Πέμπτη 16 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκληρότερα

Αποκαλυπτικό για τις προθέσεις και τις διαθέσεις του ιθυνόντων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 1995, το οποίο παρουσίασε χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρός της Ζακ Σαντέρ. Η αυστηρότερη εφαρμογή της "Λευκής Βίβλου", η επιμονή στους στόχους και τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση, η επέκταση της αντιαγροτικής πολιτικής σε νέα προϊόντα, βρίσκονται στην προτεραιότητες της Επιτροπής και προδιαγράφουν το σκληρότερο μέλλον για τους εργαζόμενους και τους αγρότες στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δύο χρόνια πριν τη διακυβερνητική διάσκεψη, που θα συζητήσει την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, οι "ισχυροί" της Ευρωπαϊκής Ενωσης δείχνουν ότι δεν είναι καθόλου διατεθειμένοι να πάρουν υπόψη τους τα δεινά που προκαλούν οι επιλογές τους. Τα είκοσι εκατομμύρια των ανέργων, τα πενήντα εκατομμύρια των ανθρώπων, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, η εξαθλίωση ολόκληρων περιοχών, εξακολουθούν να θεωρούνται το απαραίτητο τίμημα για την άνοδο της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η εμμονή για την υλοποίηση όσων επιτάσσει το Μάαστριχτ για τις οικονομίες των χωρών - μελών συμπληρώνεται με νέα μέτρα αστυνόμευσης των οικονομικών πολιτικών που ακολουθούν οι κυβερνήσεις. Η αστυνόμευση αυτή, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του Ζ. Σαντέρ, επεκτείνεται τώρα και στην πολιτική της απασχόλησης. Το "σύστημα της πολυμερούς εποπτείας" δε θα αφορά μόνο στην πορεία των δημοσιονομικών πολιτικών, αλλά και στα μέτρα για την απασχόληση. Οχι, βέβαια, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά για την αυστηρότερη και ταχύτερη εφαρμογή των ρυθμίσεων της "Λευκής Βίβλου", της επιστροφής, δηλαδή, στον "εργασιακό μεσαίωνα".

Ανάλογη με τη μοίρα των εργαζομένων θα είναι η μοίρα των αγροτών και ειδικότερα στις χώρες του νότου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ τους, φυσικά, και της Ελλάδας. Οι αγροτικές καλλιέργειες, που δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την ΓΚΑΤΤ, θα δεχτούν τώρα τη "χαριστική βολή" με τα μέτρα που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 1995.

Με αυτά τα δεδομένα, γίνονται ακόμη πιο καθαροί οι στόχοι των "ισχυρών" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενόψει της αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Η θεσμοθετημένη πλέον μορφή της "κοινωνίας των δυο τρίτων" για τις χώρες - μέλη και η περιθωριοποίηση των μικρών και φτωχών χωρών στην "Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων", είναι ομολογημένες επιδιώξεις και δίνουν το μέτρο του τι επιφυλάσσουν για τους Ελληνες εργαζόμενους και την Ελλάδα στο μέλλον.

Απέναντι σ' αυτή την προδιαγραφόμενη κατάσταση η κυβέρνηση, που ασχολείται κυρίως με την παράταση του βίου της, συνεχίζει την πολιτική της "νομιμοφροσύνης" απέναντι στις κρίσιμες επιλογές των Βρυξελλών, υποθηκεύοντας το μέλλον της χώρας, οδηγώντας τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ