Σάββατο 20 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
«Πονοκέφαλοι» από τους εντός και εκτός εκσυγχρονιστές

Αποχωρήσεις, διαβουλεύσεις, επιβουλεύσεις. Είναι τρεις λέξεις που αποδίδουν την κατάσταση που επικρατεί στο Συνασπισμό το διάστημα μετά τη συνεδρίαση της ΚΠΕ και πιθανότατα ως το Συνέδριο, που αρχίζει στις 29 Ιούνη και ολοκληρώνεται στις 2 Ιούλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από την «Ανανεωτική Εκσυγχρονιστική Κίνηση της Αριστεράς»,προχτές αποχώρησαν από το Συνασπισμό πέντε μέλη της ΝΕ Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα οι: Λευτέρης - Λαοκράτης Χαλβατζής, Ρούλης Εδιάρογλου, Βάγια Βογιατζή, Βάσω Γράτσιου και Μαρίνα Κοντοειδή. Και οι πέντε - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - προσχωρούν στην κίνηση και εντός των ημερών θα λειτουργήσουν και γραφεία της στη Θεσσαλονίκη. Στελέχη του Συνασπισμού πάντως εκτιμούν πως η αποχώρηση των πέντε δεν είναι ανησυχητική, αφού δεν απηχεί διεργασίες ευρύτερα στη βάση του κόμματος.

Ωστόσο κύκλοι της «Ανανεωτικής Εκσυγχρονιστικής Κίνησης» επιμένουν ότι κατά την προσυνεδριακή περίοδο και μέχρι και τη λήξη του Συνεδρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των αποχωρήσεων στελεχών και μελών του Συνασπισμού και η προσχώρησή τους στην κίνηση. Το ίδιο διάστημα η «ΑΕΚ» θα επιχειρήσει προσέγγιση αδρανοποιημένων, ανένταχτων, ανθρώπων και προσωπικοτήτων που κριτικά ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ή Συνασπισμό. Αυτή η διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως το Φθινόπωρο, οπότε και θα κληθούν όλοι να συμμετάσχουν από μηδενική βάση στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου αυτού πολιτικού σχήματος. Ενα σχήμα - κατ' όνομα μόνο της Αιστεράς - που «σημαία» του θα έχει την «ανασύσταση του προοδευτικού χώρου» και θα λειτουργεί δορυφορικά του ΠΑΣΟΚ, με στρατηγικό στόχο τη σύγκλιση και συνεργασία μαζί του.

Αξιοσημείωτη είναι η επιθυμία της κίνησης να διατηρήσει ανοιχτούς τους δίαυλους επικοινωνίας με τους «εντός των τειχών» του Συνασπισμού εκσυγχρονιστές, με τους οποίους - όπως τονίζουν στελέχη της - έχουν «στρατηγική σύμπτωση» που θα πρέπει να επικρατήσει των διαφορών επί της τακτικής.

Διεργασίες ενόψει συνεδρίου

Στο Συνασπισμό από μέρα σε μέρα αναμένεται ν' ανοίξει ο κύκλος των συζητήσεων μεταξύ του προέδρου Ν. Κωνσταντόπουλου και των διαφωνούντων στελεχών, με πρώτη τη Μαρία Δαμανάκη, με στόχο τον κατευνασμό των πνευμάτων ενόψει του Συνεδρίου. Πάντως, γεγονός είναι πως οι «χειρονομίες» ενότητας του προέδρου του κόμματος τώρα, θα τον προστατεύσουν από επιθέσεις στην περίπτωση που η Μ. Δαμανάκη επιλέξει την αποχώρηση, ενδεχόμενο που αφήνει ανοιχτό για μετά το Συνέδριο.

Προς το παρόν η ίδια φέρεται διατεθειμένη να πλησιάσει τα στελέχη που διαφωνούν με την τακτική της ηγεσίας, κύρια τον Μ. Παπαγιαννάκη, με στόχο την ενιαία έκφραση όλων τους στο Συνέδριο. Ωστόσο, κύκλοι της Κουμουνδούρου της αποδίδουν πρόθεση να ηγηθεί της εσωκομματικής «αντιπολίτευσης» και εκτιμούν πως οι κινήσεις της δε θα έχουν αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του το «αριστερό ρεύμα» εγκρίνει τις ενέργειες του Ν. Κωνσταντόπουλου, θεωρώντας πως πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ενότητας και σύνθεσης. Μια προσπάθεια που στελέχη του «ρεύματος» επικαλούνται για να δικαιολογήσουν την αποδοχή του «εκσυγχρονιστικού» κειμένου θέσεων που επεξεργάστηκε ο πρόεδρος του κόμματος. Σε ό,τι αφορά στη συμμαχία με τους «προεδρικούς», τηρούν σιγήν ιχθύος και διαψεύδουν ότι σκέφτονται να τους προτείνουν κάθοδο σε κοινή λίστα στο Συνέδριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ