Πέμπτη 16 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ευκαιρία για δημαγωγία εκ του ασφαλούς

Διάχυτη η ικανοποίηση στη Ρηγίλλης για την επιλογή του Κ. Στεφανόπουλου

Ευκαιρία "πρώτης τάξεως", για να δημαγωγήσει εκ του ασφαλούς, πρόσφερε στην ηγεσία της ΝΔ η επιλογή του Κ. Σεφανόπουλου εκ μέρους του Α. Παπανδρέου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η διάχυτη ικανοποίηση που επικρατούσε χτες στη Ρηγίλλης στηριζόταν σε πέντε κυρίως λόγους. Πρώτο ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς τη συμβολή της ΝΔ, πράγμα που θα της επιτρέψει να δημαγωγεί, παρουσιαζόμενη ως "διαφορετικό" κόμμα και άρα "εναλλακτική λύση" για την εξουσία.

Δεύτερο, γιατί αποτρέπεται το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Τρίτο, γιατί εκτιμούν ότι αρχίζει η "αντίστροφη μέτρηση" για την κυβέρνηση και ανοίγει ο δρόμος για την επάνοδό της στην κυβέρνηση.

Τέταρτο, γιατί θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί "επαναπατρισμού" ψήφων από το κόμμα Σαμαρά, το οποίο χρεώνεται, όπως διακηρύσσουν, την παράταση της "χρεοκοπημένης και κακής κυβέρνησης" του ΠΑΣΟΚ.

Πέμπτο, γιατί η υποψηφιότητα του Κ. Στεφανόπουλου, που προέρχεται από τα σπλάχνα της παράταξης, συνιστά "πολιτική νίκη" του φιλελεύθερου χώρου, και προδικάζεται ότι δε θα υπάρχει πρόβλημα συνεργασίας μαζί του. Αλλωστε στις περασμένες ευρωεκλογές ο Μ. Εβερτ είχε προτείνει στον αρχηγό τότε της ΔΗΑΝΑ να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου.

Το πνεύμα αυτό διαπερνούσε και τις επίσημες δηλώσεις του κόμματος. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Β. Μαγγίνας επικέντρωσε τα πυρά του στη "συναλλαγή Παπανδρέου - Σαμαρά η οποία πέρασε σε νέα φάση". Το προσωπείο του Αντ. Σαμαρά έπεσε, προσθέτει, γιατί το 1993 ανέβασε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και το 1995 με μια κακόγουστη σκηνοθεσία το διατηρεί στην κυβέρνηση. "Οι δύο ομόρρυθμοι εταίροι, τονίζει, συνυπεύθυνοι και αλληλέγγυοι παρατείνουν μια ολέθρια για την Ελλάδα πολιτική". Στη συνέχεια ζητά την "κατανόηση" του Κ. Στεφανόπουλου, ο οποίος "προέρχεται από το πολιτικό μας χώρο και τον οποίο τιμούμε", δικαιολογούμενος ότι η στάση του κόμματος υπαγορεύεται από το συμφέρον του τόπου όπως το εννοεί η ΝΔ. Η ανακοίνωση της ΝΔ καταλήγει υπογραμμίζοντας την ανάγκη η χώρα να αποκτήσει πρωθυπουργό και στη συνέχεια "νέα πολιτική και μια νέα κυβέρνηση".

Συμπληρωματική στην ανακοίνωση της ΝΔ ήταν η δήλωση του αντιπροέδρου του κόμματος, Γ. Βαρβιτσιώτη,ο οποίος διαπιστώνει ότι η επιλογή του Κ. Στεφανόπουλου, "που ουδεμία σχέση έχει με το χώρο του ΠΑΣΟΚ, ομολόγησε την πολιτική αδυναμία του πρωθυπουργού". Ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί με κάθε τρόπο να παρατείνει το χρόνο παραμονής του στην εξουσία και να αποφύγει την επερχόμενη συντριβή του κόμματός του.

Χτες το βράδυ ο πρόεδρος της ΝΔ, Μ. Εβερτ, έσπευσε να υποβοηθήσει την επίσπευση της εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας, αποστέλλοντας επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, με την οποία καταθέτει επίσημα την υποψηφιότητα του Αθ. Τσαλδάρη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Τέλος, ο Μ. Εβερτ μάλλον δε θα θέσει επίσημα θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών για την εκλογή προέδρου, θεωρώντας αυτονόητη την υποχρέωση των βουλευτών του κόμματός του να συμμορφωθούν με την κομματική γραμμή σε ένα μείζον θέμα.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ