Πέμπτη 22 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ετοιμη για τις συναντήσεις η τουρκοκυπριακή πλευρά

Ετοιμη διαμηνύει προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, η τουρκοκυπριακή πλευρά, να δώσει απάντηση σε οποιαδήποτε προσέγγιση του Κυπριακού, ενόψει και της συνάντησης που θα έχουν στο Παρίσι οι ηγέτες των δύο πλευρών μαζί του.

Σε δηλώσεις του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, χαρακτηρίζει τον Κ. Ανάν «έμπειρο και λογικό άνθρωπο», ο οποίος ίσως καλέσει τις δυο πλευρές να επιταχύνουν τη διαδικασία για επανένωση του νησιού.

Το ενδεχόμενο αυτό ο Ρ. Ντενκτάς το απέδωσε στην αποστολή του Κ. Ανάν, πρόσθεσε όμως ότι δεν αναμένει την υποβολή σχεδίων και προγραμμάτων, κάτι που - όπως ισχυρίστηκε ο Ρ. Ντενκτάς - δεν επιθυμεί ούτε ο ΓΓ του ΟΗΕ, με σκοπό τη διαφύλαξη του γοήτρου του σε περίπτωση που οι εισηγήσεις του απορριφθούν από τη μια ή την άλλη πλευρά.

Ο κατοχικός ηγέτης είπε και τα εξής: «Οι Ελληνοκύπριοι περιμένουν να υποβληθεί κάποιο έγγραφο. Και αυτοί φοβούνται από κάτι τέτοιο. Αν συμβεί αυτό, τότε θα το φέρω στην Κύπρο και θα το δείξω στο λαό μας. Προσωπικά - συνέχισε - δε θα ήθελα να συμβεί αυτό, γιατί σέβομαι τον ΓΓ και δε θα ήθελα να θιγεί το γόητρό του».

Οπως είπε ο Ρ. Ντενκτάς, πριν από τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, θα έχει συναντήσεις με τον Βρετανό απεσταλμένο για το Κυπριακό, λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ, τον ειδικό συντονιστή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τόμας Γουέστον, και τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο.

Ο Ρ. Ντενκτάς επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του περί ύπαρξης στην Κύπρο «δύο λαών, δύο διοικήσεων, δύο γεωγραφικών χώρων και δύο δημοκρατιών».

«Στόχος μας - είπε - είναι να ενοποιήσουμε τις δύο αυτές πλευρές έχοντας τον τίτλο ιδιοκτησίας στην τσέπη μας και όχι να είμαστε και πάλι συνέταιροι».

Ο Ρ. Ντενκτάς πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία είναι πολύ ευαίσθητοι στο θέμα της κυριαρχίας και επανέλαβε τη θέση του για χάραξη «συνόρων» μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

«Θα πρέπει να χαραχτούν σύνορα μεταξύ των δύο πλευρών», είπε, «να ρυθμιστεί το θέμα της αποζημίωσης και ανταλλαγής περιουσιών, να αρθούν τα εμπάργκο και να γίνει αποδεκτό ότι το Σύνταγμα του 1960 κατέστη ανενεργό από τον Μακάριο το 1963».

Οι Τουρκοκύπριοι, είπε ο Ρ. Ντενκτάς, ουδέποτε βρίσκονταν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, απέκλεισε το ενδεχόμενο «παραχωρήσεων» από τα δήθεν «κυριαρχικά τους δικαιώματα» και δήλωσε πως «ποτέ οι Τουρκοκύπριοι δε θα είναι μπάλωμα σε ένα ελληνοκυπριακό κράτος».

Η εφημερίδα «Κίπρισλι»

Η εθνικιστική τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρισλι» αναφέρεται πρωτοσέλιδα σε σχέδια ξένων μεσολαβητών για λύση του Κυπριακού και γράφει ότι οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Βρετανία και τα Ηνωμένα Εθνη θα κινηθούν από κοινού για την επίλυσή του. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι θα ανασταλεί η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, οι απευθείας συνομιλίες θα συνεχιστούν και πέραν του Δεκέμβρη, θα εξασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις προενταξιακές διαδικασίες και θα προληφθεί η κρίση.

Προσθέτει ότι το πρώτο βήμα στις προσπάθειες αυτές θα γίνει στις 6 του Σεπτέμβρη στο Παρίσι, όπου ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, θα υποβάλει προτάσεις για την επίλυση του Κυπριακού, τις οποίες υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Βρετανία.

Σύμφωνα με την «Κίπρισλι», στις προτάσεις αυτές θα αναγνωρίζεται «κυριαρχία» στους Τουρκοκυπρίους και θα επιστρέφεται μεγαλύτερο ποσοστό εδάφους στους Ελληνοκυπρίους.

Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά προωθεί τη λύση «δύο κυρίαρχων κρατών» και η ελληνοκυπριακή πλευρά τη μια και μοναδική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ξένοι μεσολαβητές υποστηρίζουν «πως δεν υπάρχουν περιοχές που ανήκουν στους Ελληνοκυπρίους ή στους Τουρκοκυπρίους μια και η Κύπρος ανήκει σε όλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ