Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στόχος η κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων

Η κυβέρνηση επιδιώκει την εξασφάλιση της συναίνεσης της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ σε αντιυπαλλαλικές επιλογές, όπως το ελαστικό ωράριο και η σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας

Στη νομιμοποίηση επιβολής σκληρών μέτρων, που πλήττουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, αποβλέπει η διαδικασία των ψευδεπίγραφων συλλογικών διαπραγματεύσεων, που ξεκινά η κυβέρνηση μέσα στον επόμενο μήνα . Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση μέσα από τις «συλλογικές διαπραγματεύσεις»-καρικατούρα επιδιώκει να εξασφαλίσει τη «θεσμική συναίνεση» της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ σε σημαντικές αντιυπαλληλικές επιλογές της, όπως η κατάργηση του 8ωρου και η ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, η σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας, κ.ά.

Σε εγκύκλιο που απέστειλε προς όλα τα υπουργεία και υπηρεσίες στις 16 του Μάη η Β. Παπανδρέου αναλύεται η διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και καλούνται όλα τα υπουργεία να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 9 του Ιούνη, ώστε να μπορέσει τις αμέσως επόμενες μέρες να ξεκινήσουν οι «διαπραγματεύσεις» με την ΑΔΕΔΥ, οι οποίες πρέπει, σύμφωνα με το νόμο, να έχουν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο. Οπως είναι γνωστό, ο νόμος εξαιρεί τα σημαντικότερα ζητήματα (μισθολογικά, συνταξιοδοτικά, διάρθρωση υπηρεσιών και τρόπο διορισμού) από τις κατ' ευφημισμόν συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις περιορίζει στα ζητήματα που αφορούν τις υπηρεσιακές μεταβολές (μετακίνηση, απόσπαση, μετάταξη), την επιμόρφωση, τα θέματα των αδειών και του χρόνου απασχόλησης.

Ακριβώς αυτά τα τελευταία επείγεται να ρυθμίσει η κυβέρνηση, φυσικά σύμφωνα με τις νεοφιλελεύθερες επιταγές. Στο πλαίσιο αυτό, πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η απογευματινή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, η οποία σχεδιάζεται να εφαρμοστεί με βάση το «σπαστό ωράριο», δηλαδή μισές ώρες το πρωί και μισές το απόγευμα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μεθοδεύει την επιβολή του σε «εθελοντική», δήθεν, βάση, αλλά στην πραγματικότητα θέλει να εξουδετερώσει τις όποιες αντιδράσεις και στη συνέχεια να γενικεύσει την εφαρμογή του, η οποία φυσικά θα είναι υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους. Αντικείμενο στις «διαπραγματεύσεις» αναμένεται να αποτελέσει και το ζήτημα της σύνδεσης μισθού - αποδοτικότητας, σύμφωνα με τα πρότυπα που προωθεί η ΕΕ. Καλό σύμμαχο στο στόχο αυτό η κυβέρνηση βρήκε τη ΔΑΚΕ, η οποία την περασμένη Παρασκευή στο Γενικό Συμβούλιο έθεσε ανοιχτά το ζήτημα αυτό ως θέμα προτεραιότητας.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση διογκώνει τεχνητά το θόρυβο περί διαφθοράς στο δημόσιο, ώστε να διευκολυνθούν τα αντιλαϊκά σχέδιά της, τα οποία θα επιχειρηθεί να εμφανιστούν στο όνομα της «καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών». Αποκορύφωμα αυτής της εκστρατείας θα αποτελέσει η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, στο υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης την ερχόμενη βδομάδα. Ο Κ. Σημίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιγράψει το πακέτο των μέτρων και των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνεται, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, και η τροποποίηση του «νόμου Πεπονή» για τις προσλήψεις, στην κατεύθυνση της επισημοποίησης των ρουσφετολογικών διορισμών, κυρίως στις προσλήψεις με μόρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θύματα οι ίδιοι της πολιτικής που καλούνται να εφαρμόσουν (2003-05-20 00:00:00.0)
Τακτική «τραβάτε μας κι ας κλαίω» (2001-06-06 00:00:00.0)
«Διαπραγμάτευση» για υπαλλήλους λάστιχο - χωρίς δικαιώματα (2001-05-25 00:00:00.0)
Αλλαγές προς το χειρότερο (2000-06-30 00:00:00.0)
"Ως έχει" στη Βουλή! (1997-01-30 00:00:00.0)
Παχιά λόγια και μεγάλες παγίδες (1997-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ