Πέμπτη 16 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ
Υποψήφιος συναίνεσης
  • Ο Α. Παπανδρέου ανακοίνωσε χτες την απόφασή του να στηρίξει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Κ. Στεφανόπουλο
  • Ομόφωνη η απόφαση του ΕΓ, όπου στις αναφορές των μελών του για συντηρητική στροφή, ο πρωθυπουργός ανέλαβε "δέσμευση" για πρωτοβουλίες αντιστροφής του κλίματος...

Με κριτήριο την αδιατάρακτη προώθηση του συναινετικού "οράματος" της άρχουσας τάξης, την επίδειξη ουσιαστικής συμβολής για την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού και το βλέμμα στην επόμενη μέρα από την προεδρική εκλογή, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ως υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Κ. Στεφανόπουλο.

Η ανακοίνωση του κοινού υποψηφίου ΠΑΣΟΚ - Πολιτικής Ανοιξης ακολούθησε της χτεσινής συνεδρίασης του ΕΓ, κατά τη διάρκεια της οποίας παρά τις... "αντιρρήσεις" λόγω της "ιδεολογικής υποχώρησης" που συνιστά η απόφαση, υπήρξε η συνήθης ομοφωνία... Ομοφωνία, που δε χρειάστηκε καμία δυσκολία για να επιτευχθεί, όπως επιβεβαίωναν στελέχη του κόμματος. Στελέχη που μεταξύ των αναφορών τους περί "ιδεολογικού συμβιβασμού" και "επικύρωσης της συντηρητικής πορείας" της κυβέρνησης, που επιστεγάζεται με την επιλογή Στεφανόπουλου, δεν παρέλειπαν να εκθειάζουν τη "δέσμευση" που ανέλαβε ενώπιον τους ο πρωθυπουργός για αντιστροφή του κλίματος... Παράλληλα και όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις ανεπίσημες τοποθετήσεις μελών του οργάνου, η χτεσινή συνεδρίαση διεξήχθη υπό το βάρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και εν αναμονή του επερχόμενου ανασχηματισμού,που πολλοί ήδη βαφτίζουν ανασχηματισμό διαδοχής.

Η ανακοίνωση του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ συνδυάστηκε με την εξύμνηση, από τον πρωθυπουργό, της συναίνεσης,που όπως ομολόγησε αποτέλεσε την πυξίδα για την επιλογή του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για "πρόταση ευρύτερης συναίνεσης", υποστήριξε ο Α. Παπανδρέου,αναγγέλλοντας την υποψηφιότητα Στεφανόπουλου, η οποία διασφαλίζει το να "μη διαταραχτεί η περίοδος οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας που διανύουμε". Πρόκειται ουσιαστικά για την περίοδο της ανελέητης επίθεσης κατά των λαϊκών στρωμάτων, που κατά κανένα τρόπο δε θα επιτρεπόταν από την άρχουσα τάξη να τεθεί σε κίνδυνο και να διακοπεί η εφαρμογή της, όπως και η διάνθισή της με την ιδεολογική τρομοκρατία της "κοινωνικής συνυπευθυνότητας".

Το σκεπτικό που συνόδευσε την πρόταση Παπανδρέου κινήθηκε στα γνωστά πλαίσια της ανάγκης για "σταθερή κυβερνητική τετραετία", για "ξεπέρασμα των κομματικών ορίων" και της διασφάλισης "ευρύτερης κοινοβουλευτικής συναίνεσης". Ο Α. Παπανδρέου δεν παρέλειψε βέβαια να πει ότι ήταν "ιστορικά και πολιτικά αναγκαίο" να προχωρήσει στην υποψηφιότητα του Αχαιού πολιτικού, αφού έτσι μόνο θα αποδεικνυόταν όχι μόνο η αποφυγή των εκλογών, αλλά η πρόθεσή του να μη θέσει υπεράνω τις προσωπικές του επιδιώξεις.

Αναφερόμενος στον Κ. Στεφανόπουλο, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για "πολιτικό πρόσωπο ήθους και κύρους", που "μπορεί να εγγυηθεί την απρόσκοπτη λειτουργία των θεσμών... (και) να εκπροσωπήσει τη χώρα διεθνώς". Παράλληλα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επιλογή του Κ. Στεφανόπουλου ταυτίζεται με τη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών της ΚΕ και της ΚΟ του κόμματος, που κατά τα 2/3 τους τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας Στεφανόπουλου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΕΓ έγιναν αναφορές στη... σημειολογική αξία της αποδοχής μιας τέτοιας συντηρητικής υποψηφιότητας, που κατά εκφράσεις μελών του ΕΓ επικυρώνει μια ολόκληρη πορεία συντηρητικής κατεύθυνσης του κόμματος και της κυβέρνησης, ενώ άλλοι μίλησαν για ιδεολογική ήττα του ΠΑΣΟΚ. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρωθυπουργός, ο οποίος διαβεβαίωσε άπαντες ότι θα αναλάβει προσωπικά πρωτοβουλίες για την αντιστροφή του κλίματος...

Σχολιάζοντας την υποψηφιότητα Στεφανόπουλου, κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν τη βεβαιότητά τους για την εκλογή του, ενώ σημείωναν ότι "δεν υπήρχε άλλη λύση". Ενδεικτικό ωστόσο του μεγέθους των "διαχωριστικών γραμμών" μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δε δίσταζαν να λένε ότι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση, ακόμα και τον Αθ. Τσαλδάρη να στήριζε το ΠΑΣΟΚ θα έβγαινε με 250 ψήφους...

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο Α. Κακλαμάνης,σήμερα θα συναντηθεί με τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος αναμένεται να αποχωρήσει από τη θέση πριν τη λήξη της θητείας του (5 Μάη) και η έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου θα ξεκινήσει την επόμενη βδομάδα. Οσο για τι εξελίξεις θα υπάρχουν από δω και πέρα εντός του ΠΑΣΟΚ, ο ανασχηματισμός (που ως συνήθως επισήμως διαψεύδεται) θεωρείται δεδομένος. Τα σενάρια για τον ευρύτατο χαρακτήρα του, για σύσταση θέσεων αντιπροεδρίας ή θέσπιση κύκλων κυβερνητικής πολιτικής πολλαπλασιάζονται, σε συνδυασμό με τα σενάρια για αλλαγές στην ιεραρχία του κομματικού μηχανισμού, μετά από ενδεχόμενο πέρασμα του Α. Τσοχατζόπουλου στην αντιπροεδρία. Οπως σημείωναν χτες κυβερνητικοί παράγοντες, ο χρόνος πραγματοποίησης του ανασχηματισμού, που θα σηματοδοτεί μια επίφαση "διάχυσης των εξουσιών", αλλά και οριοθέτησης κανόνων διαδοχής ενδέχεται να ταυτιστεί χρονικά με τη διεξαγωγή της Οργανωτικής Συνδιάσκεψης που έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ