Κυριακή 27 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προεδρολογικά μπερδέματα

Μόνο τυχαία δεν ήταν η δήλωση που έκανε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ο Μ. Εβερτ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΝΔ. "Θέλω να πω κάτι ακόμη σημαντικό. Ολη η κριτική που δέχεται το κόμμα είναι για την τριετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη". Στη συνέχεια "τα γύρισε" και ζήτησε "να αποφασίσουμε τι θα λέμε εκείνη την περίοδο ώστε να υπάρξει ενιαία γραμμή". Το μήνυμα όμως είχε σταλεί και έγινε αντιληπτό τουλάχιστον από τους παραβρισκόμενους. Η ΝΔ δεν μπορεί να πάει στις εκλογές έχοντας προηγουμένως ανακοινώσει δημόσια ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Κ. Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το θέμα της υποψηφιότητας που θα υποστηριχτεί από τη ΝΔ για το προεδρικό αξίωμα αποτελεί τεράστιο πονοκέφαλο για τον Κ. Καραμανλή, αφού μπορεί να του στοιχίσει ακριβά, ακόμα και την εξουσία που προσδοκά. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του και δε θα το κάνει μέχρι την τελευταία στιγμή.

Στενοί συνεργάτες, όμως, του προέδρου της ΝΔ δε διστάζουν, όταν ερωτώνται για την υποψηφιότητα Μητσοτάκη: "Ο Καραμανλής - λένε - πάει για να κερδίσει τις εκλογές...", υπονοώντας έτσι σαφώς ότι δεν υπάρχει καν θέμα υποψηφιότητας του επίτιμου. Παράλληλα, δεν είναι λίγα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ που δεν κρύβουν τη ριζική αντίθεσή τους με αυτή την υποψηφιότητα. Εκτός από τον Μ. Εβερτ, ο οποίος δεν έχει κρύψει την προτίμησή του στον Κ. Στεφανόπουλο, και οι Γ. Βαρβιτσιώτης, Γ. Κεφαλογιάννης, κ.ά. έχουν διαμηνύσει ότι δε συζητάνε καν τέτοιο ενδεχόμενο.

Από την άλλη, είναι φανερό ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να έχει μια καθαρή, και μάλλον δημόσια, δέσμευση του Κ. Καραμανλή πολύ πριν τις βουλευτικές εκλογές, ώστε να καθορίσει την παραπέρα στάση του.

Ετσι, εκείνο που ψάχνει εναγωνίως ο Κ. Καραμανλής είναι οι τρόποι εξουδετέρωσης της "ζημιάς" που θα μπορούσε να γίνει από την προεξοφλούμενη δυναμική αντίδραση του Κ. Μητσοτάκη. Το κουβάρι όμως είναι πολύ μπλεγμένο και η επιχείρηση "αδρανοποίησης" της απειλής Μητσοτάκη εξαιρετικά δύσκολη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ