Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συντονισμένες κινήσεις για νηνεμία

Την ίδια στιγμή, ο Κ. Καραμανλής διαμηνύει ότι δε θα απομακρύνει τον Αρ. Σπηλιωτόπουλο, ενώ οι αμφισβητίες συντηρούν την εσωκομματική κρίση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συντονισμένες προσπάθειες να μην εκφραστεί η εσωκομματική κρίση στις συνεδριάσεις της ΕΕ (αύριο) και της ΚΕ (το Σάββατο), καταβάλλει η ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να δημιουργήσει ένα κλίμα εσωκομματικής ηρεμίας, ενόψει του έκτακτου συνεδρίου στις 16 -18 Ιούνη. Ταυτόχρονα, ο Κ. Καραμανλής φέρεται αποφασισμένος να μην υποχωρήσει σε αξιώσεις των εσωκομματικών αμφισβητιών και ήδη χθες διαμήνυσε ότι δε σκοπεύει να απομακρύνει τον Αρ. Σπηλιωτόπουλο από τη θέση του εκπροσώπου του κόμματος, αλλά και τον Γ. Βαρβιτσιώτη από τον Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής». Πληροφορίες, όμως, επιμένουν ότι η απόφαση για την απομάκρυνση του Αρ. Σπηλιωτόπουλου είναι ειλημμένη και είναι απλά θέμα «κατάλληλου χρόνου».

Προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση της, η ηγεσία της ΝΔ αξιοποιεί τις συνεδριάσεις των Νομαρχιακών Συμβουλίων σε 48 νομούς, που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο, για να περάσει το μήνυμα ότι η βάση του κόμματος στηρίζει τις επιλογές της. Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι «η κοινωνία ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις του κόμματος για επαναβεβαίωση του στίγματος και της πορείας του, για ανάδειξη της φυσιογνωμίας του και, βέβαια, για οργανωτική και λειτουργική μετεξέλιξή του». Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, στις νομαρχιακές συνελεύσεις το κλίμα ήταν βαρύ, ενώ έντονος ήταν ο προβληματισμός για την αντιπολιτευτική τακτική, καθώς ακούστηκε η άποψη ότι «κινδυνεύουμε να γίνουμε καθεστωτική αντιπολίτευση»!

Την ίδια στιγμή, όμως, το κλίμα εσωστρέφειας συντηρείται με δηλώσεις και συνεντεύξεις των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ. Η Ντ. Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», εμφανίστηκε με συγκεκριμένη πλατφόρμα για την εξέλιξη της ΝΔ. Υπογράμμισε την ανάγκη της επανίδρυσης της ΝΔ, η οποία θα γίνει «πάνω σε σαφείς πολιτικές αρχές και αξίες, σε ξεκάθαρες προγραμματικές επιλογές και σε σύγχρονες ιδέες», ενώ ζητά να συμπεριλάβει «και μια ανοιχτή πρόσκληση για την ενεργό συμμετοχή και πολιτικών του φιλελευθέρου χώρου, που έχουν απομακρυνθεί από το κόμμα και εννοώ τον Γ. Σουφλιά και τον Στ. Μάνο». Μάλιστα, σημείωσε με νόημα ότι «αν είχαμε το θάρρος να προχωρήσουμε στην επανίδρυση, τώρα η ΝΔ θα ήταν κυβέρνηση». Ταυτόχρονα, έθεσε με έμφαση ότι «υπάρχει γενικότερα ένα θέμα δημοκρατικής λειτουργίας» και εκτίμησε ότι μετάλλαξη της ΝΔ θα είναι μια διαδικασία μακρά και επώδυνη. Δεν παρέλειψε ακόμα να επαναφέρει την πρόταση για να θεσπιστεί συγκεκριμένη θητεία του προέδρου του κόμματος.

Από την πλευρά του, ο Αρ. Σπηλιωτόπουος, σε συνέντευξη Τύπου στη Βέροια, επιτέθηκε κατά των λασπολόγων των ερτζιανών, λέγοντας ότι «προεκλογικά υπήρχε ένας συγκεκριμένος πομπός, που έριχνε λάσπη εναντίον του Κ. Καραμανλή. Μετεκλογικά, αυτή την περίοδο, η λάσπη αφορά και εμένα». Μιλάμε για ερτζιανή λάσπη, πρόσθεσε, ενώ αργότερα διευκρίνιζε ότι αυτό αφορά τους Κακαουνάκη και Αναστασιάδη. Ο Μ. Εβερτ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», στηρίζει τον Κ. Καραμανλή στην απόφασή του να μην απομακρύνει τον Αρ. Σπηλιωτόπουλο, ενώ ταυτόχρονα αποδοκιμάζει τους βαρόνους του Πειθαρχικού Συμβουλίου, γιατί δεν ανταποκρίθηκαν στις καταστατικές τους υποχρεώσεις.

Παράλληλα, στο παιχνίδι αρχίζει να μπαίνει σιγά σιγά, αλλά αποφασιστικά ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος φροντίζει το τελευταίο διάστημα με δημοσιεύματα να υπενθυμίζει την παρουσία του και τις φιλοδοξίες του. Συνεργάτες του εκτιμούν ότι η κρίση της ΝΔ θα έχει διάρκεια, γεγονός που επιτρέπει στον δήμαρχο να αναπτύξει πρωτοβουλίες και να εξουδετερώσει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την άρνησή του να συστρατευτεί στις βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα, μάλιστα, με κάποιες πληροφορίες, έχει εξασφαλίσει και προσβλέπει στην υποστήριξη του Μ. Εβερτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ