Τετάρτη 19 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αρωγός στη μεθόδευση για μεγαλύτερη απομόνωση της Γιουγκοσλαβίας

«Εφτιαξε» τον συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας ο Γ. Παπανδρέου!

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Χειροκροτητής» των προσπαθειών για τον «εκδημοκρατισμό» της Γιουγκοσλαβίας, ακόμη και με την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης αυτής της χώρας, και πρόθυμος αρωγός κάθε μεθόδευσης που αποσκοπεί στην απομόνωση του Βελιγραδίου, η ελληνική κυβέρνηση, συνεχίζει την πολιτική της προσκολλήσεως στο άρμα των ισχυρών, τρέφοντας ελπίδες ότι μπορεί να περισσέψει κάποιο κομματάκι από τη βαλκανική πίτα που ήδη έχει διαμοιραστεί.

Χτες ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών «έφτιαξε» τον συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας, Μπόντο Χόμπαχ, όπως ο ίδιος δήλωσε, προφανώς γιατί δεν άκουσε την παραμικρή αντίρρηση από τον Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που αντικείμενό τους ήταν η ακόμη μεγαλύτερη πολιτική απομόνωση της Γιουγκοσλαβίας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας αποφασίστηκε η πραγματοποίηση, στη Θεσσαλονίκη, στις 9 και 10 του Ιούνη, μιας διάσκεψης για την προώθηση του Συμφώνου Σταθερότητας, στην οποία, ασφαλώς, δε θα λάβει μέρος η Γιουγκοσλαβία. Στις δηλώσεις του ο Μπόντο Χόμπαχ ήταν κυνικά αποκαλυπτικός, όταν ρωτήθηκε αν στη διάσκεψη θα συμμετάσχει η Γιουγκοσλαβία: «Κρατάμε, είπε, μια καρέκλα ελεύθερη. αν μέχρι τότε έχει φύγει ο Μιλόσεβιτς. Φυσικά, τότε θα χαρούμε να έχουμε τη Γιουγκοσλαβία. Εάν παραμείνει στην αρχή, η καρέκλα θα μείνει αδειανή». Ο Ελληνας υπουργός, που ήταν παρών, απλώς... άκουσε τα όσα είπε ο Χόμπαχ, χωρίς να προσθέσει ή να σχολιάσει τίποτε.

Κατά τα άλλα, στις δηλώσεις τους τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Μπ. Χόμπαχ αρκέστηκαν στις φιλοφρονήσεις, υπογραμμίζοντας ο ένας το ρόλο και την προσπάθεια που καταβάλλει ο άλλος, προκειμένου να προωθηθεί το σχέδιο για την οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Και οι δύο τόνισαν πως έχουν ήδη βρεθεί τα απαραίτητα κονδύλια και την αποφασιστικότητά τους να «νικήσουν» την καθυστέρηση και τη γραφειοκρατία, ώστε «τα σχέδια που υπάρχουν να γίνουν εργοτάξια».

Ενα άλλο σημείο των δηλώσεων που αξίζει να επισημανθεί είναι εκεί που ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε τη «χαρά του που ο κ. Χόμπαχ έχει επιλέξει τη Θεσσαλονίκη ως εναλλακτική έδρα του για την περιοχή». Η «αξία» της επισήμανσης έχει να κάνει με την επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης να προβάλλει την «επιτυχία» της για την αναγόρευση της Θεσσαλονίκης σε έδρα του Οργανισμού Ανασυγκρότησης, έστω κι αν ο κ. Χόμπαχ δεν περνά από εκεί, ούτε για τα μάτια του κόσμου.

Επί της ουσίας, πάντως, όπως εκτιμούν διπλωμάτες στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κανείς δε θεωρεί εφικτή την επιβολή μιας λύσης στα Βαλκάνια, η οποία δε θα περιλαμβάνει και το Βελιγράδι. Υπό την έννοια αυτή, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η απομόνωση της Γιουγκοσλαβίας παγιώνει ένα περιβάλλον αστάθειας, το οποίο μπορεί να γίνει εκρηκτικό ανά πάσα στιγμή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ