Πέμπτη 22 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προσεκτικά βήματα συνιστούν οι Ελληνοκύπριοι

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς θα έχουν την προσεχή Δευτέρα ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό, λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, και ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλβαρο Ντε Σότο.

Οι επαφές θα γίνουν ενόψει της συνάντησης που θα έχει στις 6 του Σεπτέμβρη στο Παρίσι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς.

Πριν από την άφιξή του στην Κύπρο, ο λόρδος Χάνεϊ θα επισκεφθεί την Αθήνα και την Αγκυρα για επαφές σχετικά με το Κυπριακό.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο κάλεσε το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να προχωρήσει προσεκτικά σε οποιαδήποτε ενέργεια στο Κυπριακό, προκειμένου να μην υπονομευτούν οι προοπτικές επιτυχίας της προσπάθειάς του.

Σε δηλώσεις του στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου, ο Ι. Κασουλίδης ανέφερε ότι εναπόκειται στον Κόφι Ανάν να επιλέξει τον κατάλληλο χρόνο για ενεργότερη παρέμβαση στο Κυπριακό.

Ομως, πρόσθεσε, πρέπει να ενεργήσει «αποφεύγοντας ίσως περιστάσεις που μπορεί να κάψουν εν τη γενέσει τους οποιαδήποτε ενεργό παρέμβαση».

Ο Ι. Κασουλίδης δεν επεκτάθηκε στο θέμα των περιστάσεων που είναι δυνατό να επηρεάσουν αρνητικά τις προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, αλλά όταν ρωτήθηκε εάν αναμένει να υποβληθούν ή όχι έγγραφα, απάντησε ότι θεωρεί σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα την προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία. Οπως είπε, θεωρεί ότι έστω και αν χαθεί πολύτιμος χρόνος, το παράθυρο ευκαιρίας για λύση θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτό, ακόμη και για συνέχιση των συνομιλιών μετά την Κοπεγχάγη.

Πρόσθεσε ότι είναι και αυτό ένα σενάριο, εάν δηλαδή το Νοέμβρη δημιουργηθούν προϋποθέσεις για πρόοδο, να συνεχιστούν οι συνομιλίες και μετά το Δεκέμβρη. Αναφερόμενος στο κρίσιμο θέμα της κυριαρχίας, ο Ι. Κασουλίδης έθεσε αυστηρά πλαίσια συζήτησης, ώστε να αποφεύγεται και η απόσχιση αλλά και η διάλυση του κυπριακού κράτους.

Σχολιάζοντας πρόσφατες διεθνείς εμπειρίες διάλυσης ή δημιουργίας κρατών, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Κύπρος δεν είναι ούτε Τσεχοσλοβακία ούτε Μαυροβούνιο και Σερβία.

Δεν υπάρχει, πρόσθεσε, μέρος της Κύπρου που να καθορίζεται ότι ανήκει στη μία ή στην άλλη κοινότητα, αλλά ολόκληρη η Κύπρος ανήκει στις κοινότητες. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, θα συναντηθεί στο Παρίσι στις 6 του Σεπτέμβρη με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, χωριστά και από κοινού.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι εκτίμησή του είναι πως ο Γενικός Γραμματέας θα υποδείξει ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για λύση του Κυπριακού και θα τους καλέσει να μη χάσουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ