Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «DYNAMIC MIX - 2000»
ΝΑΤΟκρατούμενη η Ελλάδα

Γερμανικά στρατεύματα έχουν «καταλάβει» τη στρατιωτική βάση Αγγελοχωρίου Θεσσαλονίκης κι έχουν εγκαταστήσει οπλικά συστήματα και συστοιχίες πυραύλων «Patriot» στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής άσκησης «DYNAMIC - MIX»
Γερμανικά στρατεύματα έχουν «καταλάβει» τη στρατιωτική βάση Αγγελοχωρίου Θεσσαλονίκης κι έχουν εγκαταστήσει οπλικά συστήματα και συστοιχίες πυραύλων «Patriot» στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής άσκησης «DYNAMIC - MIX»
Στα χέρια του ΝΑΤΟ βρίσκεται το Αιγαίο, ολόκληρη η Ελλάδα, η ίδια η εθνική κυριαρχία, καθώς η άσκηση « DYNAMIC MIX - 2000» περνά στην καθαρά επιχειρησιακή της φάση η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιούνη. Ηδη ολοκληρώθηκε η άφιξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και ξεκινάνε από σήμερα οι προπαρασκευαστικές αποστολές. Το διάστημα που θα διαρκέσει η άσκηση η εθνική κυριαρχία περνάει στο ΝΑΤΟ μιας και οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις, κατά πρώτο λόγο οι αεροπορικές, θα δρουν χωρίς να αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο και η ραχοκοκαλιά της ελληνικής αεροπορίας, η διοίκηση και το επιτελείο του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) Λάρισας θα λειτουργεί ως ΝΑΤΟικό επιτελείο και μόνο υπό την επωνυμία 7ο CAOC, το οποίο θα παίρνει κατευθείαν εντολές από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Νάπολης. Η φόρμουλα αυτή αποτελεί πιλοτική εφαρμογή της λειτουργίας της Ελλάδας στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ.

Σε διάφορα ελληνικά αεροδρόμια βρίσκονται 163 ΝΑΤΟικά μαχητικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων έτοιμα να αναλάβουν αποστολές. Από αυτά τα 66 είναι ελληνικά. Στον παραπάνω αριθμό περιλαμβάνονται και τα 12 τουρκικά μαχητικά τύπου «F-16» τα οποία έχουν προσγειωθεί στο αεροδρόμια της Ν. Αγχιάλου Βόλου. Τα τουρκικά αεροσκάφη ξεκίνησαν από χτες τις πτήσεις εξοικείωσης στον ελληνικό εναέριο χώρο, πετώντας σε μεικτούς σχηματισμούς με ελληνικά μαχητικά.

Εχει ολοκληρωθεί η μεταφορά και συγκρότηση των χερσαίων ΝΑΤΟικών δυνάμεων που θα πάρουν μέρος στην άσκηση. Στη Β. Ελλάδα, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης έχουν καταφθάσει 4.500 ΝΑΤΟικοί στρατιώτες, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει την εκπαίδευση και από τις 27 Μάη θα μπαίνουν στο καθαρά επιχειρησιακό μέρος. Στις 5 Ιούνη στην περιοχή Ασκός Προφήτη του Κιλκίς θα διεξαχθεί η τελική φάση της άσκησης.

Οσον αφορά τις ναυτικές δυνάμεις μια τουρκική φρεγάτα κατέπλευσε στη Σούδα, ενώ δύο ελληνικές φρεγάτες και δύο τορπιλάκατοι κατέπλευσαν στο λιμάνι της Σμύρνης, από εκεί η ΝΑΤΟική αρμάδα αποτελούμενη από 8 πλοία θα αποπλεύσει για το κεντρικό Αιγαίο, όπου σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης θα παίξει ρόλο «εχθρικών δυνάμεων» που κινούνται προς το Ιόνιο για να αποτρέψουν την απόβαση των προερχομένων από τη Σαρδηνία ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Η απόβαση των 3.000 ΝΑΤΟικών πεζοναυτών (ανάμεσά τους και 150 Τούρκοι), θα γίνει στην Κυπαρισσία την 1 Ιούνη, όπου και θα παραμείνουν μέχρι τις 4 Ιούνη.

Η άσκηση θα βρίσκεται υπό τη διεύθυνση και το συντονισμό του διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ Νοτίου Ευρώπης, δηλαδή του διοικητή του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Νάπολης, Αμερικανού ναυάρχου Ελις. Από κει και πέρα αυτός έχει αναθέσει τον τακτικό έλεγχο, όσον αφορά το χερσαίο σκέλος στο Περιφερειακό Συμμαχικό Στρατηγείο του Τυρνάβου, δηλαδή το ΝΑΤΟικό υποστρατηγείο της Λάρισας- διοικητής του είναι ο αντιστράτηγος Μαντζάνας - και όσον αφορά στο αεροπορικό σκέλος, στο Αεροπορικό Στρατηγείο Λάρισας, το λεγόμενο Συνδυασμένο Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (7ο CAOC), διοικητής του είναι ο αντιπτέραρχος Μανούσος, δηλαδή ο διοικητής του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) Λάρισας.

Τα τουρκικά αεροσκάφη, όπως και τα άλλα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη, που θα απογειώνονται από τουρκικά αεροδρόμια, σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει, θα παίρνουν διαταγή αποστολής την προηγούμενη μέρα από το 7ο CAOC της Λάρισας. Τη διαταγή όμως για την εκτέλεση της αποστολής θα την παίρνουν από το αντίστοιχο ΝΑΤΟικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων που βρίσκεται επί του τουρκικού εδάφους, το 6ο CAOC στο Εσκί Σεχίρ, το οποίο θα κάνει γνωστά στο 7ο CAOC της Λάρισας, τα πέντε σημεία τα οποία έχει ζητήσει η Ελλάδα ως υποκατάστατα των σχεδίων πτήσης, μια με δύο ώρες πριν από την εκτέλεση της αποστολής.

Πάντως όπως προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, έχει γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση, τα ΝΑΤΟικά μαχητικά αεροσκάφη, μαζί και τα τουρκικά, που θα απογειώνονται από τουρκικά αεροδρόμια δε θα υποβάλουν σχέδια πτήσης εφόσον εκτελούν αποστολές στα πλαίσια της συγκεκριμένης άσκησης. «Ολα τα μαχητικά αεροσκάφη, είπε ο υπουργός Τύπου, κινούνται με διαταγές του Ελληνα διοικητή, ο οποίος, βεβαίως, ενεργεί ως αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Τα αεροσκάφη, κατά την κίνησή τους, υποβάλλουν σχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται ορισμένα στοιχεία, τα οποία είναι κοινά για όλα τα αεροπλάνα, τα οποία θα κινηθούν συμμετέχοντας στην άσκηση, ανεξαρτήτως της βάσης από την οποία εξορμούν, είτε αυτή είναι στην Ελλάδα, είτε είναι εκτός Ελλάδας. Οποιοδήποτε αεροπλάνο κινηθεί, χωρίς να παίρνει μέρος στην άσκηση, χωρίς να υποβάλει, να αναφέρει αυτά τα συγκεκριμένα στοιχεία, θα αντιμετωπίζεται όπως πάντοτε στο παρελθόν. Δηλαδή, θα αναχαιτίζεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ