Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενα εύκολο θέμα

Και φαινόταν τόσο εύκολο το θέμα. Μιλάω για τις ταυτότητες. Για την απόφαση της Επιτροπής Προσωπικών Δεδομένων. Οταν ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταθόπουλος ανάγγειλε την απόφαση της ΕΠΔ για την κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος, ονόματος συζύγου, δακτυλικών αποτυπωμάτων κτλ., χάρηκα. Και επειδή και το καλό πρέπει να λέγεται, σκέφτηκα και να συγχαρώ για την απόφαση και για να ενθαρρύνω να κάνουν κι άλλα καλά, να τους πω, πράγμα που σίγουρα ξέρουν, ότι στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν την άδεια οδήγησης στα πάντα, στις πιο σοβαρές συναλλαγές, όπως αγορά σπιτιού, κληρονομικά κτλ.. Ημουνα σίγουρος ότι όλος ο κόσμος, δεξιοί, αριστεροί και μεσοβέζικοι, θα ήταν ευχαριστημένοι με την απλοποίηση.

Αποφάσισε η κυβέρνηση να κάνει το αυτονόητο. Και είμαστε καλυμμένοι από το αφεντικό μας, τις ΗΠΑ, που έχει απλοποιήσει το θέμα της ταυτότητας ακόμα πιο πολύ. Εδώ τραγουδάμε ακόμα και αμερικάνικα κάλαντα τα Χριστούγεννα, μόνο και μόνο για να δείξουμε ότι θαυμάζουμε και ακολουθούμε, ίδιες μαϊμούδες, τα έθιμα της Αμερικής και τώρα ν' αρνούμαστε να κάνουμε κάτι που είναι σωστό και που το πρότυπο του συντηρητισμού και της υποκρισίας εφαρμόζει από χρόνια; Το πρότυπό μας;

Και εκεί που χαίρεσαι για μια πράξη δημοκρατική και πολιτισμένη που έπρεπε να είχε γίνει από χρόνια, να που έρχεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και δηλώνει ότι αυτά είναι... προσωπική γνώμη του υπουργού Δικαιοσύνης. Κι αρχίζει το κουλουβάχατο. Μπαίνει λάβρος, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ κ. Παπαθεμελής και κραυγάζει, ενάντια σ' όλους τους συνταγματολόγους, ότι το μέτρο είναι παράνομο και ότι πρέπει να αναγράφεται στην ταυτότητα η θρησκεία του... (η πένα μου ήθελε να γράψει του κατηγορουμένου αλλά την πρόλαβα)... η θρησκεία, λοιπόν, του πολίτη. Και εκεί που, όταν πρωτοαναγγέλθηκε η αλλαγή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, είπαμε «Δόξα τω Θεώ», ξαναπέσαμε στο «Παναγία βόηθα».

Τι να γράψω; Οσοι γράψαν υπέρ της κατάργησης, κάλυψαν το θέμα με επιχειρήματα και με σαφήνεια. Τι να προσθέσουμε; Θα βοηθούσε να ρωτήσω αν θα άρεσε, στους Ελληνες μετανάστες της Αμερικής και της Γερμανίας, στο Βασίλειο του προτεσταντισμού, να αναγράφεται στη γερμανική ή αμερικάνικη ταυτότητά τους «Χριστιανός Ορθόδοξος»; (Σε τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να δανειστούμε μια φράση του φίλου μου, Θανάση Βέγγου και να το βάλουμε σαν υποσημείωση: «Καλοί μου άνθρωποι! Μη βαράτε όλοι μαζί»!).

Να ρωτήσω τον κ. Καραμανλή, γιατί όταν συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο, βιάστηκε να συμφωνήσει μαζί του και να προτείνει διάλογο, μιμούμενος το ΠΑΣΟΚ και σ' αυτό; Γιατί να μη διαχωρίσει τη θέση του; Το ΠΑΣΟΚ κατά τη γνώμη μου και για όση αξία έχει αυτή, δεν πρόκειται να χάσει σε καμιά περίπτωση την ψήφο των παπάδων. Θα περιμένει να πάρει διαταγή από την ΕΕ για την αλλαγή της ταυτότητας, για να μπορεί να δικαιολογηθεί σε οποιοδήποτε υπεύθυνο του σκοταδισμού και να μη χάσει ψήφους.

Αφού όλος ο αγώνας γίνεται για την εξουσία. Αφού η εξουσία είναι αυτοσκοπός και τίποτα άλλο, γιατί η ΝΔ δε σκάει μύτη από κάποια άλλη είσοδο ή κάποια άλλη έξοδο; Γιατί αποφάσισε να είναι για πάντα δεύτερη. Στην ουρά. Γιατί αυτοκαταδικάστηκε να είναι ένας φτηνής ποιότητας καθρέφτης του ΠΑΣΟΚ. Δεν παίρνει παράδειγμα από τον κ. Στέφανο Μάνο που μπήκε με φόρα απ' έξω δεξιά και τάραξε τα νερά;

Και με την ευκαιρία, να μια απόλυτα ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ μου γνώμη. Μπορεί ο κ. Μάνος να είναι πιο συντηρητικός απ' όλους, μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των λαϊκών συμφερόντων, αλλά πρέπει να πω, αφού το πιστεύω, ότι έχει ανωτέρου επιπέδου εξυπνάδα και χιούμορ. Χιούμορ ποιότητας. Εβλεπες στα μάτια του πίσω από τα γυαλιά του, την ηδονή που κρύβανε καθώς «δούλευε» τους υποστηριχτές της μη αλλαγής στις ταυτότητες, όταν τους ανάγκαζε να λένε βλακείες και να φανερώνουν την υποκρισία τους.

Και για να τελειώνουμε. Ενα από τα επιχειρήματά τους είναι ότι θέλουν να αναγράφεται η θρησκεία γιατί είναι υπερήφανοι που είναι ορθόδοξοι. Λες και οι καθολικοί, οι Εβραίοι, οι προτεστάντες, οι ισλαμιστές, οι μωαμεθανοί, οι βουδιστές, οι βραχμάνες και οι εκατοντάδες άλλες ομάδες, ντρέπονται για τη θρησκεία τους. Ολοι είναι υπερήφανοι αλλά και θύματα προκατάληψης και μίσους... Η θρησκεία είναι προσωπική και δεν αφορά κανένα άλλο. Η θρησκεία πρέπει να δημιουργεί καλούς ανθρώπους κι όχι στρατιές που καίνε βιβλία.

Και τι είναι αυτά τα 126 δισεκατομμύρια για σχολές της εκκλησίας; Ας μάθει ο κόσμος το «αγαπάτε αλλήλους» - αλλά ειλικρινά - και τότε θα λυθούν όλα τα προβλήματα. Αν επιμείνουν στη διαφορετικότητα και στην ανωτερότητα του ορθοδόξου χριστιανού, γιατί ανήκουν στη μόνη σωστή θρησκεία, τότε το μόνο που θα καταφέρουν, είναι να κάψουν ό,τι απόμεινε από το «Μν » του κ. Ανδρουλάκη. Πολλά δεν είναι για έναν τέτοιο σκοπό 126 δισεκατομμύρια; Υστερα από τις δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα που πούλησε ο κ. Ανδρουλάκης, δε θα είχε καμιά αντίρρηση να τα κάψει μόνος του και να διαθέσουμε τα λεφτά για πραγματικά σχολεία και τους σεισμόπληκτους που είναι ακόμα στους δρόμους.


Του Τίτου ΒΑΝΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ