Σάββατο 20 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζουν ανάμεσά μας!

Από τούδε και στο εξής πάνω στα πλοία - και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες - θα κυκλοφορούν άντρες του Λιμενικού Σώματος για να ελέγχουν (έτσι λέγεται επισήμως) τις παρεχόμενες προς το επιβατικό κοινό υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού... Θα είναι κάτι σαν θαλάσσιο... ΣΔΟΕ, δηλαδή, κατά την κυβερνητική εκδοχή. Αυτό αποφάσισε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο. Η είδηση, όμως, βρίσκεται αλλού: Αυτοί οι θαλάσσιοι «αστυνόμοι» θα κυκλοφορούν πάνω στα καράβια με πολιτική περιβολή, χωρίς κανένα διακριτικό, όπως διευκρίνισε (και επέμεινε μάλιστα σε αυτό) χτες ο Δ. Ρέππας. Μάλιστα επέμεινε και όταν του επισημάνθηκε ότι αυτή η τακτική, της άνευ στολής αστυνόμευσης, μετατρέπει τους ανθρώπους που θα επιλεγούν να παίξουν αυτό το ρόλο σε... «θαλασσο-μπάτσους με πολιτικά».

***

Μπορεί να φαίνεται λεπτομέρεια από μια πρώτη ματιά, αλλά δεν είναι. Αν σήμερα η λογική του «Μεγάλου Αδελφού», που στο όνομα του ότι «μας φυλάει από τους κακούς» θέλει να επιβάλει τη δράση του κράτους με χαφιεδίστικους όρους, τότε αύριο, από τους «θαλασσο-μπάτσους με πολιτικά», γιατί να μην πάμε στους... «κινηματογραφο-μπάτσους» με πολιτικά ή στους «μετρο-μπάτσους» και τους «λεωφορειο-μπάτσους» με πολιτικά, ή στους «γηπεδο-μπάτσους» και τους «παρκο-μπάτσους» με πολιτικά κ.ο.κ. Δηλαδή, τι θέλουν; Να διαπαιδαγωγήσουν τον κόσμο στη λογική ότι ο διπλανός του μπορεί και να είναι ο «ελεγκτής» του; Τι θέλουν; Να κοιτάμε ο ένας τον άλλον με την υποψία ότι μπορεί την ώρα που τρώει πασατέμπο να καταγράφει τις κινήσεις μας; Τι θέλουν; Να προκαλέσουν στον κόσμο το αίσθημα του ότι είναι «εν δυνάμει ένοχος», μέσα από τη νομιμοποίηση της παρουσίας κάποιων που θα κυκλοφορούν ανάμεσά μας, θα κάθονται πλάι μας, θα συζητούν μαζί μας, αλλά θα διαφέρουν από μας, αφού η δική τους δουλιά θα είναι μας παρακολουθούν;

***

Ολα αυτά φαίνονται τόσο μακρινά, όσο μακρινό μπορεί να φαινόταν κάποτε πως το να διαδηλώνεις κατά της Ολυμπιάδας σημαίνει «αδίκημα» για το οποίο οδήγησε στα κρατητήρια. Ισως ακούγονται τόσο μακρινά, όσο μακρινό ακουγόταν κάποτε πως το να διαδηλώνεις για την ειρήνη έχει συνέπεια να οδηγείσαι στην Ασφάλεια και να κρατείσαι αιμόφυρτος επί ώρες. Ωστόσο, η απόσταση από αυτό το «μακριά» έχει μικρύνει πολύ. Ρωτήστε τα αφεντικά των χαφιέδων που συλλαμβάνονται επ' αυτοφώρω να ασκούν διατεταγμένη υπηρεσία στα σχολεία και στις συγκεντρώσεις των εργατών. Το πρόσχημα των κυβερνώντων, που μιλούν για δήθεν καταπολέμηση της εγκληματικότητας, είναι πολύ «φτηνό» για να αποδεχτούμε τη φασιστική λογική. Μια λογική που θέλει να ζούμε στη στεριά και στη θάλασσα υπό το βλέμμα των «μπάτσων με πολιτικά».


Ν. ΜΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ