Πέμπτη 22 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Εμπορευματοποίηση και της εκεχειρίας;

Την περασμένη βδομάδα έγιναν οι πρώτοι από τους 44 προδοκιμαστικούς της Ολυμπιάδας, με τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες, εκεί στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά του ελεήμονα, τις οποίες εγκαταστάσεις εξακολουθεί να χαρακτηρίζει, χαιρέκακα, ως προχειροκατασκευές, η αγγλική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» και όχι μόνο.

Τα ολυμπιακά έργα προχωρούν, κατά τις σχετικές διαρροές, με καθυστερήσεις, περικοπές, με προκατασκευασμένα, με το τραμ κολλημένο εκεί στους «στύλους», με την εικόνα του παλιού αεροδρομίου ως από βομβαρδισμένης περιοχής. Και με τη «βούλα» συναντίληψης των αθανάτων εκείνων επιθεωρητών που απειλούν, κατά καιρούς, με κίτρινη κάρτα.

Εν τω μεταξύ, περιφέρεται ως ιδεολογική επένδυση, των εμπορευματοποιημένων Ολυμπιάδων, η αιωρούμενη σκέψη για εκεχειρία, κατά το ελάχιστο χρονικό διάστημα των αγώνων. (Το άκουσε ο Τζ. Μπους, ο νεότερος και έγινε θηρίo: - Ακου εκεχειρία, ενώ συνεχίζεται ο δικός μου αειφόρος πόλεμος. αλλά, ως τότε, θα έχω ισοπεδώσει τον παλιό φίλο, τον Σαντάμ...». Αυτά λοιπόν ως προς την εκεχειρία στα πλαίσια της... παγκοσμιοποίησης.

Γιατί εμείς, δηλαδή η ΕΕΔΥΕ, άλλες φιλειρηνικές δυνάμεις, φορείς και οργανώσεις, σε μια εκπληκτική σε όγκο και παλμό σύναξη, στην αρχαία Ολυμπία, το 1983, είχαμε ανακήρυξη την ιστορική περιοχή - σε οικουμενικό πρότυπο - ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Στη συνάντηση αυτή, τριακόσιοι και πάνω πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι της επιστήμης, της τέχνης, κοινωνικοί φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις, συνυπέγραψαν οικουμενική διακήρυξη, που υιοθετήθηκε και από τον ΟΗΕ (της εποχής εκείνης) - σύμφωνα με την οποία:

«Κηρύσσουμε, την Ολυμπία πόλη ανοχύρωτη και απύραυλη. Και καλούμε τους ανθρώπους όλης της Γης να συμπορευτούν μαζί μας. Για να εδραιώσουμε μόνιμη ειρήνη στον πλανήτη μας και ν' αποτρέψουμε τον πόλεμο που μας παραμονεύει!..».


του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ