Πέμπτη 16 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον αστερισμό της συντηρητικής συναίνεσης

Πορεία δύο ταχυτήτων και πάντα στην ίδια κατεύθυνση, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πολιτική πορεία του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου.Η πρώτη ταχύτητα κατά τη διάρκεια που ασκούσε εξουσία από διάφορες κυβερνητικές θέσεις, τότε αποτελούσε έναν από τους γνησιότερες εκφραστές της παραδοσιακής Δεξιάς στην Ελλάδα. Η δεύτερη ταχύτητα μετά το 1981, όντας μακριά από την κυβερνητική εξουσία, όταν άρχισε να γίνεται ο εκφραστής της συναίνεσης.

Ο προτεινόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ηλικίας σήμερα 69 ετών, γιος υπουργού του Λαϊκού Κόμματος, τα τελευταία τριάντα χρόνια διέγραψε έναν πολιτικό κύκλο στο συντηρητικό χώρο, που κατέληξε τον Ιούνη του 1994 στην "αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική",με την ανακοίνωση της διάλυσης του κόμματος της Δημοκρατικής Ανανέωσης,που δημιούργησε το 1985 μετά την αποχώρησή του από τη ΝΔ.

Ο Κ. Στεφανόπουλος πρωτοεκλέχτηκε βουλευτής το 1964 με την ΕΡΕ,είχαν προηγηθεί τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στις εκλογές του 1958, του 1961 και του 1963. Από το 1974 και μετά εκλέγεται με τη ΝΔ, πάντα στην Αχαφια. Διετέλεσε στις διάφορες κυβερνήσεις Καραμανλή και στην κυβέρνηση Ράλλη,υπουργός Εσωτερικών, Κοινωνικών Υπηρεσιών και Προεδρίας.

Δύο φορές διεκδίκησε τη θέση του αρχηγού της ΝΔ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η πρώτη το 1981, μετά την αποχώρηση του Γ. Ράλλη,όταν εξελέγη ο Ε. Αβέρωφ,ο Κ. Στεφανόπουλος ήρθε δεύτερος και ο Κ. Μητσοτάκης τρίτος. Η δεύτερη αποτυχημένη προσπάθειά του έγινε το 1985, όταν έχασε την ηγεσία της ΝΔ από τον Κ. Μητσοτάκη. Το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου μαζί με άλλους βουλευτές και στελέχη της ΝΔ ίδρυσε τη ΔΗ. ΑΝΑ. Τον Ιούνη του 1989 επανεκλέγεται βουλευτής με το ψηφοδέλτιο της ΔΗ. ΑΝΑ. στην Α Αθήνας. Ακολουθούν τρεις αποτυχημένες προσπάθειες εκλογής, το Νοέμβρη του 1989, τον Απρίλη του 1990 και στις ευρωεκλογές του 1994. Ωστόσο, τον Απρίλη του 1990 η ΔΗ. ΑΝΑ. εκλέγει βουλευτή. Ηταν ο Θ. Κατσίκης,που μεταπήδησε στη ΝΔ, δίνοντάς στην κυβέρνηση Μητσοτάκη τη μια και οριακή ψήφο που είχε ανάγκη για την εξασφάλιση της εμπιστοσύνης της Βουλής.

Κατά καιρούς η ΝΔ είχε ζητήσει από τον Κ. Στεφανόπουλο την επάνοδό του στο "μητρικό" κόμμα, με τελευταία την πρόταση του Μ. Εβερτ να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ. Ανάλογη πρόταση τού είχε γίνει και από τον Αντ. Σαμαρά κατά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτώβρη του 1994, χωρίς όμως ανταπόκριση.

Σταθμός στη συναινετική πορεία του Κ. Στεφανόπουλου η στάση του στο θέμα της παραπομπής του Α. Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, όταν τότε είχε εκφράσει την αντίθεσή του. Επίσης κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και με κάθε ευκαιρία εξέφραζε την ικανοποίησή του για κάθε συντηρητική στροφή του ΠΑΣΟΚ.

Στην πολιτική του πορεία ήταν σταθερά προσηλωμένος στον παραδοσιακό αντικομμουνισμό. Μάλιστα το 1986 έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τη ΝΔ ότι "παίζει ρόλο τσόντας του ΚΚΕ"! Και ανέφερε σαν "τίτλο τιμής" της ΝΔ ότι επί των μερών του "ποτέ δε συνεργάστηκε με το ΚΚΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ