Σάββατο 7 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαρύ κλίμα σε μια άδεια αίθουσα...

Υψηλοί τόνοι, αιχμές και πολλές αντιπαραθέσεις ήταν τα κύρια στοιχεία που συνέθεσαν την εικόνα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ που οι εργασίες της ολοκληρώνονται σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πολλοί από τους ομιλητές, χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα, ασκώντας κριτική σε αρκετές από τις κυβερνητικές επιλογές, ενώ δεν ήταν λίγοι και αυτοί που έκαναν λόγο για κρίση τόσο μέσα στο κόμμα, όσο και στους κόλπους της κυβέρνησης.

Ο Κ. Σκανδαλίδης

Το κλίμα αυτό, δεν άλλαξε ούτε μετά από την ομιλία του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος με «μεσσιανική» αντίληψη και προφανώς στην προσπάθειά του να αναπτερώσει το ηθικό των μελών της ΚΕ, κλείνοντας την ομιλία του με στόμφο υποστήριξε: «Ολοι και τώρα - όπως μετά τις ευρωεκλογές - περιμένουν το ΠΑΣΟΚ να αποδιαρθρωθεί και να μείνει πίσω από τα γεγονότα. Αλλά είμαστε μόλις στην αρχή της τετραετίας. Οι λογαριασμοί όλοι έχουν εξασφαλιστεί, από όλους προς όλους» (!)... Ουσιαστικά δηλαδή, ο Κ.Σκανδαλίδης, έξι μόλις μήνες μετά τις εκλογές, δήλωσε ότι το κόμμα του δε χρωστάει σε κανέναν τίποτα (;), ότι έχει «ξοφλήσει» (σ.σ.: απέναντι στο λαό ή στους κεφαλαιούχους;...) και ότι, γενικώς, «κρατάει καλά»... Φυσικά, (και) ο Κ. Σκανδαλίδης με βάση την προσφιλή τακτική του ΠΑΣΟΚ, μετατόπισε τις ευθύνες για τα τεράστια προβλήματα στην ελληνική κοινωνία, στα κόμματα της αντιπολίτευσης που, όπως είπε, έχουν προχωρήσει στην «κατεύθυνση αντικυβερνητικού μετώπου». Απέναντι σε αυτό το «αντικυβερνητικό μέτωπο» έστειλε μήνυμα «συσπείρωσης» με την παραίνεση «να εγκαταλειφθούν όλα τα παλιά που μας χώριζαν μέχρι τώρα».

Κρίση βαθιά και πολύπλευρη

Το κλίμα όμως, άλλαξε άρδην όταν πήραν το λόγο τα μέλη της ΚΕ. «Κρίση βαθιά και πολύπλευρη που αγκαλιάζει κόμμα και κυβέρνηση», χαρακτήρισε ο Γ. Δασκαλάκης (στενός φίλος του Α. Τσοχατζόπουλου), την κατάσταση στο κυβερνών κόμμα, που «οφείλεται όχι μόνο σε παραλείψεις και λάθη αλλά και σε πολιτικές λογικές και πρακτικές, σε μια συνολική απαξιωτική πολιτική και ηθική στάση απέναντι στην κοινωνία».

Ο πρώην υπουργός έβαλλε κατά της ηγεσίας, λέγοντας ότι η ηγετική ομάδα του κόμματος και της κυβέρνησης βρίσκεται «σε απόσταση από την πραγματικότητα» ενώ, σ' άλλο σημείο έκανε λόγο για «γύμνια στην αντιμετώπιση κρίσεων». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «η κυβέρνηση έχει επιδείξει σε ορισμένες περιπτώσεις πυγμή και αποφασιστικότητα», αλλά «αυτές οι περιπτώσεις αφορούν τη σύγκρουσή της με τα πλατιά λαϊκά στρώματα» και κατέληξε: «Καμιά αποφασιστικότητα δεν έχει επιδειχτεί για να ξεκαθαριστούν οι ρόλοι οικονομικής και πολιτικής εξουσίας και να μπει φραγμός σε αυτή την αδηφάγο τάση των οικονομικών συμφερόντων να ελέγξουν όλο και πιο ασφυκτικά το ίδιο το πολιτικό σύστημα».

Να γίνει έκτακτο συνέδριο

Από την πλευρά του ο Γερ. Αρσένης, ζήτησε τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου, προκειμένου «να λυθούν όλα τα ζητήματα δημοκρατικά», όπως είπε. Ανέφερε, παράλληλα, ότι «τα καθοδηγητικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία χρόνια, δεν παράγουν πολιτική» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε γενναίες λύσεις, για να βγει το κόμμα από τη γωνία. «Είναι δική σου ευθύνη - είπε απευθυνόμενος στον Κ. Σημίτη - να προχωρήσεις ανατρεπτικά για να δώσεις ώθηση».

Επιπλέον, ο πρώην υπουργός Παιδείας, μιλώντας για την εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στο Κυπριακό έκανε λόγο «για διολίσθηση» και επίλυση του προβλήματος μέσω της Συνομοσπονδίας.

Σε άδεια αίθουσα...

Ενδειχτικό, της κατάστασης που επικρατούσε χτες στη Σύνοδο του ΠΑΣΟΚ, ήταν ότι μετά τις 4.30 (και ενώ είχε ανακοινωθεί ότι οι εργασίες θα διαρκούσαν μέχρι τις 9μμ), η αίθουσα είχε στην κυριολεξία αδειάσει. Οι περισσότεροι από τους ομιλητές, παραπονέθηκαν για τη συγκεκριμένη εικόνα, ενώ κάποιοι ανέφεραν ότι αυτή αντικατοπτρίζει την κρίση που αυτή τη στιγμή διέρχεται το κόμμα.

Στα αξιοσημείωτα της χτεσινής συνεδρίασης ήταν η δήλωση του βουλευτή Μαλέσιου ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος βουλευτής στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Μια δήλωση που διανθίστηκε με τη φράση ότι «δεν υπάρχουν ίχνη ζωής στο κόμμα».

Η «γκρίνια» και η έντονη κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα, ήταν μόνιμο σχεδόν μοτίβο των ομιλητών που τοποθετήθηκαν χτες. Σήμερα αναμένεται να μιλήσουν τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ και να ολοκληρωθούν οι εργασίες με τη δευτερολογία των Κ. Σημίτη και Κ. Σκανδαλίδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ