Σάββατο 20 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ
Δεν μπορεί να είναι αντικείμενο αγοραπωλησίας

Τη θέση του αναφορικά με τα επόμενα βήματα στην πολιτική ραδιοφωνικού φάσματος, εξήγησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Αλυσανδράκης, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης παρουσίασε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκθεση, στο όνομα της Επιτροπής Βιομηχανίας, Εξωτερικού Εμπορίου, Ερευνας και Ενέργειας, που αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής «Επόμενα βήματα στην πολιτική ραδιοφωνικού φάσματος». Στην εισηγητική ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η χρησιμοποίηση του ραδιοφωνικού φάσματος για τη μετάδοση σημάτων, προκάλεσε πραγματική επανάσταση στις τηλεπικοινωνίες. Στις δεκαετίες που πέρασαν από τότε, αναπτύσσονται συνεχώς νέες εφαρμογές που κάνουν χρήση του ραδιοφωνικού φάσματος. Ετσι, από την απλή ασύρματη τηλεγραφία έχουμε φθάσει σήμερα στην ψηφιακή μετάδοση ήχου και εικόνας, στην πλοήγηση μέσω δορυφόρων και στην τρίτη γενιά κινητής τηλεφωνίας. Οι τηλεπικοινωνίες δεν είναι η μόνη χρήση του ραδιοφωνικού φάσματος. Πέρα από τις εφαρμογές που στηρίζονται στην εκπομπή και λήψη ραδιοφωνικού σήματος, υπάρχουν και οι λεγόμενες παθητικές χρήσεις που έχουν να κάνουν με τη λήψη μόνο σημάτων που παράγονται από φυσικά φαινόμενα. Οι κυριότερες από αυτές είναι η ραδιοαστρονομία, που μελετάει τα φυσικά φαινόμενα πέρα από τον πλανήτη μας με βάση την εκπομπή τους στα ραδιοκύματα, και η παρατήρηση της Γης που αξιοποιεί το ραδιοφωνικό φάσμα.

Η Επιτροπή Βιομηχανίας, Εμπορίου, Ερευνας και Ενέργειας, αφού εκφράζει την ικανοποίησή της για την εργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβαίνει σε μια σειρά διαπιστώσεις και διατυπώνει ορισμένες αρχές. Ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι το φάσμα είναι ζωτικός φυσικός πόρος εν ανεπαρκεία και ότι υπάρχει συνεχής αύξηση της ζήτησής του, τονίζει ότι η χρήση του θα πρέπει να γίνεται αποτελεσματικά, ώστε να εξυπηρετείται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δημόσιο συμφέρον και να βοηθηθεί η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Από την πλευρά αυτή η Επιτροπή Βιομηχανίας, Εμπορίου, Ερευνας και Ενέργειας, θεωρεί ότι η πολιτική για το φάσμα δε θα πρέπει να καθοδηγείται αποκλειστικά από την αγορά, αλλά ότι πρέπει να υπάρξει εξισορροπημένος συνδυασμός εμπορικών συμφερόντων και των συμφερόντων της κοινωνίας όπως η έρευνα. Παραπέρα η Επιτροπή Βιομηχανίας, Εμπορίου, Ερευνας και Ενέργειας τονίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να εξασφαλιστεί ικανοποιητικός αριθμός συχνοτήτων για δημόσιες και ιδιωτικές ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, για ραδιο-ερασιτέχνες, για συστήματα πλοήγησης και για παθητικές χρήσεις όπως η ραδιοαστρονομία και η παρατήρηση της Γης. Επιπλέον, οι συχνότητες αυτές θα πρέπει να προστατευτούν από παράσιτα».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επέστησε την προσοχή όλων των ευρωβουλευτών, στο κατά πόσον, για τη διάθεση των συχνοτήτων, θα πρέπει να υιοθετηθεί η αρχή των καθορισμένων πληρωμών για τη χρήση τους, η δημοπράτηση και η δημιουργία δευτερογενούς αγοράς. Διευκρίνισε τη θέση του που είναι ότι η ραδιοσυχνότητα, αυτή καθ' αυτή, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο αγοραπωλησίας, κάτι που θα οδηγούσε σε διαχωρισμό την παραχώρηση της συχνότητας από τη χρήση για την οποία προορίζεται. Τόνισε ότι πρακτικές όπως η δημοπρασία και η δευτερογενής αγορά, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν στην επικράτηση των ισχυρότερων οικονομικών συμφερόντων που θα μονοπωλήσουν την αγορά, και σημείωσε επίσης ότι τάσσεται υπέρ της καταβολής μιας συνολικής πληρωμής για κάθε εμπορική υπηρεσία που χρησιμοποιεί το φάσμα.

Ο Κ. Αλυσανδράκης συνέχισε, ενημερώνοντας την Ολομέλεια ότι η Επιτροπή Βιομηχανίας, Εμπορίου, Ερευνας και Ενέργειας δεν υιοθέτησε αυτή την άποψη και, χωρίς να τάσσεται συνολικά υπέρ της, θεωρεί ότι αυτή αρμόζει μόνο σε εμπορικές χρήσεις.

Καταλήγοντας επεσήμανε στους συναδέλφους του ότι τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοπράτησης ραδιοσυχνοτήτων για την κινητή τηλεφωνία τρίτης γενεάς στο Ηνωμένο Βασίλειο, δίνουν αφορμή για δεύτερες σκέψεις στο θέμα αυτό, διότι τα τεράστια ποσά που διατέθηκαν στη δημοπρασία, δε θα προέλθουν από τα κέρδη των εταιριών αλλά θα πληρωθούν από τους χρήστες. Πληροφορώντας το ακροατήριο ότι, στην περίπτωση αυτή, για να βγουν τα όσα πληρώθηκαν στη δημοπράτηση, κάθε άνδρας, γυναίκα και παιδί στο Η.Β. θα πρέπει να ξοδεύει κάθε χρόνο 400 λίρες σε τηλεφωνήματα, κάλεσε όλους τους βουλευτές να σκεφθούν τις συνέπειες που έχουν τέτοιες πρακτικές στον τελικό χρήστη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ