Τετάρτη 19 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΟΔΟΣ ΠΑΥΛΩΦ 22»
Ενα πολιτικό μυθιστόρημα για τον Ν. Ζαχαριάδη

Παρουσιάστηκε χτες από τις εκδόσεις «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Γ. Λεονταρίτη

Το βιβλίο του γνωστού δημοσιογράφου Γ. Λεονταρίτη «ΟΔΟΣ ΠΑΥΛΩΦ 22» παρουσίασαν χτες, σε εκδήλωση στην αίθουσα στην ΕΣΗΕΑ, ο εκδοτικός οίκος « ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ», ο συγγραφέας, ο πανεπιστημιακός Π. Πετρίδης, ο γιος του Ν. Ζαχαριάδη, Σήφης Ζαχαριάδης και ο γιος του Κ. Καραγιώργη, Αλέξης Γυφτοδήμος - Καραγιώργης.

Το βιβλίο του Γ. Λεονταρίτη είναι ένα πολιτικό μυθιστόρημα, βασισμένο σε ιστορικές πηγές γύρω από τη ζωή του Ν. Ζαχαριάδη, κατά το διάστημα που ο τελευταίος ήταν εξορία στο Σουργκούτ της Σιβηρίας. Συγκεκριμένα, περιγράφεται η περιπέτεια ενός νεαρού δημοσιογράφου, που ζει αυτοεξόριστος στο Παρίσι στα χρόνια της χούντας και αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι στη Σιβηρία, προκειμένου να συναντήσει τον πρώην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η ιδέα γι' αυτό το μυθιστόρημα δόθηκε στον συγγραφέα, όπως ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε, όταν διάβασε το βιβλιαράκι του Αχ. Παπαϊωάννου «Η διαθήκη του Ν. Ζαχαριάδη».

Αναφερόμενος στο βιβλίο, ο εκδότης Αγγ. Σιδεράτος ανακοίνωσε ότι γίνονται προσπάθειες να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη με μια μεγάλη παραγωγή υψηλών προδιαγραφών και με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ρώσων ηθοποιών. Ακόμη, εξέφρασε δημόσια τις ευχαριστίες του στο ΚΚΕ για τη βοήθεια που έχει δώσει σε εκδοτικές πρωτοβουλίες του «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟΥ», ώστε να φωτιστούν σημαντικές πλευρές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Απ' αφορμή το βιβλίο, το ενδιαφέρον των ομιλητών επικεντρώθηκε κυρίως στη συνάντηση του Σήφη Ζαχαριάδη και του Αλέξη Καραγιώργη και υπογραμμίστηκε με έμφαση ότι πρέπει να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα το κεφάλαιο των παθών του παρελθόντος που δίχασε τον κόσμο της Αριστεράς, για να μπορέσουν να αναζητηθούν εκείνες οι κοινές πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε να αντιμετωπιστεί η σημερινή συντηρητική λαίλαπα. Για να δοθεί απάντηση στους ποικιλώνυμους «εκσυγχρονιστές», που χαίρονται, πανηγυρίζουν και σαρκάζουν για την ανατροπή του υπαρκτού σοσιαλισμού, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γ. Λεονταρίτης. Στο ίδιο πνεύμα, μίλησε και ο Αγγ. Σιδεράτος, τιμώντας, όπως είπε, «τη μακρά αγωνιστική πορεία του κομμουνιστικού κινήματος από το 1918 μέχρι σήμερα».

Την ανάγκη να προσεγγίζεται η ιστορία και τα ιστορικά πρόσωπα με νηφαλιότητα, χωρίς μίση και πάθη, υπογράμμισαν, στις παρεμβάσεις τους, οι Σ. Ζαχαριάδης και Αλ. Καραγιώργης, δίνοντας, μάλιστα, συμβολικά τα χέρια στο τέλος της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος παραβρισκομένων. Από το ΚΚΕ παραβρέθηκε το μέλος της ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου Μάκης Κοψίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ