ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Επιμένουν στις διεκδικήσεις τους

Ζητούν την αλλαγή της εργασιακής  σχέσης τους και επιμένουν

Καθαρίστριες σχολείων από τα Γιάννενα, το Κιλκίς, τις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, τη Χίο και από άλλες πόλεις, συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και στη συνέχεια πήγαν στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να συναντηθούν για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Ανθόπουλο. Ωστόσο, αν και η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη, ο υφυπουργός απουσίαζε, όπως και όλοι οι υπόλοιποι αρμόδιοι...

Η κυβέρνηση επιμένει να μη δίνει λύση στα προβλήματα των καθαριστριών, οι οποίες διεκδικούν την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος τους και ειδικότερα, προσλήψεις αορίστου χρόνου με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Επίσης, αναπροσαρμογή των αμοιβών σε ετήσια βάση και αυξήσεις 15% για το 2000.

Οι πρόεδροι των σωματείων των καθαριστριών, μαζί με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλωνπου τους συνόδευαν, αντιμετωπίστηκαν ιδιαίτερα αρνητικά, από τους αρμόδιους υπάλληλους του υπουργείου, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση. Τελικά, ορίστηκε νέα συνάντηση με τον υφυπουργό Παιδείας για την Τρίτη 28 του Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί. Οπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των καθαριστριών μετά το «κλείσιμο» της συνάντησης, είναι αποφασισμένες την επόμενη φορά όχι μόνο να συναντηθούν με τον υφυπουργό αλλά να λύσουν επιτέλους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΣΤ ΙΙ»
Ξεψύχησε στο αμπάρι

Αλλος ένας Κούρδος βρήκε τραγικό θάνατο στο γκαράζ του πλοίου, λαθρομετανάστες βρέθηκαν και στο «ΣΟΥΠΕΡΦΑΣΤ Ι»

Εναν ακόμα οικονομικό μετανάστη «σκότωσε» το δουλεμπορικό κύκλωμα που δρα ανεξέλεγκτο στο λιμάνι της Πάτρας αυξάνοντας, μέσα σε λιγότερο από ενάμιση μήνα, τη μακάβρια λίστα των θυμάτων του στους 15 νεκρούς! Πρόκειται, κατά πάσα πιθανότητα, για Κούρδο που οι δουλέμποροι επιβίβασαν λαθραία μαζί με άλλους 27 οικονομικούς μετανάστες στο γκαράζ νο 5 του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΣΤ ΙΙ».

Ολοι τους ήταν στοιβαγμένοι μέσα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο ενός βυτιοφόρου οχήματος. Ο άνθρωπος δεν άντεξε τις αναθυμιάσεις του βυτιοφόρου, ενώ αναφέρθηκε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Το «ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΣΤ ΙΙ», το οποίο ξεκίνησε προχτές το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό το λιμάνι Αγκόνα της Ιταλίας, ανήκει στην εταιρία « ΣΟΥΠΕΡΦΑΣΤ ΦΕΡΡΙΕΣ» του Περικλή Παναγόπουλου. Στην ίδια δηλαδή εταιρία στην οποία ανήκει και το «ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΣΤ ΙΙΙ», του οποίου στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη άρπαξαν φωτιά τα γκαράζ του με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 14 Κούρδοι λαθρομετανάστες.

Ο οικονομικός μετανάστης άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο νοσοκομείο του πλοίου. Το φορτηγό στο οποίο ήταν κρυμμένοι οι 28, έχει αριθμό κυκλοφορίας ΥΖΒ - 9009. Μετά από εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα, το πτώμα, οι 27 λαθρεπιβάτες καθώς επίσης το φορτηγό και οι δύο οδηγοί του θα επιστρέψουν με το ίδιο πλοίο στο λιμάνι της Πάτρας. Το πλοίο αναμενόταν να καταπλεύσει στο λιμάνι χτες λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Οι αρχές δεν έδιναν επίσημα στοιχεία για την ταυτότητα του νεκρού και των υπολοίπων αναμένοντας να συλλέξουν στοιχεία μετά τις ανακρίσεις.

Τα στοιχεία για το όργιο των δουλεμπόρων στο λιμάνι της Πάτρας δε σταματάνε εδώ. Την περασμένη Τετάρτη, δηλαδή μια μέρα πριν το δυστύχημα, σε πλοίο επίσης της ίδιας εταιρίας και συγκεκριμένα στο «ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΣΤ Ι», το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο Πάτρα - Μπάρι Ιταλίας, κατά την άφιξή του στο ιταλικό λιμάνι από μέλη του πληρώματος και λιμενικοί είχαν εντοπιστεί 17 αλλοδαποί λαθρεπιβάτες. Μάλιστα οι 14 είχαν βρεθεί μέσα σε φορτηγό όχημα με βουλγάρικες πινακίδες. Οι 14 παραδόθηκαν στον πλοίαρχο προκειμένου να επιστρέψουν στο λιμάνι της Πάτρας, ενώ οι 3 (ένα παιδί και οι γονείς του) παρέμειναν στο Μπάρι καθώς το παιδί χρειάστηκε νοσοκομειακή περίθαλψη.

Οι 14 ανακρίθηκαν χτες από τις αρχές της Πάτρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι, επειδή εκτός της απόπειρας λαθρομετανάστευσης, δεν κατηγορούνται για άλλο αδίκημα. Επίσης δεν προέκυψε κανένα στοιχείο για το πώς βρέθηκαν στα φορτηγά, ποιοι και από πού τους επιβίβασαν, καθώς πολλά φορτηγά φορτώνονται στα πλοία σφραγισμένα και αποσφραγίζονται στην Ιταλία.

Τους υπεύθυνους για το νέο έγκλημα αναδεικνύει ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου, επισημαίνοντας: «Εφοπλιστές και δουλέμποροι, με την κάλυψη του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των αρμοδίων αρχών του, πατάνε πάνω στα τεράστια προβλήματα διαβίωσης και επιβίωσης των ανθρώπων που έχει δημιουργήσει η σημερινή πολιτική κατάσταση. Μπροστά στο κέρδος είναι αδίστακτοι. Θύματά τους δεν είναι μόνο αλλοδαποί εργαζόμενοι αλλά και Ελληνες. Εχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ενάντια σε αυτή την κατάσταση, αλλά η γιατρειά είναι η συστράτευση όλων των εργαζομένων ενάντια σε αυτή την πολιτική».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Συγκέντρωση κατά της αντιλαϊκής πολιτικής

Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2000 πραγματοποίησαν χτες μαθητές και εργαζόμενοι στην Αλεξανδρούπολη. Η συγκέντρωση έγινε έξω από το δημαρχείο της πόλης, ενώ στη συνέχεια οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

Με συνθήματα όπως «αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή με αγώνες μαζικούς θα ανατραπεί», καλούσαν το λαό να αντιδράσει αγωνιστικά και αποφασιστικά στην πολιτική συνεχιζόμενης λιτότητας σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων και απαιτούσαν «την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία». Η διαδήλωση πήρε και χαρακτήρα καταδίκης του αυταρχικού κυβερνητικού κατήφορου στα πλαίσια του οποίου, εισαγγελείς, αστυνομία και ασφάλεια τρομοκρατούν τους μαθητές που αγωνίζονται για δημόσια και δωρεάν παιδεία. «Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία», ήταν το σύνθημα καταγγελία που φώναξαν με μια φωνή μαθητές και εργαζόμενοι.

«ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ»
Συνεχίζουν τις στάσεις εργασίας

Με δίωρες στάσεις εργασίας - Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή - απαντούν οι 150 εργαζόμενοι της κονσερβοποιίας «ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ - Αφοι Σουλιώτη», στα Πολιτικά Εύβοιας, στην αδιαλλαξία των εργοδοτών, στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία που ασκούν για να διασπάσουν την ενότητα των εργαζομένων και να επιβάλουν τον δικό τους εργασιακό μεσαίωνα.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης των κονσερβοποιών, την καταβολή αναδρομικά όλων των παράνομα παρακρατημένων επιδομάτων, καθώς και την καταβολή των υπερημεριών (5 μηνών) των τριών απολυμένων ιδρυτικών μελών του σωματείου, που επαναπροσλήφθηκαν μετά τη δικαστική τους δικαίωση. Παράλληλα, καταγγέλλουν τους εργοδότες για αυταρχισμό και τρομοκράτηση των εργαζομένων και για την επιβολή ποινών αργίας σε μέλη του ΔΣ του σωματείου με κατασκευασμένες κατηγορίες.

Συνέλευση συνταξιούχων ΙΚΑ

Γενική απολογιστική Συνέλευση θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 19 του Δεκέμβρη, στις 10 το πρωί, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά και Περιχώρων στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48β, Αθήνα, 2ος όροφος). Τα θέματα της συνέλευσης θα είναι ο απολογισμός δράσης, ο οικονομικός απολογισμός και ο έλεγχος της Ελεγκτικής Επιτροπής.

ΓΣΕΕ
Με τα λεφτά των άλλων...

Το προεκλογικό «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης επιδιώκει να ενισχύσει ξανά η ΓΣΕΕ, προτείνοντας στους εργοδότες να αξιοποιηθούν κονδύλια του ΛΑΕΚ, του λογαριασμού που λειτουργεί αυτόνομα στα πλαίσια του ΟΑΕΔ για την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση, προκειμένου να ασφαλιστούν ηλικιωμένοι άνεργοι.

Σε επιστολή της προς τις εργοδοτικές οργανώσεις, η ΓΣΕΕ προτείνει να χρηματοδοτήσει ο ΛΑΕΚ την ασφαλιστική κάλυψη μακροχρόνιων ανέργων που βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο, μέχρι να βρουν εργασία, ή μέχρι να συνταξιοδοτηθούν.

Αντίστοιχη πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων, στα πλαίσια της ΕΓΣΣΕ, για ιατροφαρμακευτική κάλυψη νέων ανέργων με πόρους από τον ΛΑΕΚ, είχε γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση, η οποία πρόβαλε σαν δική της απόφαση το μέτρο! Ταυτόχρονα, η πρόταση της ΓΣΕΕ απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις τεράστιες ευθύνες της για την κατάσταση των ηλικιωμένων μακροχρόνια άνεργων και από τις υποχρεώσεις της απέναντί τους.

Απεργία στο ΙΚΑ

Στάση εργασίας (12 - 3 μ.μ.) κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την Τρίτη 21/12. Στη στάση θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ, καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στο ΙΚΑ, αποφάσισε τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεών τους μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, με24ωρη απεργία τη Δεύτερη 17 του Γενάρη.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΕΒΕ
Δίκαιη αγανάκτηση

Την αγανάκτησή του για την πολιτική της κυβέρνησης, αφού τα τελευταία χρόνια κανένα αίτημα των συνταξιούχων δεν ικανοποίησε, εκφράζει σε επιστολή του προς την ΓΓ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Ν. Δράμας.

Οπως σημειώνει, η θέση των συνταξιούχων διαρκώς επιδεινώνεται, εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται και «αυτό - συνεχίζει - γίνεται αντιληπτό κάθε μέρα στα σούπερ μάρκετ, στα φαρμακεία, όπου διαθέτουμε το πενιχρό μας εισόδημα για να επιβιώσουμε. Το πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε τόσο που σκεφτόμαστε να ανάψουμε το καλοριφέρ ή τη σόμπα».

Τα άμεσα αιτήματα των συνταξιούχων είναι: «Επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη και 80% του κάθε φορά ενεργεία μισθού. Αυξήσεις 10% για συντάξεις μέχρι 150.000 δρχ., 8% για συντάξεις από 150.000 δρχ. ως 250.000 δρχ. και 5% για μεγαλύτερες συντάξεις. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 150.000 δρχ., ως επιστροφή μέρους των απωλειών. Μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα στο 10% για όλους τους συνταξιούχους».

Κινητοποιήσεις στην ΠΕΠΣΙΚΟ

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν τη Δευτέρα και Τρίτη 20 και 21 Δεκέμβρη, οι εργατοϋπάλληλοι της ΠΕΠΣΙΚΟ - ΗΒΗ ΑΒΕ, απαιτώντας από την επιχείρηση να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της για σταδιακή μεταβίβαση του κέντρου επιχειρήσεων του υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης σε μεγαλοπρατηριούχους εργολάβους. Το Σωματείο εργαζομένων καταγγέλλει ότι τυχόν εφαρμογή των σχεδίων της επιχείρησης, θα οδηγήσει σταδιακά σε οριστική αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου στην πόλη και θα ρίξει στην ανεργία ακόμη 120 εργαζόμενους.

Η ΕΣΑΚ Εργαζομένων στις Τράπεζες, δίνει γιορταστικό ραντεβού με τους εργαζόμενους, κόντρα στη ρουτίνα της καθημερινότητας, στο Χριστουγεννιάτικο πάρτι της σήμερα Σάββατο, 18 του Δεκέμβρη, στις 9.30 το βράδυ, στην οδό Σίνα 16.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ