέας ΚΠΕ, αυτή αποτελείται από 111 μέλη, μεταξύ των οποίων οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία και ο γραμματέας της νεολαίας με πλήρη δικαιώματα, ενώ το «αριστερό ρεύμα» πλειοψηφεί με 56,15% (61 μέλη), η «Παρέμβαση» απέσπασε 21,39% (23 μέλη), η «Ανανεωτική Συσπείρωση» 14,55% (16 μέλη), το «Κοκκινο - πράσινο δίκτυο» 3,61% (4 μέλη), «Πρωτοβουλία», «Ανεξάρτητοι» και «Αριστεροί Ριζοσπάστες» εκλέγουν 2, 1 και 1 μέλη στη νέα ΚΠΕ αντίστοιχα.

Εξάλλου με ποσοστό 75% υπερψηφίστηκε η πολιτική απόφαση του Συνεδρίου που αποτελεί μια συρραφή προηγούμενων θέσεων του ΣΥΝ και δεν εισαγάγει τίποτα το καινούριο, άλλωστε εξακολουθούν να ισχύουν οι αποφάσεις του προγραμματικού συνεδρίου. Το καταστατικό δε συζητήθηκε και οι αλλαγές παραπέμφθηκαν σε καταστατικό συνέδριο που θα διεξαχθεί μέσα στους επόμενους πέντε μήνες, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι τελικά η απελθούσα ΚΠΕ δεν παρουσίασε απολογισμό της δουλιάς της.

Το συνέδριο αποφάσισε και αυτή τη φορά ο πρόεδρος να εκλεγεί απ' αυτό και όχι από την ΚΠΕ όπως πρότειναν στελέχη προσκείμενα στο «Αριστερό Ρεύμα». Αρκετή συζήτηση έγινε και για το ενδεχόμενο να προταθεί στέλεχος του ΣΥΝ για την προεδρία της Δημοκρατίας, πριν φυσικά τη σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργού. Ωστόσο, το Συνέδριο αρνήθηκε να τοποθετηθεί με σαφήνεια στο ενδεχόμενο αυτό και έκανε δεκτή την πρόταση του «Ρεύματος» να τοποθετηθούν τα μέλη του ΣΥΝ με εσωκομματικό δημοψήφισμα εάν προκύψει τέτοιο θέμα.

Παρά την έλλειψη εντάσεων και αντιπαραθέσεων, αρκετοί ήταν οι σύνεδροι που από το βήμα του Συνεδρίου κατήγγειλαν μεθοδεύσεις της ηγετικής ομάδας του κόμματος σε ό,τι αφορά στον τρόπο λειτουργίας και στη λήψη αποφάσεων, επισημαίνοντας τις ευθύνες της για την κακή οργανωτική κατάσταση του Συνασπισμού. Να σημειωθεί εδώ ότι ο Δ. Σουλιώτης, μέλος της προηγούμενης ΚΠΕ αποχώρησε από το Συνασπισμό, καταγγέλλοντας ότι έχουν επικρατήσει οριστικά μικροαστικές αντιλήψεις.

Στη διάρκεια και των τεσσάρων ημερών έντονο ήταν το παρασκήνιο για τη συγκρότηση των λιστών, ενώ μαίνονταν ασίγαστη η μάχη του σταυρού. Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε διάσπαση της τάσης των «προεδρικών», οι οποίοι τελικά κατέβηκαν σε κοινή λίστα με ένα τμήμα τους να πριμοδοτείται από το «Αριστερό Ρεύμα» και ένα άλλο από την «Ανανεωτική Συσπείρωση» (στα ψηφοδέλτια περιλαμβάνονται όλες οι λίστες, κάθε σύνεδρος επιλέγει καταρχήν τη λίστα που επιθυμεί μαρκάροντάς την και στη συνέχεια σταυρώνει όποιους υποψηφίους απ' αυτήν επιθυμεί, μπορεί όμως να διαθέσει ένα μικρότερο αριθμό σταυρών για υποψηφίους από άλλες λίστες).

Ο Αλ. Αλαβάνος μετά τη γνωστοποίηση της εκλογής του ανέβηκε στο βήμα του Συνεδρίου και κατέθεσε τα σχέδιά του για τον Συνασπισμό. Δεν παρέλειψε μάλιστα να πλέξει το εγκώμιο των τάσεων, παρότι λίγο καιρό πριν ήταν αυτός που απειλούσε ακόμα και με παραίτηση από τη θέση του βουλευτή αν δε διαλύονταν οι τάσεις! Περισσότερο συγκρατημένος ο Μ. Παπαγιαννάκης τον προειδοποίησε ότι «θα έχει δύσκολα πράγματα μπροστά του» καθώς στον ΣΥΝ υπάρχουν «κεκτημένες συνήθειες ολίγον αναρχοαυτόνομες» και «θα δει τώρα τι σημαίνει να είσαι σάκος του μποξ»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιθέσεις φιλίας και συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ (2000-07-01 00:00:00.0)
Ολα τα «μέτωπα» ανοιχτά ενόψει Συνεδρίου (2000-05-30 00:00:00.0)
Μετ' εμποδίων ο δρόμος για το Συνέδριο (2000-05-23 00:00:00.0)
«Πονοκέφαλοι» από τους εντός και εκτός εκσυγχρονιστές (2000-05-20 00:00:00.0)
Οι «εκσυγχρονιστές» έφυγαν, ο εκσυγχρονισμός έμεινε (2000-05-16 00:00:00.0)
Πόλεμος τάσεων μέχρι τελικής επικράτησης (2000-04-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ