Σάββατο 20 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προς όφελος όλης της ανθρωπότητας η χρήση του Διαστήματος

Αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσανδράκη, με θέμα «Για μια συνεκτική ευρωπαϊκή προσέγγιση για το Διάστημα»

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης παρουσίασε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκθεση, στο όνομα της Επιτροπής Βιομηχανίας, Εξωτερικού Εμπορίου, Ερευνας και Ενέργειας, που βασίζεται στο έγγραφο εργασίας της Επιτροπής «Για μια συνεκτική ευρωπαϊκή προσέγγιση για το Διάστημα». Στην εισηγητική του ομιλία επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου το 1957 από τη Σοβιετική Ενωση, σημάδεψε το ξεκίνημα της εξερεύνησης του Διαστήματος και ταυτόχρονα αποτέλεσε την αρχή μιας νέας εποχής για την ανθρωπότητα. Η δυνατότητα του ανθρώπου να εκτοξεύει διαστημικά οχήματα έχει επεκτείνει τα όριά μας πολύ πέρα από την ατμόσφαιρα της Γης και μας πρόσφερε πληθώρα από νέες γνώσεις για το ηλιακό σύστημα, αλλά και για το σύμπαν ολόκληρο. Ταυτόχρονα έδωσε δυνατότητες για αρπακτικές εφαρμογές που έχουν αλλάξει τη ζωή μας. Η χρήση τεχνητών δορυφόρων στις τηλεπικοινωνίες, στην πρόγνωση καιρού, στην επισκόπηση της Γης, στην πλοήγηση, είναι τόσο εκτεταμένη που δύσκολα κανείς θα μπορούσε να σκεφθεί αυτές τις δραστηριότητες να συνεχίζουν χωρίς τη χρήση του Διαστήματος. Εξάλλου, οι υψηλές τεχνικές απαιτήσεις των διαστημικών συσκευών έγιναν αφορμή για τεράστια τεχνολογική πρόοδο που σταδιακά έχει μπει στην καθημερινή μας ζωή. Επιπλέον, το Διάστημα είχε πάντοτε μια στρατηγική σημασία, αφού όποιος ελέγχει το Διάστημα, ελέγχει ταυτόχρονα και τη Γη.

Το Διάστημα είναι ένας τομέας όπου η διεθνής συνεργασία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στον ευρωπαϊκό χώρο, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency, ESA), ανεξάρτητος οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν 14 ευρωπαϊκές χώρες, 12 από τις οποίες είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει παίξει κρίσιμο ρόλο στη συνεργασία για την εξερεύνηση του Διαστήματος, στις διαστημικές εφαρμογές, όπως και στην ανάπτυξη της έρευνας από το Διάστημα.

Το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζητά μερικές πτυχές της διαστημικής πολιτικής της ΕΕ που αφορούν πρακτικές εφαρμογές, κυρίως στους τομείς τηλεπικοινωνιών, πλοήγησης και παρατήρησης της Γης, χωρίς να κλάνει αναφορά ούτε στην εξερεύνηση του Διαστήματος ούτε στη χρήση του για επιστημονική έρευνα. Από αυτή τη σκοπιά, η εμβέλεια του εγγράφου είναι κάπως περιορισμένη, επειδή μια συνολική πολιτική για το Διάστημα δε θα έπρεπε να καλύπτει μόνο τις πρακτικές εφαρμογές του.

Το ψήφισμα της Επιτροπής Βιομηχανίας, Εμπορίου, Ερευνας και Ενέργειας εκφράζει έντονα την ευχή, το Διάστημα να χρησιμοποιείται για ειρηνικούς σκοπούς προς όφελος όλης της ανθρωπότητας. Παράλληλα, θεωρεί ότι η πολιτική για το Διάστημα δεν μπορεί να κυριαρχείται μόνο από την αγορά και ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για τα οφέλη και τους κινδύνους από την εκμετάλλευση του Διαστήματος, όχι μόνο από τη σκοπιά των συμφερόντων της βιομηχανίας, αλλά επίσης και για την ευημερία όλων των ανθρώπων. Τονίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας, την ανάγκη συμμετοχής όλων των κρατών - μελών στις διαστημικές δραστηριότητες, τη σημασία της συνεργασίας με τρίτες χώρες και επισημαίνει ότι η ESA έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά και έχει παίξει ηγετικό ρόλο στην έρευνα και στις εφαρμογές του Διαστήματος τόσο στον ευρωπαϊκό χώρο, όσο και παγκοσμίως.

Η Επιτροπή Βιομηχανίας χαιρετίζει την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καθιερώσει πλαίσιο πολιτικής για τα μελλοντικά προγράμματα και τονίζει ότι αυτό θα πρέπει να αναπτυχθεί μετά από εκτενείς και σε βάθος διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών. Τάσσεται υπέρ της παραπέρα ανάπτυξης συστημάτων εκτόξευσης, υπέρ της ανάπτυξης νέων συστημάτων τηλεπικοινωνιών, επίσης υπέρ της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής συμμετοχής στο πρόγραμμα του Σταθμού Αλφα και επαναλαμβάνει τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ανάπτυξη ενός παγκόσμιου συστήματος δορυφορικής πλοήγησης, του γνωστού Galileo. Καλεί τέλος την Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη - μέλη, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική χρησιμοποίηση διαστημικών συστημάτων για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος, προκειμένου να προστατεύει τη ζωή των πολιτών και τους φυσικούς πόρους, να εντοπίζει σε πρώιμο στάδιο και μάλιστα να αποτρέπει φυσικές ή τεχνητές καταστροφές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ