Σάββατο 20 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πιο επίμονη, πιο πρωτοπόρα η δουλιά μας μέσα στον κόσμο

Τα συμπεράσματα της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιοχής του Κόμματος, όπου εξετάστηκε η δουλιά της οργάνωσης στις εκλογές και τέθηκαν οι στόχοι για την παραπέρα δράση

Στις 15 Μάη συνεδρίασε η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, με θέμα τα συμπεράσματα από την εκλογική μάχη και τη δουλιά της Οργάνωσης. Τη συνεδρίαση παρακολούθησε από τη Γραμματεία της ΚΕ του ΚΚΕ ο Μ. Αρβανιτάκης.

Η συνεδρίαση συνόψισε τις εκτιμήσεις από τις συζητήσεις που προηγήθηκαν στις κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις των 4 νομών της Κρήτης και όπως τόνισε ο γραμματέας περιοχής Τηλέμαχος Δημουλάς, αναπτύσσοντας την εισήγηση του Γραφείου Περιοχής, τόσο στα όργανα των νομαρχιακών όσο και στις ΚΟΒ που συνεδρίασαν εκφράστηκε καθολική αποδοχή των πρώτων εκτιμήσεων της ΚΕ και ειδικά στο ζήτημα ότι η ικανότητα αντοχής που έδειξε το Κόμμα στην εκλογική μάχη οφείλεται στην ορθότητα της γενικής πολιτικής του γραμμής.

Σε ό,τι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα το ΚΚΕ αύξησε συνολικά τις ψήφους του κατά 498. Αύξηση ψήφων έχουν και οι 4 νομοί και η Κρήτη είναι μια από τις 3 εκλογικές περιφέρειες πανελλαδικά, που το Κόμμα αύξησε και το ποσοστό και τις ψήφους του συγκριτικά με το 1996.

Η Επιτροπή Περιοχής κατέληξε στο βασικό πολιτικό συμπέρασμα πως στις συνθήκες έντονης πόλωσης, εξαγοράς και χειραγώγησης συνειδήσεων, πολιτικής, ιδεολογικής τρομοκρατίας και, αυταρχισμού που δημιούργησαν οι δυνάμεις του δικομματισμού στην εκλογική μάχη, το ΚΚΕ συνεχίζει να καταγράφεται στο νησί σαν σταθερά ανερχόμενη δύναμη, η πολιτική του επιρροή δυναμώνει, ο σημαντικός της πυρήνας αντέχει και εκφράζεται εκλογικά, σταθεροποιείται και δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου.

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων κατά νομό και δήμο διαπιστώθηκε το επίσης ελπιδοφόρο συμπέρασμα ότι σε μια σειρά περιοχές, που υπήρχε τα τελευταία χρόνια σταθερή πολιτική παρέμβαση του Κόμματος, είχαν διαμορφωθεί κάποιες μορφές συσπείρωσης και αναπτύχθηκαν κινητοποιήσεις, νέα τμήματα ψηφοφόρων στήριξαν το Κόμμα». Το συμπέρασμα τεκμηριώνεται, με συγκεκριμένα παραδείγματα από τους 40 Δήμους, που υπήρχε αύξηση του Κόμματος τόσο στην ύπαιθρο, όσο και στα αστικά κέντρα των 4 νομών.

Τόσο η εισήγηση, όσο και αρκετοί ομιλητές συγκέντρωσαν τον προβληματισμό τους στο ρόλο που παίζουν οι σταθεροί πολιτικοί δεσμοί που αναπτύσσει το Κόμμα με τα λαϊκά στρώματα και αναφέρθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα περιοχών, που είχαμε μείωση των ψήφων μας λόγω της πίεσης που ασκήθηκε από τους μηχανισμούς των άλλων δυνάμεων κυρίως του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ. Σε όλες αυτές τις περιοχές υπάρχει πρόβλημα στην ποιότητα των δεσμών που έχουν οι Οργανώσεις μας με τον κόσμο.

Θετική επίδραση στο εκλογικό αποτέλεσμα είχε το πολιτικό άνοιγμα που έκανε η οργάνωση σε τόπους δουλιάς και άλλους χώρους πολύ πριν την προκήρυξη των εκλογών και η επιμονή, παρά τις δυσκολίες, να γίνεται κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής προπαγάνδας η εκλαΐκευση της πολιτικής πρότασης, η ανάγκη δημιουργίας του Μετώπου, τα ζητήματα των συμμαχιών, της λαϊκής οικονομίας, της εξουσίας.

Οπως αναφέρθηκε εισηγητικά σχετικά με τη συμβολή της οργάνωσης στην εκλογική μάχη: «θα ήταν εντελώς διαφορετική η πολιτική συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων και το εκλογικό αποτέλεσμα, αν ήταν μεγαλύτερο το τμήμα της οργάνωσης που μπορούσε με σχετική επάρκεια να προβάλλει την πολιτική μας πρόταση και να δένει τον πολιτικό με τον εκλογικό μας στόχο, να την υπερασπίζεται από τις διάφορες επιθέσεις, διαστρεβλώσεις και πολεμικές που δέχονταν από εχθρούς και φίλους».

Τη συνεδρίαση απασχόλησε το πώς θα γίνει πιο επίμονη και πρωτοπόρα η δουλιά των κομμουνιστών μέσα στον κόσμο και ιδιαίτερα στο μαζικό κίνημα, με στόχο να αλλάξουν συνειδήσεις και να πειστούν περισσότερες λαϊκές δυνάμεις ότι η λαϊκή συσπείρωση και πάλη θα γίνει αποτελεσματική και θα φέρει θετικά γι' αυτούς αποτελέσματα στην αναπόφευκτη σύγκρουσή της με τους ισχυρούς αντίπαλους, όπως ο ιμπεριαλισμός, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ μόνο αν συγκροτηθεί σε κοινωνικοπολιτικό Λαϊκό Μέτωπο για την εξουσία και ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ.

Τον προβληματισμό της Επιτροπής Περιοχής απασχόλησε, επίσης, η διαπίστωση ότι το επίπεδο του μαζικού κινήματος από άποψη δράσης σε στόχους και αιτήματα πάλης είναι πίσω από το επίπεδο προβολής της πολιτικής πρότασης του Κόμματος και αυτό λειτουργεί αρνητικά στη διαμόρφωση της πολιτικής συνείδησης.

Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην εισήγηση... «στις εκλογές μπορεί να μιλήσαμε για την ανάγκη δημιουργίας του Μετώπου, για την ανάγκη της λαϊκής εξουσίας και τους άξονες συσπείρωσης και πάλης γι' αυτήν, αλλά οι εμπειρίες του κόσμου, ακόμα και αυτών που συμμετέχουν στο μ.κ. είναι μακριά από αυτά, όπως και η δράση του ίδιου του μαζικού κινήματος προς την κατεύθυνση αυτή, πράγμα που δε δημιουργεί πολιτική συνείδηση, για να οδηγήσει μαζικά τον κόσμο σε υποστήριξη και με ψήφο της γραμμής της ρήξης και σύγκρουσης που του προτείναμε εμείς». Να γιατί μας λέγανε «σωστά είναι αυτά που λέτε αλλά δε γίνονται, ποιος θα τα κάνει». Να πώς εξηγείται η αναντιστοιχία διαθέσεων, λαϊκής δυσαρέσκειας και ενίσχυσης του δικομματισμού που ήταν χαρακτηριστικό γνώρισμα και στην περιοχή μας.

Τέλος, η Επιτροπή Περιοχής ψήφισε ομόφωνα το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, καθορίζοντας πρώτο σταθμό την επιτυχία των αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων στα πλαίσια του Δεκαήμερου Ειρήνης και την επιτυχία της παγκρήτιας κινητοποίησης στη βάση της Σούδας την Κυριακή 28 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ