Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνες αυταπάτες

Τώρα να ησυχάσουμε... Ολα τα κρίσιμα θέματα, όπως οι ελληνοτουρκικές διαφορές και το Κυπριακό, είναι πλέον στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι μας διαβεβαίωσε προχτές στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης. Και μεις λέμε: Να ένας λόγος παραπάνω για ν' ανησυχούμε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πολύ περισσότερο ο πρόεδρος του Συνασπισμού. Πέραν των όποιων αντιρρήσεων για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο Ελσίνκι, και οι δύο υποστήριξαν ότι λύσεις τόσο στο Κυπριακό, όσο και στα προβλήματα στο Αιγαίο, μόνο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορούμε να βρούμε! Δεν είναι τυχαίο ότι σ' αυτή την κοινή εκτίμηση καταλήγουν τα κόμματα που με τον ένα, ή άλλο τρόπο υποστηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ.

Οι υποστηρικτές της ΕΕ αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι καλύτερο να εναποθέσουμε τις υποθέσεις του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών διαφορών στα χέρια της ΕΕ, γιατί άλλο είναι να διαπραγματεύεται γι' αυτές ολόκληρη η ΕΕ, με την Τουρκία και άλλο είναι να αντιμετωπίζει την Τουρκία μόνη της η Ελλάδα. Ομως, από πού κι ως πού, προκύπτει ότι αυτή η εξέλιξη θα ευνοήσει τα λεγόμενα εθνικά μας συμφέροντα;

Η εμπειρία διδάσκει το αντίθετο. Οσο περισσότερο εμπλέκεται η ΕΕ στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές διαφορές, τόσο χειροτερεύει η θέση της Ελλάδας και της Κύπρου. Ας σταθούμε στις πιο πρόσφατες, σχετικά, εξελίξεις.

Το 1995 η κυβέρνηση απέσυρε το «βέτο» για την τελωνειακή συνδεση της Τουρκίας με την ΕΕ, με αντάλλαγμα την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Τότε, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ πανηγύριζαν, γιατί, δήθεν, οι «εταίροι» θα υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν το Κυπριακό σαν δικό τους πρόβλημα και έτσι θα πίεζαν την Τουρκία για την επίλυσή του. Το αποτέλεσμα ήταν στο Ελσίνκι οι «δεκαπέντε» να δώσουν το «πράσινο φως» για την τελική πράξη. Την αναγνώριση και την προώθηση της διχοτόμησης, στο όνομα δήθεν της ικανοποίησης του αιτήματος για την ένταξη της Κύπρου.

Το Γενάρη του 1996 η κυβέρνηση γνώρισε τι εστί «κοινοτική αλληλεγγύη», όταν ζήτησε την υποστήριξη των «εταίρων» για την υπόθεση των Ιμίων. Και όταν τους ζήτησε να αναγνωρίσουν τα σύνορα με την Τουρκία ως σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπές «όχι».

Και είναι, αν μη τι άλλο, επικίνδυνη αυταπάτη να υποστηρίζει κανείς ότι μπορεί να βρεθούν δίκαιες και βιώσιμες λύσεις σ' έναν οργανισμό, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο οποίος με την επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας έχει καταργήσει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και το έχει αντικαταστήσει με το δίκαιο του ισχυροτέρου.

To ΚΚΕ υποστηρίζει ότι ρεαλιστικές, βιώσιμες και δίκαιες λύσεις μπορούν να αναζητηθούν μόνον έξω από τα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και στη βάση του διεθνούς δικαίου, των διεθνών συνθηκών και των αρχών της ειρηνικής συνύπαρξης, του αμοιβαίου σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Σ' ένα τέτοιο πλαίσιο και με την πάλη των ίδιων των λαών μπορεί να οικοδομηθεί στέρεα η ειρήνη στο Αιγαίο και την Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ