Σάββατο 20 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκδήλωση μνήμης και τιμής στην Ιουλία Πλουμπίδη

Από την εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Ιουλία Πλουμπίδη (φωτό Γ. Λιονάκης)
Από την εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Ιουλία Πλουμπίδη (φωτό Γ. Λιονάκης)
Πέρασε τόσο γρήγορα ο καιρός από τότε που έφυγε από κοντά μας μια ξεχωριστή συντρόφισσα, η Ιουλία Πλουμπίδη. Η γυναίκα που δίδαξε, με τη ζωή της και τη δράση της, τη σεμνότητα και την αυτοθυσία που πρέπει να διακρίνει τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες. Μέσα σε μια σεμνή εκδήλωση η Επιτροπή Γυναικών της Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ και ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ) πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη το βράδυ το χρέος της μνήμης και της τιμής. Στην κατάμεστη αίθουσα από παλιούς συντρόφους της, φίλους, συναγωνιστές της, και με παρόντες τον γιο της Δημήτρη και τον αδελφό της Δημοσθένη Παπαχρήστου και μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, ξετυλίχτηκαν όλα εκείνα τα στοιχεία που έκαναν την προσωπικότητα της Ιουλίας Πλουμπίδη ξεχωριστή.

«Ο χαρακτήρας αυτός, όπως τόνισε η Χρυσούλα Γκόγκογλου, γενική γραμματέας της ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ και μέλος της Επιτροπής Γυναικών Ελλάδας, διαμορφώθηκε στρατευμένη στο κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ, στους σκληρούς αγώνες από τα διδασκαλικά της χρόνια, στη δικτατορία του Μεταξά. Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, για τα ιδανικά της λευτεριάς, της Εθνικής Αντίστασης, για κυριαρχικά δικαιώματα, για ένα καινούριο κόσμο, ελεύθερο, δίκαιο, ειρηνικό και ευτυχισμένο».

Η Ιουλία Πλουμπίδη είχε την τύχη και την ευτυχία να παλεύει δίπλα στον αγαπημένο σύντροφο και σύζυγό της, τον κομμουνιστή, ηγέτη του Εθνικοαπελευθερωτικού Κινήματος και ήρωα του λαού μας Νίκο Πλουμπίδη. Είχε όμως και την ατυχία να περάσει και μια μεγάλη δοκιμασία ενώ βρισκόταν φυλακισμένη στις φυλακές Αβέρωφ.

«Η δοκιμασία αυτή, τόνισε η Χρ. Γκόγκογλου, δεν κλόνισε την πίστη της στα ιδανικά της κομμουνιστικής ιδεολογίας, στο σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό. Και μετά την αποφυλάκισή της αταλάντευτα έδινε το "παρών" στους αγώνες για τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα, στις κινητοποιήσεις και πορείες των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης για τις διεκδικήσεις των δίκαιων αιτημάτων τους για τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία, την ειρήνη».

«Μόνη σήκωσε το σταυρό της με περίσσεια αξιοπρέπεια και με συμπαραστάτη τον πατέρα της, τον μπαρμπα-Χρήστο», όπως τονίστηκε όχι μόνο σε ομιλίες αλλά και στις απλές κουβέντες ανάμεσα στους συναγωνιστές της.

Χαρακτηριστικά όμως για το μεγαλείο της μητέρας του ήταν και τα λόγια του γιου της Δημήτρη. «Δε δικαιολόγησε, τόνισε, κανέναν από αυτούς που λησμόνησαν το παρελθόν τους και προσχώρησαν σε άλλους δρόμους». Πρόσθεσε επίσης πως η μητέρα του ένα πράγμα είχε διαρκώς στο μυαλό της. «Πώς θα αποφύγουμε τη λήθη. Πώς θα περάσει στις επόμενες γενιές ο αγώνας μας, όσα ζήσαμε», και γι' αυτό είχε ταυτίσει τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής της με το αρχείο της Εθνικής Αντίστασης.

Γι' αυτή την προσφορά της στο Κέντρο Μελέτης Ιστορίας, όπως ανέφερε ο πρόεδρός του Νίκος Τερζόγλου, το λεύκωμα αγωνιστριών θα βγει προς τιμήν της Ιουλίας Πλουμπίδη.

Από την πλευρά της η γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπετράκη, αφού αναφέρθηκε σ' αυτή την ξεχωριστή προσωπικότητα, όπως η ίδια τη γνώρισε, πρόσφερε στο γιο της την προτομή της.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Νίκος Καραντηνός, πρόεδρος των αντιστασιακών δημοσιογράφων και της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ), ο Θανάσης Σιμιώνης, από τη Νομαρχιακή Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ, ο Ηλίας Αλεξόπουλος, από την Επιτροπή Ειρήνης Βύρωνα, ο Βενετσάνος Βενετσανόπουλος, πρόεδρος των συνταξιούχων δικηγόρων Ελλάδας, η Αλέκα Γιαννούση, από το Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση της Γυναίκας και μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ, εκπρόσωποι των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ