Τετάρτη 19 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προς συνομιλίες τύπου «Καμπ Ντέιβιντ»

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι δεν έχει επίσημα προταθεί θέμα διεξαγωγής συνομιλιών για το Κυπριακό τύπου Καμπ Ντέιβιντ. Απαντώντας σε ερώτηση, στο περιθώριο της συνεδρίας της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι υπάρχει μια αρχική σκέψη, που θα εξαρτηθεί, ωστόσο, από τη συγκατάθεση των δύο πλευρών.

Εμείς είμαστε οι τελευταίοι, είπε ο κ. Κασουλίδης, που θα προβάλουμε εμπόδια σε τέτοια διαδικασία, αν είναι απόφαση και επιλογή του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι από δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, δε φάνηκε να επικροτεί μια τέτοια περίπτωση. Αν γίνει επίσημη πρόταση, πρόσθεσε, θα δοθεί επίσημη απάντηση.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης χαρακτήρισε το περιβάλλον μέσα στο οποίο διεξάγονται οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, το ευνοϊκότερο υπό τις περιστάσεις, αφού, πρόσθεσε οι αποφάσεις του Ελσίνκι, θεωρούνται ισορροπημένες για την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ανέφερε, ακόμη, πως πρέπει να γίνουν έντονες παρασκηνιακές προσπάθειες από τη διεθνή κοινότητα, ενόψει του τρίτου γύρου των συνομιλιών, γιατί πρέπει να αρχίσει να παράγεται έργο στις διαπραγματεύσεις αυτές, ώστε να δικαιολογείται τέταρτος γύρος συνομιλιών.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι ασυμβίβαστη με την πολιτική της στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να χάνει ευκαιρία να υποδεικνύει στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της.

Δυσαρεστημένοι οι Τουρκοκύπριοι από την πορεία των πραγμάτων

Η τουρκοκυπριακή κοινότητα επιθυμεί σήμερα λύση του Κυπριακού περισσότερο από κάθε άλλη φορά και δε θέλει "να χάσει το τρένο" της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), αναφέρει σε άρθρο του σε αγγλική εφημερίδα της Τουρκίας ο δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ.

Στο άρθρο του, ο Μπιράντ που αναφέρεται στις εντυπώσεις που αποκόμισε από τις συζητήσεις που είχε με τους υποψηφίους λίγο πριν τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, σημειώνει ότι οι Τ/Κ δεν είναι ικανοποιημένοι από την "πορεία των πραγμάτων", αλλά ούτε και με την πολιτική της Αγκυρας.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος αναφέρει ότι οι Τ/Κ πιστεύουν πως τα κατεχόμενα έχουν "μείνει πίσω" σε σύγκριση με τις ελεύθερες περιοχές, λόγω ακριβώς της μη λύσης και θεωρούν ότι το Κυπριακό θα πρέπει να επιλυθεί "με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει παράδοση στους Ε/Κ".

Σύμφωνα με τον Μπιράντ, η Τ/κ κοινότητα επιθυμεί ένταξη στην ΕΕ, ενώ υπεύθυνο για όλα, δηλαδή τη μη λύση, το ότι δεν έφτασαν το επίπεδο των Ε/Κ και το ότι "φεύγει το τρένο" της ΕΕ, θεωρούν τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

«Εχουν βαρεθεί να τον βλέπουν για τόσα χρόνια στο θώκο» της λεγόμενης προεδρίας, σημειώνει ο Μπιράντ και προσθέτει ότι μέρος του "λαού" πιστεύει πως αν ο κ. Ντενκτάς φύγει, τότε θα αλλάξουν τα πάντα και θα διευκολυνθεί η λύση.

Μ' όλα ταύτα δεν μπορούν να κόψουν τους δεσμούς τους με τον Τ/Κ ηγέτη και δεν μπορούν να καταλήξουν στην προσωπικότητα που θα τον διαδεχτεί, αναφέρει ο Μπιράντ.

Αναφερόμενος στη λύση που υποστηρίζουν οι Τ/Κ για το Κυπριακό, επισημαίνει ότι δεν έχουν αποκρυσταλλώσει απόψεις και διευκρινίζει ότι άλλοι υποστηρίζουν ομοσπονδία, άλλοι συνομοσπονδία, άλλοι υποστηρίζουν πρώτα λύση του Κυπριακού και μετά ένταξη στην ΕΕ, ενώ άλλοι επιθυμούν ένταξη, έστω και τώρα.

Το συμπέρασμα του Μπιράντ είναι ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν είναι ικανοποιημένο από την πορεία των πραγμάτων. Χωρίς να το λένε ξεκάθαρα, δεν είναι ικανοποιημένοι από την πολιτική και τη στάση της Αγκυρας, καταλήγει ο Τούρκος δημοσιογράφος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσεκτικά βήματα συνιστούν οι Ελληνοκύπριοι(2002-08-22 00:00:00.0)
Ορόσημο ο ερχόμενος Ιούνιος(2001-12-22 00:00:00.0)
Συνάντηση Κασουλίδη - ντε Σότο(2001-09-15 00:00:00.0)
Τετράωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου(2001-08-01 00:00:00.0)
Αποδοκιμάζει την έκθεση η τουρκική πλευρά(2000-10-07 00:00:00.0)
Αμερικανική "φόρμουλα" στα σκαριά(1998-09-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ