Σάββατο 20 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Αρνούμαστε την πρόσδεσή της στην υπηρεσία του μεγάλου κεφάλαιου

Αιτιολόγηση της αρνητικής ψήφου των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στη σχετική έκθεση

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, στην έκθεση της κ. Plooij Van Gorsel «Για έναν ευρωπαϊκό χώρο στον τομέα έρευνας», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, επισήμανε κυρίως τα εξής:

«Η έκθεση, διαπνέεται από την αντίληψη ότι η έρευνα πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία των επιχειρήσεων, να παράγει νέες γνώσεις κατά παραγγελία και κυρίως γνώσεις που είναι αξιοποιήσιμες εμπορικά, στα πλαίσια της φιλελευθεροποίησης της αγοράς και του ανταγωνισμού.

Οποιαδήποτε πολιτική έρευνας που στηρίζεται σε τέτοιες αντιλήψεις και εξυπηρετεί τέτοιες πολιτικές, θα διαστρεβλώσει το χαρακτήρα της έρευνας, ως διαδικασίας παραγωγής νέας γνώσης, αλλά και ως παραγωγικής δύναμης.

Αυτό που κύρια χρειάζεται η έρευνα είναι η αύξηση της χρηματοδότησης, η οποία και για το σύνολο της ΕΕ είναι απαράδεκτα χαμηλή (1,8% του ΑΕΠ έναντι 2,8% των ΗΠΑ και 2,9% της Ιαπωνίας), ενώ σε χώρες όπως η Ελλάδα, που κατέχει την τελευταία θέση στην ΕΕ, είναι στο τραγικό επίπεδο του 0,5%. Η αύξηση της χρηματοδότησης θα δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν νέες ερευνητικές δραστηριότητες και να αξιοποιηθεί το πλήθος των ανέργων νέων ερευνητών με υψηλό επίπεδο ειδίκευσης που αφθονούν, τουλάχιστον, στη χώρα μου.

Η χρηματοδότηση θα πρέπει να προέλθει από δημόσιους φορείς, στα πλαίσια ενός προγράμματος ερευνητικής δραστηριότητας που θα ενισχύει τόσο τη βασική έρευνα όσο και τις εφαρμογές, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ως τελικό αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων των ανθρώπων και όχι του μονοπωλιακού κέρδους.

Η διεθνής συνεργασία παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ερευνητική διαδικασία και η παραπέρα ανάπτυξή της, τόσο μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, όσο και με άλλες χώρες είναι επιθυμητή και ευπρόσδεκτη. Η πρόσδεση όμως της συνολικής ερευνητικής προσπάθειας των χωρών της ΕΕ στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου, με μόνο στόχο την αύξηση των κερδών του, είναι ανεπιθύμητη και αποτελεί μια αποκρουστική προοπτική για το μέλλον της ανθρωπότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ