Σάββατο 20 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Απαντούν με διαδηλώσεις στους ΝΑΤΟφονιάδες

Με συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας απαντά ο λαός της Μακεδονίας και της Θράκης στη διεξαγωγή της ΝΑΤΟικής άσκησης, στο πλαίσιο της οποίας ολόκληρη η περιοχή έχει μετατραπεί σε απέραντο πεδίο στρατοπέδευσης, άσκησης και βολής των Ευρωατλαντικών δολοφόνων.

Σήμερα στις 6 το απόγευμα οι Επιτροπές Ειρήνης της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης οργανώνουν συγκέντρωση στην Κεραμωτή Καβάλας, όπου έχουν στρατοπεδεύσει Ολλανδοί στρατιώτες, που θα συμμετέχουν σε μέρος της άσκησης που περιλαμβάνει και χρήση του Λιμανιού, αλλά και του αεροδρομίου της Καβάλας.

Δύο ώρες αργότερα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ο αγωνιζόμενος λαός της περιοχής έχει ορίσει το δικό του ραντεβού, στις 8μμ στον πεζόδρομο της πόλης, έξω από την ΑΤΕ, προκειμένου οργανωμένα με συγκέντρωση να προχωρήσει μέχρι το αεροδρόμιο, όπου εκατοντάδες Γερμανοί έχουν στήσει και θα χειριστούν τους πυραύλους «Πάτριοτ» και «Χοκ».

Στη Θεσσαλονίκη το φόβο και τον τρόμο έχουν σπείρει Αμερικανοί και Γερμανοί στους κατοίκους των περιοχών όπου έχουν εγκατασταθεί τόσο στη Δυτική όσο και στην Ανατολική Υπαιθρο και το Λαγκαδά.

Χαρακτηριστική της μετατροπής του τόπου μας σε στρατόπεδο κατοχής, είναι η περίπτωση του Αγγελοχωρίου. Οι εκατοντάδες Γερμανοί που έχουν στρατοπεδεύσει στη Ναυτική Βάση, κυκλοφορούν με πλήρη εξάρτυση στο χωριό, πεζή, είτε με τα τζιπάκια και τα άλλα οχήματα. Τα παιδιά έχουν τρομοκρατηθεί και οι κάτοικοι που βλέπουν από τα σπίτια τους τα πυραυλικά συστήματα φοβούνται για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την άσκηση στην περιοχή και την υγεία τους. Οργίζονται για τη χρήση της γης και του τόπου τους ως χώρου άσκησης για την υλοποίηση των βρώμικων ιμπεριαλιστικών σχεδίων στα Βαλκάνια.

Την ίδια ώρα στο Λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης επικρατεί συμφόρηση από τις μαζικές ελεύσεις των ΝΑΤΟικών δυνάμεων (Αμερικανοί και Γερμανοί). Αεροσκάφη μεταφέρουν οπλισμό και στρατιώτες, πλοία εκφορτώνουν οχήματα και πολεμικό υλικό, άρματα μάχης και κανόνια. Συγκροτούνται σε φάλαγγες και οδηγούνται συνοδεία του Ελληνικού Στρατού και της Αστυνομίας, που έχουν αναλάβει την προστασία τους, προς τα σημεία της άσκησης, αλλά και τα στρατόπεδα που έχουν παραχωρηθεί για τη «φιλοξενία» τους. Στον Ασκό - Προφήτη, το Χορτιάτη, την Επανωμή, το Αγγελοχώρι, τη Θέρμη κλπ. Εχουν καταλάβει όλο το νομό.

Καταδικάζει ο Δήμος Καλαμαριάς

Την αντίθεσή του στη μετατροπή της περιοχής σε ορμητήριο πολεμικών σεναρίων εκφράζει με ομόφωνή απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς, που συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης. Στο ψήφισμα τονίζονται τα παρακάτω:

«Από τη Δευτέρα 8/5 ξεκίνησαν οι αφίξεις στη Θεσσαλονίκη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, προκειμένου να συμμετέχουν στη μεγάλη άσκηση "Dynamic Μix 2000", που θα διεξαχθεί και στην περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης από 20/5 έως 10/6.

Με τις πρόσφατες επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη γειτονική μας Σερβία αποδείχτηκε πλήρως αφ' ενός η ιμπεριαλιστική του μορφή και αφ' ετέρου ότι το ΝΑΤΟ ήταν και είναι ο βραχίονας των παγκόσμιων οικονομικών συμφερόντων του σύγχρονου ιμπεριαλισμού, που στην εποχή μας εμφανίζεται με το προσωπείο της παγκοσμιοποίησης.

Για όλα τα παραπάνω, ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζουν την ανησυχία τους και την ομόθυμη αντίθεσή τους στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης και της γύρω περιοχής σε ορμητήριο πολεμικών σεναρίων και επιβολής των σχεδίων του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και του Εύξεινου Πόντου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ