Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΒΑΛΑ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Ο λαός δεν υποτάσσεται, αντιδρά και αντιστέκεται

ΟΧΙ στις νέες παραχωρήσεις των υποδομών της χώρας στη διάθεση των ΝΑΤΟδολοφόνων, είπε ο αγωνιζόμενος λαός. «Αν οι κυβερνήσεις υπογράφουν και υποτάσσονται, ο λαός αντιδρά και αντιστέκεται. Δε συμβιβάζεται, δεν υποχωρεί, δεν ανέχεται την καταπάτηση της εθνικής του κυριαρχίας. Το φιλειρηνικό κίνημα βρίσκεται και σήμερα μπροστά σε μια καινούρια βάρβαρη πρόκληση και συνάμα μπροστά σε ένα πατριωτικό και εθνικό χρέος».

Τα περήφανα αυτά λόγια είναι μέρος από την ομιλία του προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας, Κώστα Παρτσαλίδη, στην Πλατεία της Κεραμωτής, το απόγευμα του Σαββάτου, στη διάρκεια της αντιπολεμικής εκδήλωσης, που οργανώθηκε από τις Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ενάντια στην παρουσία των ΝΑΤΟικών «Ράμπο», που καταπατούν τη χώρα μας στα πλαίσια της άσκησης «Dynamic Mix 2000» και χρησιμοποιούν τις υποδομές (αεροδρόμια, λιμάνια) για τα βρώμικα σχέδιά τους. Οι διαδηλωτές αντάμωσαν στη Χρυσούπολη της Καβάλας, απ' όπου, με αυτοκινητοπομπή, μέχρι την Κεραμωτή, με τα κόκκινα λάβαρα στα παράθυρα των αυτοκινήτων και τα μεγάφωνα στη διαπασών, σάλπισαν το μήνυμα της αντίστασης και του αγώνα σ' όλα τα χωριά της διαδρομής. Το πατριωτικό αυτό κάλεσμα βρήκε άμεση έμπρακτη έκφραση λίγη ώρα μετά το τέλος της συγκέντρωσης, όταν οι διαδηλωτές έφτασαν στην αγροτική περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της Καβάλας, όπου είχαν στρατοπεδεύσει ολλανδικά στρατεύματα που παίρνουν μέρος στην άσκηση.

Μεγάλη αστυνομική δύναμη με αστυνομικά οχήματα είχε κλείσει τον αγροτικό δρόμο που οδηγούσε στο στρατιωτικό καταυλισμό και, υπακούοντας τα κελεύσματα των κυβερνώντων για πάση θυσία προστασία του ξένου στρατού κατοχής, απαιτούσε από τους διαδηλωτές να μην προχωρήσουν πέρα από αυτό το σημείο και να διαλυθούν. Το αίτημα των διαδηλωτών, να πλησιάσουν και να επιδώσουν το μήνυμά τους στον διοικητή του στρατιωτικού τμήματος, τελικά έγινε δεκτό.

Οταν έφθασαν στο προκαθορισμένο σημείο, ο Νίκος Φακιρίδης, από μέρους των Επιτροπών Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης και του λαού της περιοχής, επέδωσε, με τη βοήθεια μεταφραστή, το περήφανο μήνυμα των αγωνιζομένων για την τιμή της πατρίδας Ελλήνων, στον Ολλανδό διοικητή: «Εμείς, ο ελληνικός λαός της περιοχής, θεωρούμε τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, που βρίσκονται τώρα στη χώρα μας, σαν στρατό κατοχής και συνεπώς σαν ανεπιθύμητα. Απαιτούμε να φύγετε αμέσως από τη χώρα μας. Ο ελληνικός λαός, στη συντριπτική του πλειοψηφία, δεν εγκρίνει την απόφαση της κυβέρνησης να δεχτεί να διεξαχθεί η άσκησή σας εδώ και να σας φιλοξενήσει στη χώρα μας. Ζητούμε, λοιπόν, να τα μαζέψετε και να φύγετε όσο γίνεται πιο γρήγορα». Το πλήθος των διαδηλωτών της ειρήνης καλύπτει τα τελευταία αυτά λόγια με τα βροντερά συνθήματα «Killers go home», «Κυβέρνηση Σημίτη υπάλληλοι του ΝΑΤΟ η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο». Ο Ολλανδός διοικητής άκουγε κάτωχρος, με μια έκφραση απορίας, μίσους και πληγωμένου θηρίου μαζί. Δεν είναι συνηθισμένος να δέχεται τις αντιρρήσεις και την οργανωμένη αντίθεση του λαού στο έργο επιβολής της «νέας τάξης», που του έχουν αναθέσει τα αφεντικά του.

Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Μαχητική πορεία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στη διάρκεια της οποίας οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία ΝΑΤΟικών στο εκεί στρατιωτικό αεροδρόμιο. Τις τελευταίες μέρες, στο αεροδρόμιο αυτό, έχουν στρατοπεδεύσει εκατοντάδες στρατιώτες της γερμανικής δύναμης, εν αναμονή της συμμετοχής τους στην άσκηση «Dynamic MIX» και, ήδη, έχουν εγκαταστήσει τις συστοιχίες των αντιαεροπορικών πυραύλων «Πάτριοτ» και «Χοκ».

Οι διαδηλωτές διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της Αλεξάνδρειας, φωνάζοντας με πάθος αντιιμπεριαλιστικά και αντιΝΑΤΟικά συνθήματα και καταγγέλλοντας την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση υποταγής της στα ΝΑΤΟικά σχέδια. Επίσης ζήτησαν να αποχωρήσουν από την περιοχή τους οι ΝΑΤΟικοί, να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από το Κόσσοβο. Κάλεσαν τον ελληνικό λαό, ενωμένος, να ματαιώσει τα σχέδια που εξυφαίνουν οι ιμπεριαλιστές για τα Βαλκάνια και προειδοποίησαν πως το φιλειρηνικό κίνημα θα βρίσκεται σε διαρκή αγώνα, για όσο διάστημα οι ΝΑΤΟδολοφόνοι παραμένουν στη χώρα και χρησιμοποιούν την περιοχή ως ορμητήριο θανάτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ