Πέμπτη 11 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παλλαϊκή απάντηση

«ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, πλουτοκρατία, κάτω τα χέρια από την Παιδεία», διαδήλωσε χτες ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης

Motion Team

Ηταν χιλιάδες, πολλές χιλιάδες. Εργαζόμενος λαός και νεολαία της Θεσσαλονίκης πορεύτηκαν χτες πλάι πλάι, στις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν η Επιτροπή Φορέων ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, το ΠΑΜΕ, οι φοιτητές και οι μαθητές. Πρωί και απόγευμα, με τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις τους έστειλαν ισχυρό, μήνυμα αντίστασης στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που προωθούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΕ. Είπαν ξεκάθαρο ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας, απαίτησαν αποκλειστικά ενιαία δημόσια και δωρεάν Παιδεία, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Οι κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν χτες βράδυ με το παλλαϊκό συλλαλητήριο της Επιτροπής Φορέων στο Αγαλμα του Βενιζέλου και τη μαχητική πορεία στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (ΥΜΑΘ). Εκεί, οι διαδηλωτές άπλωσαν ένα τεράστιο πανό, άναψαν πυρσούς και περικύκλωσαν συμβολικά για περισσότερο από μισή ώρα το υπουργείο. Στο συλλαλητήριο, νωρίτερα, μίλησε ο Σ. Μαυρουδέας, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας και χαιρέτισαν η Μ. Μυλωνά, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Γ΄ Διαμερίσματος και ο Β. Ρέβας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων. Ξεκαθάρισαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να φύγουν από τη μέση αυτοί (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) που σηκώνουν το χέρι τους στη Βουλή για να αποκλείσουν τα παιδιά τους από το κοινωνικό αγαθό της μόρφωσης, την εργατική τάξη από ένα μέλλον ανθρώπινο.

Νωρίτερα, το πρωί, τα «ποτάμια» των διαδηλωτών, που ξεκίνησαν από διαφορετικές αφετηρίες, ενώθηκαν στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας, συγκροτώντας μία μεγαλειώδη διαδήλωση.

Η πορεία των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο. Η σπουδάζουσα νεολαία έδωσε το σύνθημα: «Δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή, το άρθρο 16 να μην καταργηθεί». Καθ' οδόν στην Εγνατία, μπήκαν στην πορεία και οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι εκπαιδευτικοί από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Κι όλοι μαζί ενώθηκαν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τους εργάτες, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ταξικού αγώνα, και τους μαθητές, που κάτω από τα πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, ξεκίνησαν με πορεία από το Αγαλμα του Βενιζέλου.

Οχι στην Παιδεία-εμπόρευμα


Motion Team

Ενα σατιρικό δρώμενο στην κεφαλή της πορείας, όπου σύμβολα των «ΣΕΒ - ΕΕ», της «αναθεώρησης», της «ΝΔ» και του «ΠΑΣΟΚ» βασάνιζαν τη «δημόσια και δωρεάν Παιδεία». Στο πλάι, οι έμποροι είχαν βγάλει στο σφυρί τα πτυχία: «Πωλείται - το κομμάτι 6.000 ευρώ. Να το αφήσω;».

«Το σχέδιό τους είναι σχολεία μαγαζιά, με γονείς πελάτες κι αμόρφωτα παιδιά», βροντοφώναζαν οι εργαζόμενοι (εργάτες, εμποροϋπάλληλοι, εκπαιδευτικοί) που συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις και πήραν τη θέση τους κάτω από τις σημαίες και πίσω από τα πανό του ΠΑΜΕ.

  • Η πορεία κατέληξε στο ΥΜΑΘ, όπου στήθηκε το γνωστό σκηνικό επεισοδίων, με πρωταγωνιστές την Αστυνομία και τους γνωστούς «πρόθυμους».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ