Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
Θα οξυνθούν τα προβλήματα της δόμησης
  • Αρχισε χτες στη Βουλή η συζήτηση του πρώτου νομοσχεδίου της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου
  • Ν. Γκατζής: Η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να λύσει τα προβλήματα της ποιότητας ζωής

Ητροποποίηση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ) άρχισε να συζητιέται χτες στην Ολομέλεια της Βουλής και αποτελεί το πρώτο νομοσχέδιο της παρούσας συνόδου του Κοινοβουλίου.

Το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ δε λύνει ουσιαστικά τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν τόσο χρόνια με την εφαρμογή του ισχύοντος ΓΟΚ, ενισχύει παραπέρα την κυριαρχία του υπουργείου στα δρώμενα της δόμησης του περιβάλλοντος, ενώ διαπνέεται από παράλληλη ενίσχυση του γραφειοκρατικού μηχανισμού.

Αναπτύσσοντας τη διαφωνία του ΚΚΕ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο ο βουλευτής Ν. Γκατζής υπογράμμισε ότι με τις διατάξεις του επιχειρείται να λυθούν αντιθέσεις συμφερόντων και τόνισε ότι εκτός από ελάχιστα σημεία βελτιωτικής παρέμβασης (ημιυπαίθριοι χώροι) τα βασικά προβλήματα της δόμησης, όσον αυτά εξαρτώνται από το ΓΟΚ, θα παραμείνουν και το πρόβλημα θα οξύνεται με την αύξηση της αναλογίας των κτιρίων που διέπονται από το καθεστώς του νόμου αυτού σε σχέση με τα παλιότερα.

Ο βουλευτής, τόνισε, ότι εκτός από τη διατήρηση του αρνητικού χαρακτήρα του ΓΟΚ, στο νομοσχέδιο ενσωματώνονται ορισμένα άρθρα για σημαντικά ζητήματα που απαιτούν τουλάχιστον ιδιαίτερους νόμους, όπως τα ζητήματα της αρχιτεκτονικής, ιστορικής, πολιτιστικής κληρονομιάς και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και το ζήτημα του ελέγχου του κυκλώματος της παραγωγής του δομημένου περιβάλλοντος τη στιγμή που σχεδόν καθόλου δεν εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία για αυτούς τους ελέγχους.

Επίσης σε μία σειρά διατάξεων υποχωρεί στις κερδοσκοπικές πιέσεις τόσο των κατασκευαστών, όσο και των ποικίλων συμφερόντων που επιδιώκουν την ανεμπόδιστη χρησιμοποίηση των κοινόχρηστων χώρων.

Ο Ν. Γκατζής κατέληξε τονίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν έχει αυταπάτες πως τα προβλήματα της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος μπορούν να λυθούν μέσα στα πλαίσια του υπάρχοντος συστήματος και η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί, πολύ περισσότερο που έχει εντάξει και το δομημένο περιβάλλον στους κανόνες της αγοράς, της εμπορευματοποίησης και της κερδοσκοπίας.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου συμφώνησε η ΝΔ, ενώ κατά ψήφισε ο ΣΥΝ.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης στην τοποθέτησή του ισχυρίστηκε ότι ο ΓΟΚ εμπλουτίζει και ανανεώνει τον παλιό αντίστοιχο νόμο και εξασφαλίζεται η ποιότητα ζωής και η διαβίωση των κατοίκων των αστικών κέντρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ