Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Μετ' εμποδίων ο δρόμος για το Συνέδριο

Σαράντα μέρες απομένουν ως το τρίτο τακτικό συνέδριο του Συνασπισμού και ενώ επισήμως επιχειρείται να δοθεί εικόνα νηνεμίας, παρασκηνιακά η τρικυμία καλά κρατεί. Η φημολογία για τις προθέσεις και τις κινήσεις του ενός ή του άλλου στελέχους, της μιας ή της άλλης τάσης, οργιάζει και πολλά είναι τα σενάρια που «βλέπουν» το φως της δημοσιότητας.

Χτες κυκλοφόρησε η πληροφορία πως ο Μ. Παπαγιαννάκης προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία δημόσιας συζήτησης για το μέλλον του κόμματος. Είχε προηγηθεί η πληροφορία που έφερε την Μαρία Δαμανάκη έτοιμη να προσεγγίσει την ομάδα του Μ. Παπαγιαννάκη με στόχο την ενιαία έκφρασή τους στο συνέδριο.

Παράλληλα, δίνουν και παίρνουν οι «προβλέψεις» για τη στάση που θα κρατήσουν οι «προεδρικοί», για το αν θα συμμετάσχουν στη μία ή την άλλη λίστα και το αν η συμμαχία τους με το «αριστερό ρεύμα», όπως καταγράφηκε στην ΚΠΕ, διατηρηθεί. Αρκετοί πάντως εκτιμούν πως οι «προεδρικοί» δε θα κρατήσουν ενιαία στάση στο Συνέδριο και πως ορισμένοι απ' αυτούς θα προσχωρήσουν στην ομάδα Παπαγιαννάκη.

Τα σενάρια που κυκλοφορούν ανακυκλώνονται συνεχώς, μιας και οι πρωταγωνιστές τους ούτε τα επιβεβαιώνουν ούτε όμως και τα διαψεύδουν. Ωστόσο, ένα απ' αυτά συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες επιβεβαίωσης, υπερψήφιση του κειμένου θέσεων από το «ρεύμα» και μερίδα των «προεδρικών» και εμμονή των υπολοίπων στις θέσεις που κατέθεσαν στην ΚΠΕ. Μια τέτοια εξέλιξη θα στρέψει την προσοχή όλων στην Μαρία Δαμανάκη, η οποία έχει αφήσει να εννοηθεί πως σ' αυτή την περίπτωση ενδέχεται ακόμα και να αποχωρήσει από το κόμμα.

Στο μεταξύ, χτες βράδυ ο Ν. Κωνσταντόπουλος - μετά από δική του πρωτοβουλία - συναντήθηκε με τον Π. Κουναλάκη, την Μαρία Δαμανάκη και τον Μ. Παπαγιαννάκη. Συναντήσεις ικανές να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να ενισχύσουν το «προφίλ» του προέδρου του κόμματος, αλλά τίποτε άλλο πέρα απ' αυτά. Κατά τη συνάντηση δε, με την Μ. Δαμανάκη διαπιστώθηκε η διάσταση των απόψεών τους, ενώ η βουλευτής ζήτησε να ληφθούν τρία μέτρα ενόψει του Συνεδρίου: Να αποενοχοποιηθεί η διαφορετική άποψη, να μην υπάρξουν αποκλεισμοί και να γίνεται σεβαστή η άποψη της μειοψηφίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει κι άλλη συνάντηση μεταξύ τους εν ευθέτω χρόνο.

Να σημειωθεί ότι τις απόψεις της Μ. Δαμανάκη απηχεί άρθρο του Σπ. Δανέλλη που δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη «Αυγή» (ο Σπ. Δανέλλης είχε συνυπογράψει το κείμενο που κατέθεσε στην ΚΠΕ η Μαρία Δαμανάκη). Στο άρθρο λοιπόν γίνεται λόγος για «δίκη προθέσεων, ενοχοποίηση ιδεών, κυνήγι μαγισσών, που μπορεί να προβάλλει ως εύκολη λύση, δεν απαντά όμως στη συρρίκνωση, στην πολιτική αφυδάτωση» κ.ά. Ο Σπ. Δανέλλης συμπληρώνει ακόμα με νόημα πως πάει στο Συνέδριο για να εξαντλήσει και την τελευταία ελπίδα, «μήπως καταλήξουμε σε μια νέα πολιτική συμφωνία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ