Σάββατο 20 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο προσκήνιο - για άλλη μια φορά - το ενδιαφέρον του Κλίντον

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, εξέφρασε την άποψη ότι όλα τα μέρη που εμπλέκονται στο κυπριακό πρόβλημα γνωρίζουν ποια μορφή θα έχει η λύση του προβλήματος και το ζήτημα που τίθεται πλέον είναι πόσο σύντομα θα επιτευχτεί αυτή, σύμφωνα με ηγετικά στελέχη της ομογένειας που τον επισκέφτηκαν χτες στο Λευκό Οίκο.

Οι ίδιοι ομογενείς τόνισαν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε το προσωπικό του ενδιαφέρον για λύση του προβλήματος πριν τη λήξη της θητείας του και εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος από ό,τι στο παρελθόν, εκτιμώντας ότι η τελική συμφωνία θα προβλέπει μια διζωνική ομοσπονδία, η οποία θα αποτελείται από δυο αυτόνομες οντότητες μεταξύ των οποίων θα υπάρχει ελευθερία διακίνησης.

Φέρεται δε να είπε ότι στη φάση αυτή αναζητιούνται τρόποι εξασφάλισης πολιτικής κάλυψης (save face), έκφραση που κατά τους ομογενείς αφορούσε τον κ. Ντενκτάς και την τουρκική πλευρά.

Πάντα κατά τους ομογενείς, ο κ. Κλίντον είπε ότι ήταν και σε άλλη φάση στο παρελθόν αισιόδοξος και στη συνέχεια τα πράγματα έλαβαν μια αρνητική τροπή, αλλά τώρα, για άλλη μια φορά, θεωρεί πως είμαστε κοντά σε θετικές εξελίξεις.

Οι ομογενείς σημείωσαν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος τους διαβεβαίωσε πως παρακολουθεί με προσοχή τη διαδικασία του Κυπριακού και τους γύρους συνομιλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο εξάμηνο, ενώ επανέλαβε την πρόθεσή του να αναμειχθεί προσωπικά όταν θεωρήσει ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και κρίνει ότι η παρέμβασή του θα εξυπηρετεί τη διαδικασία.

Στη δεκαμελή αντιπροσωπεία που μετέβη στον Λευκό Οίκο - στο περιθώριο των εργασιών του ετήσιου συνεδρίου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) - μετείχαν οι Πρόεδροι του ΣΑΕ Αντι Αθενς, της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκος Παπανικολάου, οι κ.Μάνατος, Τσίβικος, κ.α.

Λίγο νωρίτερα, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, μιλώντας στους συνέδρους επανέλαβαν τις διαβεβαιώσεις για τη σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση Κλίντον αναζητά λύση στο πρόβλημα.

Σε γεύμα με το οποίο έκλεισαν οι εργασίες του συνεδρίου απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και η αδελφή του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την Προεδρία Τζορτζ Μπους, Ντόροθυ, η οποία τόνισε ότι ο κυβερνήτης του Τέξας υποστηρίζει τη λύση του προβλήματος και θα ασχοληθεί σοβαρά με αυτό από την πρώτη στιγμή που θα αναλάβει την εξουσία, εάν κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου. Υπενθύμισε δε ότι εκτός από αδελφή του κυβερνήτη του Τέξας είναι και κόρη του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ ο οποίος, όπως είπε, γνωρίζει καλά και αγαπά την Ελλάδα την οποία έχει επισκεφθεί επανειλημμένα, ενώ κατά τη θητεία του έγινε και η σημαντικότερη προσπάθεια για λύση του προβλήματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου Κλίντον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη δήλωση για να τη σχολιάσει.

Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία ειδική πληροφόρηση αναφορικά με οποιαδήποτε συμφωνία.

Η πλευρά μας επανέλαβε, επιμένει ότι η λύση πρέπει να είναι αυτή, στην οποία οι Αμερικανοί έχουν αναφερθεί επανειλημμένα, δηλαδή της ομοσπονδίας, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Αδικαιολόγητες οι τουρκικές αντιδράσεις

Εντελώς αδικαιολόγητες χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τις τουρκικές αντιδράσεις για τη στρατιωτική άσκηση Ελλάδας-Κύπρου με την επωνυμία "Τοξότης - Βεργίνα" και απορρίπτει κατηγορηματικά τις θέσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι οι ασκήσεις δυνατόν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης και διατάραξη της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή διαταράσσονται από την παρουσία του στρατού κατοχής στην Κύπρο.

Αναφορικά με τις τουρκικές απειλές ότι η άσκηση δε θα ευνοήσει τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ο εκπρόσωπος εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα ότι οι απόψεις αυτές δεν αποτελούν τον προπομπό των τουρκικών θέσεων, με τις οποίες θα προσέλθει στο διάλογο.

Αναφερόμενος στις παραβιάσεις του FIR Λευκωσίας από ισραηλινά αεροσκάφη ο κ.Παπαπέτρου είπε ότι έγιναν διαβήματα προς την πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία, όπως έγινε και σε προηγούμενες περιπτώσεις.

Η απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης, πρόσθεσε, αναμένεται εντός των ημερών.

Προκλητικός και πάλι ο Ετσεβίτ

«Οσο δε γίνεται αποδεκτή η πραγματικότητα της ύπαρξης δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο, δεν μπορεί να βρεθεί λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές», δήλωσε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Ο κ. Ετσεβίτ σημείωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ντενκτάς συζήτησαν περισσότερο την οικονομική κατάσταση της "ΤΔΒΚ", προσθέτοντας ότι «δεν αισθανθήκαμε την ανάγκη να μιλήσουμε σχετικά με τις εξωτερικές σχέσεις και τα πολιτικά ζητήματα της ΤΔΒΚ, γιατί η στάση της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας, καθώς επίσης και η αποφασιστικότητα του κ. Ντενκτάς είναι γνωστή».

Ο Ραούφ Ντενκτάς βρίσκεται στην Αγκυρα για την τελετή απονομής του «Διεθνούς Βραβείου Ειρήνης Ατατούρκ». Το βραβείο απονέμεται από το «Ανώτατο Ιδρυμα Πολιτισμού, Γλώσσας και Ιστορίας, Ατατούρκ», σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν υπηρετήσει την παγκόσμια ειρήνη και τη φιλία, κατανόηση και καλή θέληση ανάμεσα στα έθνη.

Ο κ. Ντενκτάς θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ