Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να σταματήσει άμεσα η άσκηση

Συγκέντρωση στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη και πορεία στο αμερικάνικο προξενείο πραγματοποίησαν χτες οι φιλειρηνικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη

Πλήθος κόσμου, Θεσσαλονικείς όλων των ηλικιών, συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στο χώρο του μνημείου του Γρηγόρη Λαμπράκη για να τιμήσουν τη μνήμη του μεγάλου αγωνιστή της ειρήνης. Η εκδήλωση, που έγινε με πρωτοβουλία της ΕΔΥΕΘ και της Αντιπολεμικής Επιτροπής Φορέων, πήρε φέτος το χαρακτήρα καταδίκης των ΝΑΤΟικών για τα εγκλήματά τους σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας, ενώ κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά της άσκησης του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Νομό Θεσσαλονίκης.

Οπως τονίστηκε τόσο από την ομιλία της αντιπροέδρου της ΕΔΥΕΘ, όσο και από το το ψήφισμα της συγκέντρωσης, που διάβασε ο οργανωτικός γραμματέας της ΕΔΥΕΘ Γ. Βούρτσας, οι ειρηνιστές της Θεσσαλονίκης ζητούν να σταματήσει άμεσα η άσκηση Dynamic MIX 2000 και να αποχωρήσουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Καλούν την κυβέρνηση να ευθυγραμμιστεί με τα φιλειρηνικά αισθήματα του ελληνικού λαού, ενώ κάνουν έκκληση προς τους πολίτες να συσπειρωθούν στα φιλειρηνικά κινήματα για να αποτρέψουν το μαύρο μέλλον που ετοιμάζουν για την περιοχή οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού και του πολέμου.

Η εκδήλωση άρχισε με τραγούδια του Γ. Ρίτσου, ενώ πλήθος κόσμου έρανε με λουλούδια το μνημείο του ήρωα της ειρήνης. Οι νέοι και οι νέες που κατάκλυσαν την οδό Βενιζέλου και Ερμού, σιγοτραγουδούσαν με τον Π. Καραδημήτρη, τον Μ. Ανδρουλιδάκη και τον Σ. Σαββίδη τα τραγούδια του Επιτάφιου του Γιάννη Ρίτσου. «Πού πέταξε το αγόρι μου», «Μαλλιά σγουρά» και άλλα τραγούδια του «Επιτάφιου». Τραγούδια που συγκινούν ιδιαίτερα τους μεγαλύτερους στην ηλικία ειρηνιστές, οι οποίοι χρόνια βαδίζουν στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη. Τα τραγούδια διαδέχονται ποιήματα του Γ. Ρίτσου και του Ν. Βρετάκου, που απαγγέλλει ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ Δημήτρης Καρέλης. Εκεί δίπλα και οι ηθοποιοί Α. Σιταρίδου και Θ. Παπαδημητρίου. Ακολουθεί κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των φορέων και η εκδήλωση μπροστά στο μνημείο τελειώνει με το «τραγούδι της ειρήνης».

Ακολούθησε μαχητική πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο. Οι διαδηλωτές έκαναν κυκλωτική κίνηση και απέκλεισαν το κτίριο όπου στεγάζεται το Προξενείο και από τις δύο εισόδους. Μπροστά στις ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, έγραψαν με κόκκινη μπογιά το σύνθημα «Κillers go home» και με μια φωνή διαδήλωσαν: «Ορκος στο Λαμπράκη, χρέος στη ζωή, να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί».

Η πορεία συνεχίστηκε μέχρι το Λιμάνι. Εριξαν για άλλη μια φορά την Κεντρική Πύλη και προχώρησαν μερικά βήματα μέσα. Προειδοποίησαν την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς που διαθέτει για την «προστασία» των φονιάδων πως δεν υποχωρούνε, τους ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούνε. Και έδωσαν ραντεβού στις επόμενες κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν για να αναδειχτεί η αντίθεση του λαού στη ΝΑΤΟική παρουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ