ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΝΕ
Πλατύ κάλεσμα για τη νεανική αντεπίθεση

Σήμερα, στις 7 μ.μ., στο Σπόρτιγκ, η μεγάλη συγκέντρωση πολιτικής παρέμβασης της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ,  όπου θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Θα πλημμυρίσει σήμερα με νιάτα, ζωντάνια και ελπίδα το γήπεδο του Σπόρτιγκ, όπου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ.

Σήμερα, η ΚΝΕ καλεί κάθε νέο που προβληματίζεται, που αγανακτεί, που αμφισβητεί την πολιτική που του «υπόσχεται» ένα αβέβαιο μέλλον, να δώσει την απάντησή του με τη συμμετοχή του στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση. Πρόκειται για ένα πλατύ κάλεσμα συστράτευσης, προς όλους τους νέους, που αγωνίζονται ή θέλουν να αγωνιστούν για τα δικαιώματα και τη ζωή τους, που «δε μασάνε» με τα «ιδιώνυμα» και την τρομοκρατία, δεν υποτάσσονται στη λογική της «ελεύθερης μαστούρας» και του «ατομικού βολέματος».

Τα μηνύματα, που έρχονται από το άνοιγμα που πραγματοποιεί η Οργάνωση στη νεολαία όλο αυτό διάστημα, δείχνουν ότι οι νέοι προβληματίζονται και έχουν διάθεση να αγωνιστούν, να μην αφήσουν να περάσουν όλα «αυτά που ετοιμάζουν γι' αυτούς χωρίς αυτούς». Ιδιαίτερα σε χώρους όπου η Οργάνωση είχε έντονη παρέμβαση το προηγούμενο διάστημα, οι νέοι εμπιστεύονται την ΚΝΕ, ανταποκρίνονται στο κάλεσμά της.

Δεν είναι τυχαίο ότι δυο μέρες πριν τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ υπερκάλυψε το πλάνο της στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ για τις επερχόμενες εκλογές και το 16ο Συνέδριο του Κόμματος, φτάνοντας στο 101%. Πρωτοπόρες Τομεακές Οργανώσεις της Αθήνας, που έχουν ξεπεράσει το 100% του πλάνου τους, ενώ η Οικονομική Εξόρμηση συνεχίζεται ακόμα, είναι αυτές του Περιστερίου, του 5ου - 6ου Διαμερίσματος, των Οικοδόμων, των ΤΕΙ Πειραιά - ΣΕΛΕΤΕ, του ΤΕΙ ΣΥΕΠ, του Εργατικού, της Υγείας, του 2ου - 7ου Διαμερίσματος, των Βορειανατολικών συνοικιών, καθώς και των Δυτικών συνοικιών.

Η καθημερινή, ουσιαστική επικοινωνία της ΚΝΕ με τη νεολαία, σταθμό στην οποία αποτελεί και η σημερινή συγκέντρωση, σε μια περίοδο έντονων πολιτικών διεργασιών που θα συνδεθεί και με τις επερχόμενες εκλογές, προχωράει και αναπτύσσεται ακόμα πιο πλατιά. Στόχος της Οργάνωσης είναι οι καταγραμμένες αγωνιστικές διαθέσεις της νέας γενιάς, να προχωρήσουν ακόμα παραπέρα, σε συστράτευση στο μέτωπο της λαϊκής και νεανικής αντεπίθεσης. Να γίνει πιο ρεαλιστική στις συνειδήσεις, ακόμα πλατύτερων τμημάτων της νεολαίας, η προοπτική που ανοίγει η ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, για μια άλλη πορεία, για το λαό και τον τόπο.

Η Αλέκα Παπαρήγα μιλάει σήμερα στους νέους. Οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες θα είναι εκεί και καλούν κάθε νέο να συναντηθεί μαζί τους: «Νέα, νέε, έχουμε τα ίδια όνειρα, έχουμε τον ίδιο εχθρό. Ελα μαζί μας στην ομορφιά του αγώνα, στο δρόμο της νεανικής αντεπίθεσης, στο λαϊκό μέτωπο της ρήξης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Οργανώσου στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας».

Πούλμαν για τη συγκέντρωση

Για τη μετάβαση στο γήπεδο του Σπόρτινγκ, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ βάζουν πούλμαν, που θα ξεκινήσουν σήμερα από τις παρακάτω περιοχές:

Βύρωνας: στις 5 μ.μ. από το βενζινάδικο στη Φορμίωνος.

Ζωγράφου: στις 5 μ.μ. από την πλατεία Γαρδένιας.

Χαλάνδρι: στις 5 μ.μ. από την πλατεία Χαλανδρίου.

Χολαργός: στις 5 μ.μ. από την πλατεία Κύπρου.

Μαρούσι: στις 5:30 μ.μ. από το σταθμό του ΗΣΑΠ.

Περιστέρι: στις 5 μ.μ. από την αφετηρία των τρόλεϊ.

Πετρούπολη:στις 5 μ.μ. από τα Γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης στην οδό Πετρουπόλεως.

Μπραχάμι: στις 4.30 μ.μ. από τα γραφεία της Αχτίδας Αγ. Δημητρίου.

Ηλιούπολη: στις 4.30 μ.μ. από τα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης (Αγ. Κωνσταντίνου).

Ελληνικό: στις 4.30 μ.μ. από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Καλλιθέα: στις 5 μ.μ. από το σταθμό του ΗΣΑΠ.

Λιόσια: στις 5.30 μ.μ. από τα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης στην κεντρική πλατεία.

Αγ. Ανάργυροι: στις 5.30 μ.μ. από το Δημαρχείο στην πλατεία Ασωμάτων.

Περισσός: στις 6 μ.μ. από το σταθμό του ΗΣΑΠ.

Βαθιά ταξικός

Οκρατικός προϋπολογισμός ήταν ανέκαθεν ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια των κυβερνώντων, για να προσδιορίζουν -βάσει των γενικότερων σχεδίων της άρχουσας τάξης- τις προϋποθέσεις και τους όρους αναδιανομής σημαντικού μέρους των εισοδημάτων, που παράγονται στη χώρα. Σήμερα, στα πλαίσια της συμπόρευσης των κομμάτων εξουσίας και του μονόδρομου, που από κοινού έχουν χαράξει προς την ΟΝΕ, αυτό το εργαλείο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Οχι μόνο γιατί αποτελεί συνέχεια μιας πολύχρονης πολιτικής λιτότητας και παραγωγικής υποβάθμισης της χώρας, αλλά και επειδή οι κυβερνώντες, προκειμένου να φέρουν σε πέρας τα βάρβαρα σχέδια των αναδιαρθρώσεων στον τομέα της οικονομίας υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, απαιτείται «καθαρός προσανατολισμός», «πυγμή» και «αποφασιστικότητα».

Τ α κονδύλια του προϋπολογισμού και η κατανομή τους, παρά τη συσκότιση που επιτηδευμένα επιχειρούν να επιβάλουν οι συντάκτες του, αποτελούν μια καλή ακτινογραφία για τους άμεσους και τους απώτερους στόχους της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Δίνουν, σχεδόν ευκρινείς απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Ποιοι σηκώνουν το βάρος των δεκάδων τρισεκατομμυρίων, που διαχειρίζεται η κεντρική κυβέρνηση. Δηλαδή, ποιοι πληρώνουν το μάρμαρο και λεηλατούνται με το ισχύον σύστημα φορολογίας. Ποιοι καταφέρνουν να βάζουν στο χέρι όλο και μεγαλύτερο μέρος των κρατικών εσόδων, μέσα από επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, αναθέσεις έργων κλπ. Πώς εξελίσσονται διάφορες ομάδες κονδυλίων, που παραδοσιακά, υποτίθεται, πως πρέπει να υπηρετούν την κάλυψη αναγκών που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα. Ποια είναι η συμβολή του προϋπολογισμού στην εξασφάλιση των προϋποθέσεων για πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας. Ποιο είναι το όφελος από την όποια ονομαστική ανάπτυξη εμφανίζονται στα κείμενα του προϋπολογισμού για τα λαϊκά στρώματα της χώρας.

Οι απαντήσεις είναι τόσο πασιφανείς, που δεν μπορούν να τις κρύψουν ακόμα και οι συντάκτες του προϋπολογισμού. Και δεν μπορούν να τις κρύψουν, επειδή οι πάντες, για παράδειγμα, γνωρίζουν ότι: Στον τομέα των εισοδημάτων, όλα τα τελευταία χρόνια τα φανερά κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ενώ - ακόμα κι αν δεχτούμε την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης - οι μισθοί των εργαζομένων εξελίσσονται σε ποσοστά γύρω από τον επίσημο τιμάριθμο. Η φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων γίνεται ολοένα και πιο επαχθής, ενώ οι φοροελαφρύνσεις του μεγάλου κεφαλαίου, δίνουν και παίρνουν. Τα περιβόητα κονδύλια για δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα γνωρίζουν νέο πετσόκομμα, ενώ τα της κοινωνικής ασφάλισης και της πρόνοιας παραπέμπονται είτε στο επικείμενο ξερίζωμα του κοινωνικoασφαλιστικού συστήματος, είτε στη λογική της «αλληλεγγύης» και της «φιλανθρωπίας». Στα ζητήματα που αφορούν την πραγματική ανάπτυξη κυριαρχούν οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Η παραχώρηση, δηλαδή, του «φιλέτου» της παραγωγικής βάσης της χώρας στην ολιγαρχία, που δεν είναι τίποτα άλλο από ακόμα μια μορφή ενίσχυσης της θέσης των μονοπωλίων.

Τα δημοσιονομικά της επόμενης χρονιάς δεν κρύβουν, βέβαια, καμιά καινοτομία. Ο προϋπολογισμός κινείται με απόλυτη ακρίβεια στην κατεύθυνση του «μονόδρομου» της ΟΝΕ, της μετατροπής του λαού και της χώρας σε εξάρτημα της μηχανής, που μέσα από τη δυτικοευρωπαϊκή καπιταλιστική ολοκλήρωση, θα εξασφαλίσει ακόμα καλύτερους όρους για την κυριαρχία των μονοπωλίων. Γι' αυτό ακριβώς και το πασίγνωστο «ναι σε όλα», που σαν μαγνητοφωνάκια θα λένε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία της Τρίτης, θα αποτελεί ακόμα μια πρόκληση. Πρόκληση που θα διαπερνά το μυαλό εκατομμυρίων εργαζομένων της χώρας, των αγροτών, των συνταξιούχων, των νέων, των ελεύθερων επαγγελματιών, όλων εκείνων που, ενώ καθημερινά αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της εφαρμοζόμενης πολιτικής, καλούνται από την κυβέρνηση να ασπαστούν τη φτηνή προπαγάνδα περί δήθεν γενικής ευημερίας και ανάπτυξης.

Στη Βουδαπέστη ο Κ. Παρασκευάς

Για τη Βουδαπέστη αναχώρησε χτες Παρασκευή ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου θα εκπροσωπήσει το Κόμμα στις εκδηλώσεις για τα δέκα χρόνια του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας, που θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο στην ουγγρική πρωτεύουσα.

Στις ίδιες εκδηλώσεις, την Ομάδα της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο θα εκπροσωπήσει ο Στρ. Κόρακας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ