Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Υπέρ της πολιτικής «ευελιξίας» η ελληνική κυβέρνηση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας Βησ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η κυβέρνηση, με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, αναθεωρεί, για πρώτη φορά, τις όποιες επιφυλάξεις διατηρούσε περί καθιέρωσης της «αρχής της ευελιξίας» από την τρέχουσα πολιτική αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), στα πλαίσια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης (ΔΔ) και συμφωνεί, πλέον, επίσημα στη θέσπιση δικαιώματος ξεχωριστής «ενισχυμένης συνεργασίας» μεταξύ ορισμένων ισχυρών κρατών - μελών. Παράλληλα η Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ συμφώνησε χτες σε μια κατ' αρχήν απόφαση για τη μετεξέλιξη της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και τις σχέσεις ΕΕ/ΝΑΤΟ, απόφαση που θα εγκριθεί στο επόμενο συμβούλιο (13 Ιούνη) και θα πρέπει να υιοθετηθεί από τους 15 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Φέιρα (19/20 Ιούνη). Εξελίξεις υπάρχουν και στην περιβόητη υπόθεση ανάληψης από τη Θεσσαλονίκη της «έδρας» της «ανασυγκρότησης των Βαλκανίων», αφού η Κομισιόν προωθεί ενιαίο «κανονισμό», με τον οποίο οι Βρυξέλλες θα αποφασίζουν τη συνολική «διαχείριση» του οργανισμού και η Θεσσαλονίκη απλά θα εκτελεί. Το Συμβούλιο για άλλη μια φορά συζήτησε για τη «χρηματοδότηση» των βαλκανικών χωρών στη βάση διαφόρων «φουσκωμένων» και ψεύτικων κονδυλίων, ανακοινώνοντας ακόμη και χρηματοδότηση της Σερβίας, αν υπάρξει καθεστωτική μετεξέλιξη, δηλαδή ανατροπή του Μιλόσεβιτς. Τέλος σε κατ' ιδία συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Γερμανό ομόλογό του Γ. Φίσερ θίχτηκε και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα, μετά και την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, αλλά από γερμανικής πλευράς δεν προέκυψε κάτι συγκεκριμένο.

Κυβερνητικές δηλώσεις

Ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την αλλαγή της ελληνικής θέσης και την υποστήριξη της πολιτικής «ευελιξίας» εντός της ΕΕ, στα πλαίσια της ενημέρωσης για τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Γ. Φίσερ. Ο Ελληνας υπουργός, κάνοντας αναφορά στις πρόσφατες γερμανικές θέσεις περί «ομοσπονδιοποίησης» της ΕΕ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι «υπέρ» και εκτιμά ότι πρόκειται για «συζητήσεις προοπτικής για περαιτέρω προώθηση της εμβάθυνσης της ΕΕ, ανεξάρτητα από την πορεία της διεύρυνσης». Η Αθήνα προτιμά «να ολοκληρωθεί η Διακυβερνητική Διάσκεψη με ένα μικρότερο πακέτο» πολιτικής αναθεώρησης και οι γερμανικές θέσεις να απασχολήσουν την ΕΕ «αμέσως μετά» τη λήξη της, δηλαδή από τις αρχές του 2001. Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου σ' αυτό το «μικρότερο πακέτο» θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για θέσπιση της πολιτικής «αρχής της ευελιξίας», δίνοντας θεσμικό δικαίωμα ξεχωριστής δράσης στα ισχυρά κράτη - μέλη και να αρχίσει νέος γύρος συζητήσεων περί «ομοσπονδιοποίησης» αμέσως μετά. Η κυβέρνηση, με δήλωση του Γ. Παπανδρέου, «ήταν κατ' αρχήν επιφυλακτική στο θέμα της ευελιξίας, αλλά παράλληλα με τις εξελίξεις στην ΟΝΕ και, με κάποιες προϋποθέσεις, τώρα θα μπορούσε να συζητήσει το όλο ζήτημα». Ανάλογη συζήτηση έκανε και η νέα ΑΝΥΠΕΞ Ελ. Παπαζώη με τον αρμόδιο για τη ΔΔ επίτροπο, Γάλλο Μ. Μπαρνιέ.

Υπενθυμίζεται ότι χτες ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζ. Πιερ Σεβενεμάν εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά των γερμανικών θέσεων. Για τα Βαλκάνια, το Συμβούλιο έκανε συζήτηση στη βάση των προτάσεων του στρατοκράτη της ΕΕ Χ. Σολάνα, πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ και του αρμοδίου επιτρόπου Βρετανού Κρ. Πάτεν, τελευταίου αποικιακού κυβερνήτη του Χονγκ - Κονγκ. Προτείνεται «ανακατανομή» των κονδυλίων, με αφαίρεση πόρων από το Γεωργικό Ταμείο, ενώ ο Χ. Σολάνα ενδιαφέρεται για «συγκεκριμένες δράσεις» που αφορούν τους Σέρβους του Κόσσοβου «σε συνεργασία με τον επίσκοπο Αρτέμιο». Ο επίτροπος Κρ. Πάτεν (...) αποκάλυψε ότι η πλειοψηφία των κονδυλίων για τη «βαλκανική ανασυγκρότηση», που έχουν ανακοινωθεί, «δεν έχουν απορροφηθεί». «Περιφερειακή» συνάντηση θα πραγματοποιηθεί 7/8 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ