Τετάρτη 19 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Πόλεμος τάσεων μέχρι τελικής επικράτησης

Ο ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ των τάσεων στο Συνασπισμό καλά κρατεί, χωρίς καμία εκεχειρία να διαφαίνεται στον ορίζοντα μέχρις της διεξαγωγής του Συνεδρίου τον Ιούνη. Χτες, κορυφαία στελέχη του συνέχισαν με δηλώσεις τους σε διάφορα Μέσα Ενημέρωσης να υπερασπίζονται τις προτάσεις τους, που κατά τη γνώμη τους θα βγάλουν το κόμμα από το τέλμα και την πορεία συρρίκνωσης.

Ταυτόχρονα και το «παρασκήνιο» καλά κρατεί στην Κουμουνδούρου και τα «επιτελεία» των τάσεων ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη στο Συνέδριο, όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θολό εσωκομματικό τοπίο, με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό. Μέχρι στιγμής η ζυγαριά των συσχετισμών γέρνει υπέρ του «αριστερού ρεύματος» και του προέδρου Ν. Κωνσταντόπουλου, ενώ άγνωστη παραμένει η στάση που θα τηρήσουν οι «εκσυγχρονιστές», που ίσως να μην περιμένουν καν το Συνέδριο για τη γνωστοποίηση των αποφάσεών τους. Αίνιγμα παραμένει και η στάση των «προεδρικών», που εμφανίστηκαν διχασμένοι στην ΚΠΕ.

Στο μεταξύ νέες φωτιές ανάβουν στο Συνασπισμό δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ (Πάγκαλος, Τσοχατζόπουλος, Σκανδαλίδης), σύμφωνα με τις οποίες ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων. Κύκλοι της Κουμουνδούρου εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι οι δηλώσεις αυτές δεν είναι τυχαίες και αφήνουν να εννοηθεί πως θα υπάρξουν εξελίξεις σύντομα στο χώρο της «κεντροαριστεράς». Να σημειωθεί πως ο Θ. Πάγκαλος ζήτησε συνεργασία χωρίς όρους και προϋποθέσεις, επαναλαμβάνοντας ότι ο ΣΥΝ θα μπορούσε να είναι μια τάση μέσα στο ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας την ταύτιση των θέσεών τους.

Κατηγορηματικά αντίθετος εμφανίστηκε μόνο ο Π. Λαφαζάνης, αντίθετα ο πρόεδρος του κόμματος έθεσε ως όρο την αλλαγή του εκλογικού νόμου, σημειώνοντας πως «η πρότασή μας δεν είναι πρόταση ακυβερνησίας». Παρόλο που δύο μέρες πριν, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής υπεραμυνόταν της πρότασής του για προγραμματική αντιπολίτευση, μια πρόταση που υπερψηφίστηκε με τη στήριξη του «αριστερού ρεύματος», από 75 μέλη της ΚΠΕ, έναντι 19 κατά και 9 λευκών.

Από την πλευρά της η Μαρία Δαμανάκη δε διαφώνησε επί της ουσίας με τη συνεργασία, αλλά με τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί αυτή να ευδοκιμήσει. Θετική ήταν η ανταπόκριση του Νίκου Μπίστη ο οποίος δήλωσε ότι περιμένει οι «ενδιαφέροντες προβληματισμοί στελεχών του ΠΑΣΟΚ, να μορφοποιηθούν σε επίσημο λόγο του κυβερνητικού κόμματος».

Στο μεταξύ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΝ στο Συνέδριο αλλά και στην πορεία προς αυτό, όπως ο Μ. Παπαγιαννάκης, ο Στ. Πιτσιόρλας και ο Π. Κουναλάκης. Ο Μ. Παπαγιαννάκης φέρεται να δήλωσε πως την ευθύνη για την ενότητα του κόμματος από δω και πέρα την έχει η νέα πλειοψηφία. Με τη σειρά του ο Π. Κουναλάκης με μια σκληρή ανακοίνωσή του, σχολιάζει τις εργασίες της ΚΠΕ με χαρακτηρισμούς όπως «προχειρότητα, έλλειψη συλλογικής εμβάθυνσης στο οριακό αποτέλεσμα, αντιπαραθέσεις μηχανισμών, μικροψυχία, ενοχοποίηση αντιτιθέμενων απόψεων» κ.ά., ενώ αναφορικά με το Συνέδριο δηλώνει ότι κάποιοι επιθυμούν να είναι ένα Συνέδριο εσωστρέφειας, αλληλοεξόντωσης και επικράτησης, καταδεικνύοντας, όπως και ο προηγούμενος, το «αριστερό ρεύμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ