Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του Λεωνίδα Ριτζάκη, μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας
Στο πλάι των παιδιών μας

{ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 2ης}

- Οι μαθητές, όπως απέδειξαν και με τα συλλαλητήριά τους, δε σταματούν τον αγώνα τους παρά τις απειλές και την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεών τους. Οι γονείς τους πώς στέκονται απέναντι σε αυτές τις κινητοποιήσεις;

- Οι μαθητές, παρ' όλη την προσπάθεια από πλευράς της κυβέρνησης να τους τρομοκρατήσει, όχι μόνο δεν πτοούνται και δεν υποχωρούν, αλλά εντείνουν πιο αποφασιστικά τον αγώνα τους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τον αγώνα αυτό, μετρώντας απλά τα σχολεία στα οποία υπάρχει λουκέτο όλη τη μέρα. Ομως οι μαθητές αυτή τη στιγμή κινητοποιούνται σε πανελλαδικό επίπεδο και σε εκατοντάδες σχολεία εναλλάσσουν μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, τις μορφές πάλης τους. Παράλληλα, οι κινητοποιήσεις των μαθητών αποφασίζονται στις γενικές τους συνελεύσεις με συντριπτικές πλειοψηφίες.

Σε αυτόν τον αγώνα, οι γονείς βρίσκονται στο πλάι των παιδιών τους και λειτουργούν σαν ασπίδα τους. Η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας με συγκεκριμένη ανακοίνωσή της έχει καταγγείλει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και έχει καλέσει τους γονείς να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των μαθητών.

- Αυτό το διάστημα, μετά και την επιβολή ιδιώνυμου στους μαθητικούς αγώνες, είδαμε και γονείς να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στα δικαστήρια. Ποιος είναι ο στόχος τέτοιων ενεργειών;

- Είναι φανερό ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στοχεύει πρώτα και κύρια στον αγώνα των μαθητών, αλλά δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Είναι χαρακτηριστικές οι διατυπώσεις της που στρέφονται ενάντια σε όποιον βρίσκεται παράνομα σε κτίριο δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αν αυτά τα παραπάνω τα συνδυάσουμε με την τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, γνωστή σαν εγκύκλιο Γούση, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρεί ότι και ο Σύλλογος Γονέων δεν μπορεί να βρίσκεται στο χώρο του σχολείου, αν δεν έχει πάρει μέρες πριν άδεια, καταλαβαίνουμε ότι το κλίμα αυταρχικού ελέγχου στρέφεται και ενάντια στους γονείς.

Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρώτες κινητοποιήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, το Σεπτέμβρη, έγιναν από γονείς που αντιδρούσαν στις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις σχολείων και στα άλλα προβλήματα της εκπαίδευσης.

Είναι ωστόσο φανερό ότι οι γονείς, όπως και οι μαθητές, δεν πτοούνται.

- Με δεδομένη την ένταση του αυταρχισμού ενάντια σε μαθητές, τι σκοπεύετε να κάνετε ως γονείς για να στηρίξετε έμπρακτα τον αγώνα των μαθητών;

- Οι γονείς, μαζί και με τους εκπαιδευτικούς, τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς φορείς και τους εργαζόμενους, όπως έκαναν από την πρώτη στιγμή των μαθητικών κινητοποιήσεων, θα σταθούν στο πλάι των παιδιών. Γιατί ο αγώνας των μαθητών είναι δίκαιος και αντιπαλεύει μια εκπαιδευτική πολιτική, που ήδη στην εφαρμογή της έχει αποδείξει πόσο σκληρή είναι με τα παιδιά του λαού, διεκδικώντας μια άλλη παιδεία.

Εμείς θα συμπαρασταθούμε σχηματίζοντας ένα δυνατό μέτωπο παιδείας, που σκοπό θα έχει να αποκρούσει τα αντιδημοκρατικά και τρομοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης, να αντιπαλέψει την κυβερνητική πολιτική που διώχνει τα παιδιά μας από το λύκειο και να παλέψει για μια ολόπλευρη μόρφωση για όλα τα παιδιά.


Μ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντονισμένα στους δρόμους για το σχολείο που έχουν ανάγκη(2020-02-15 00:00:00.0)
Κάτω τα χέρια από τους μαθητικούς αγώνες(2014-11-11 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία σήμερα για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών(2013-09-13 00:00:00.0)
Προάγγελος της αποκεντρωμένης παιδείας(2010-11-20 00:00:00.0)
Παλλαϊκή απάντηση(2007-01-11 00:00:00.0)
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στο συλλαλητήριο!(2006-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ