Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΛΚΙΣ - ΠΕΛΛΑ - ΚΟΖΑΝΗ
Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια

Μεγάλες σε όγκο και μαχητικότητα εκδηλώσεις διαμαρτυρίας την περασμένη Κυριακή

Εξω το ΝΑΤΟ από τη χώρα και τα Βαλκάνια, ΟΧΙ στις ασκήσεις πολέμου, βροντοφώναξαν οι αγωνιστές της ειρήνης στο Κιλκίς, στην Πέλλα και την Κοζάνη, μέσα από τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή.

ΟΧΙ στη νέα κατοχή της χώρας από τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, ΟΧΙ στη ΝΑΤΟική άσκηση, βροντοφώναξαν το μεσημέρι της Κυριακής οι ειρηνιστές που συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατόπεδο «Χατζηιωάννου» Ν. Σάντας Κιλκίς . Οι διαδηλωτές είχαν ξεκινήσει το πρωί από την πόλη του Κιλκίς και σχηματίζοντας κομβόι έφτασαν στο μεγάλο αυτό κεφαλοχώρι. Στη συνέχεια έκαναν πορεία, φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα και κρατώντας σημαίες και πανό, με κατάληξη την κεντρική πύλη του στρατοπέδου.

Οπως τόνισε στην ομιλία της η γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης, Ρόζα Λαζαρίδου, οι φίλοι της ειρήνης συγκεντρώθηκαν και πάλι, τιμώντας τους πρωτοπόρους της ειρήνης Νίκο Νικηφορίδη, Γρηγόρη Λαμπράκη αλλά και χιλιάδες άλλους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της ελευθερίας. Η ομιλήτρια, απευθυνόμενη στους στρατιώτες που παρακολουθούσαν μέσα από το στρατόπεδο τη συγκέντρωση, τόνισε τα εξής: «Η διεξαγωγή της ΝΑΤΟικής άσκησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βόρεια Ελλάδα, αποτελεί την πρόβα τζενεράλε μιας ιμπεριαλιστικής επέμβασης, η οποία θα ελέγχεται και θα κατευθύνεται από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στον Τύρναβο. Υπό την κατοχή του ΝΑΤΟ θα βρίσκονται λιμάνια, αεροδρόμια, στεριά και θάλασσα».

Στα Γιαννιτσά

Αντιπολεμική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών το βράδυ της Κυριακής, με κύριο ομιλητή τον Σίμο Καραβίτη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Επιτροπή Ειρήνης Νομού Πέλλας και εξέφρασε την αντίθεση του λαού της περιοχής στην προκλητική παρουσία των ΝΑΤΟικών στη χώρα μας και στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης μοιράστηκε αντιπολεμικό υλικό με ειδική αναφορά στην άσκηση «Dynamic Mix» και δόθηκε από όλους τους παραβρισκόμενους η υπόσχεση ότι ο αγώνας των φιλειρηνικών, αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων του Νομού Πέλλας θα συνεχιστεί με διάφορες μορφές στη διάρκεια της άσκησης, αλλά και μετά, γιατί είναι αγώνας για την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της χώρας μας.

Στην Κοζάνη

Πορεία ειρήνης από την Παναγία στο κέντρο της Κοζάνης πραγματοποίησαν την Κυριακή το βράδυ φίλοι της ειρήνης της περιοχής. Οι διαδηλωτές, κρατώντας πανό και σημαίες των Επιτροπών Ειρήνης και φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα, ξεκίνησαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα από το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης. Η ικανοποιητική παρουσία της νεολαίας έδινε ιδιαίτερη ζωντάνια στην κινητοποίηση. Κυρίαρχα ήταν τα συνθήματα καταδίκης της Νέας Τάξης του ιμπεριαλισμού, ενώ νέοι και νέες διατράνωναν την απόφασή τους να αγωνιστούν για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Στην κεντρική πλατεία, όπου κατέληξαν οι ειρηνιστές, μίλησε στους συγκεντρωμένους εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Κοζάνης ο Γιώργος Γκουτσικώστας . «Για να διασφαλιστεί το μέλλον της ανθρωπότητας θα πρέπει να υπάρξει ακατάπαυστος αγώνας για την ειρήνη. Αγώνας για μια Ελλάδα ανεξάρτητη και φιλειρηνική κι όχι μοχλό της ιμπεριαλιστικής τάξης στην περιοχή και πολεμικό ορμητήριο».

Εξάλλου, το βράδυ του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία της πόλης έγινε, μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης της πόλης, εκδήλωση με προβολή σλάιντ. Το θέμα αναφερόταν στους βάρβαρους βομβαρδισμούς των ΝΑΤΟικών στη Γιουγκοσλαβία και την παρακολούθησε πολύς κόσμος, που με την πρώτη ευκαιρία εκδήλωνε τα αντιΝΑΤΟικά του αισθήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ