Σάββατο 7 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αποδοκιμάζει την έκθεση η τουρκική πλευρά

«Μονομερή» χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την έκθεση σχετικά με το Κυπριακό, που υπερψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το υπουργείο, υπογραμμίζεται ότι «τόσο η έκθεση, όσο και το σχέδιο απόφασης, έδειξε πόσο μονομερώς και μακριά από την πραγματικότητα προσεγγίζουν το Κυπριακό οι βουλευτές που υπερψήφισαν» και τονίζεται ότι «η απόφαση θα αυξήσει την αδιαλλαξία της ελληνικής πλευράς στη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι η Αγκυρα συμμερίζεται τις απόψεις που εξέφρασε σχετικά η κυβέρνηση της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου.

Ο πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης «ΤΔΒΚ», Ντερβίς Ερόγλου, αναφερόμενος χτες στην έκθεση, έκανε λόγο για τον «τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα λαθών που ξεκίνησε με την αποδοχή της μονομερούς αίτησης της ελληνοκυπριακής διοίκησης για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ικανοποιημένος ο Κασουλίδης

Ικανοποιημένος από την πολιτική της Βρετανίας στο Κυπριακό, επέστρεψε χτες στην Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Ι. Κασουλίδης ανέφερε ότι μετά τη Νέα Υόρκη μετέβη στο Λονδίνο για σειρά επαφών με τη βρετανική και την κυπριακή παροικία.

Από τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, είπε ο Ι. Κασουλίδης, είναι ξεκάθαρη η υποστήριξη της πολιτικής της χώρας για αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό, που να συνάδει με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Κληθείς να σχολιάσει τις διάφορες απειλές του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, είπε πως δεν αναμένει ότι ο ίδιος θα αλλάξει, μέχρι και την τελευταία μέρα, που θα χρειαστεί να συμφωνήσει στο Κυπριακό, αν ποτέ συμφωνήσει, κατέληξε.

Δηλώσεις Λυσσαρίδη

Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, Βάσος Λυσσαρίδης, κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που στηρίχτηκε στην έκθεση Ζακ Πόος για το Κυπριακό, λέγοντας ότι η ιστορία του Κυπριακού είναι η ιστορία των ορφανών ευκαιριών που χάθηκαν λόγω των δικών μας παραλείψεων.

Η έκθεση Πόος για την Κύπρο, είπε ο Β. Λυσσαρίδης, αποτελεί το σημαντικότερο έγγραφο για το Κυπριακό τα τελευταία χρόνια και αν αφεθεί ορφανό θα είμαστε υπόλογοι.

Ο Β. Λυσσαρίδης τόνισε ότι θα πρέπει να αναληφθεί εκστρατεία για να επηρεαστούν οι κυβερνήσεις των χωρών που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Β. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι είχε διαβεβαιώσεις από τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου ότι το ψήφισμα θα αξιοποιηθεί και πως η Ελλάδα δε θα επιτρέψει την αναβάθμιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χωρίς συμμόρφωση της Τουρκίας προς το Ελσίνκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ