Πέμπτη 22 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κινούνται διπλωματικά και οι Τούρκοι

Δημοσιογραφικές πληροφορίες στη Λευκωσία αναφέρουν ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Σιουκρού Σινά Γκιουρέλ, θα έχει, στις αρχές Σεπτέμβρη, συναντήσεις με τους κοινοτικούς αξιωματούχους, Γκίντερ Φερχόιγκεν, επικεφαλής της ενταξιακής διαδικασίας και Χαβιέ Σολάνα, αρμόδιο για θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα θέσει το Κυπριακό και το θέμα του καθορισμού έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα του.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Γκιουρέλ αναμένεται να επαναλάβει τη γνωστή τουρκική θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να αναμειγνύεται στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος και πως το θέμα αυτό δεν πρέπει να συνδέεται με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Η παρέμβαση αυτή γίνεται, κατά κύριο λόγο, γιατί τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί η δραστηριότητα των Βρυξελλών στις διεργασίες επίλυσης του Κυπριακού με εμφανή εμπλοκή στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης.

Ενδεικτικό του γεγονότος είναι ότι, τόσο τα Ηνωμένα Εθνη, όσο και οι απεσταλμένοι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας για το Κυπριακό, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να επαναλάβει και τις προειδοποιήσεις της Αγκυρας ότι, σε περίπτωση απόφασης για ένταξη της Κύπρου, η Αγκυρα θα αντιδράσει.

Στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ο Σιουκρού Σινά Γκιουρέλ αναμένεται να ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση να καθορίσει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Οι συναντήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών διευθετήθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο και ακολουθούν κατά πόδας την αποστολή του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μεσούτ Γιλμάζ, στην Κοπεγχάγη.

Η δανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρνήθηκε να δώσει στον Τούρκο επίσημο ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας πως «η σχετική απόφαση θα στηριχτεί στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το βαθμό προσαρμογής της Τουρκίας στα κριτήρια της Κοπεγχάγης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ