Σάββατο 20 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
NATOΪKA TOΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Δε ζητήθηκε αποθήκευσή τους λέει η κυβέρνηση

Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, η οποία κατήγγειλε ότι συγκεκριμένη εταιρία που συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ έκανε σχετική αίτηση

Δεν υπάρχει κανένα αίτημα για τη δημιουργία χώρου αποθήκευσης τοξικών αποβλήτων σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, είπε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Α. Αλευράς, επιχειρώντας να διαψεύσει τις πληροφορίες για αποθήκευση αποβλήτων από τον ΝΑΤΟικό πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας στην περιοχή των Γρεβενών.

Το θέμα έφερε με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, καταγγέλλοντας ότι συγκεκριμένη εταιρία (CINAR AE) έχει ζητήσει την άδεια για αποθήκευση, συλλογή, μεταφορά, αξιοποίηση και διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων στο νομό Γρεβενών.

Ο υφυπουργός είπε ότι στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ δεν έχει υποβληθεί καμία αίτηση για τη χορήγηση άδειας δημιουργίας χώρου διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων. Επίσης, ανέφερε ότι από έρευνα που έκανε το υπουργείο στις Νομαρχίες, προκύπτει ότι κανένα αίτημα δεν έχει υποβληθεί για τη δημιουργία χώρου αποθήκευσης τοξικών αποβλήτων στις περιοχές που αναφέρει η Ερώτηση αλλά και οπουδήποτε αλλού στην ελληνική επικράτεια.

Οσον αφορά τη συγκεκριμένη εταιρία που αναφέρεται στην Ερώτηση, είπε ότι με την αίτησή της στις Νομαρχίες Γρεβενών και Κοζάνης ζητάει τη συλλογή τοξικών αποβλήτων από τους συγκεκριμένους νομούς και όχι περιοχών εκτός Ελλάδας και από τις πληροφορίες που έχει το υπουργείο, η εταιρία αυτή τα απόβλητα αφού τα συσκευάζει τα αποθηκεύει στη Γερμανία σε συγκεκριμένους χώρους.

Η Λ. Κανέλλη κατέθεσε στα πρακτικά την αίτηση που υπέβαλε η εταιρία και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η CINAR έχει υπογράψει συμβάσεις για να διαχειριστεί επικίνδυνα τοξικά απόβλητα με βάσεις του ΝΑΤΟ στη Σούδα, στον Αραξο και τη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και με το γερμανικό στρατό, τον ελληνικό στρατό και την ελληνική αεροπορία. Οπως προκύπτει από τις συμβάσεις αυτές, είπε, προβλέπεται όχι μόνο η μεταφορά, η μεταφόρτωση ή η μετακίνηση αλλά και η προσωρινή ή μόνιμη αποθήκευση.

Οι ανησυχίες των κατοίκων των παραπάνω περιοχών είναι εύλογες, είπε η Λ. Κανέλλη, τονίζοντας ότι χρειάζονται από την κυβέρνηση περαιτέρω διαβεβαιώσεις. Και κατέληξε:

«Από την ώρα που η εταιρία έχει την άδεια που της έχει χορηγηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ μαζί με άλλες πέντε που λειτουργούν ως διαχειριστές επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων, έχουν εκτός των άλλων αναλάβει και την επανέξοδο από τη χώρα μη νομίμως εξαχθέντων αποβλήτων. Με αυτή την έννοια, είναι σχεδόν ακατόρθωτο με συμβάσεις με το ΝΑΤΟ ακόμα και οι ίδιες οι εταιρίες να ελέγξουν τι καλούνται να συσκευάσουν και να βγάλουν από εκεί και πέρα, εάν δεν επέμβει η πολιτεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ