ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Δαιμονολάτρες και... ξορκιστές

Κάθε τόσο τα κανάλια πλημμυρίζουν από δαίμονες, βεελζεβούλ, σατανιστές, δαιμονοαναλυτές και ξορκιστές.

Σα να μην έφτανε η φρικαλεότητα από τη δράση των πραγματικών δαιμόνων της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας και των «επίσημων δολοφονιών» από τα «παιδιά της Σιών».

Ξεκινώντας από τις εσχατιές των ταπεινότερων ενστίκτων, φορτισμένα από την πραγματική και εικονική φρίκη που εισβάλλει στα σπίτια μας, τα φαινόμενα αυτά της δαιμονολατρίας μεταθέτουν την προσοχή μας από τους πραγματικούς σατανάδες της «νέας τάξης».

Βαμπίρ και νεοβρικόλακες των Καρπαθίων, συνταγές Σολομωνικής, Πεντάλφες και σβάστικες αδελφωμένες, μαυρομάνικα στιλέτα, κέρινα ομοιώματα διάτρητα με βελόνες και καρφίτσες, αλλά και παιδιά σπαραγμένα από τη φτώχεια, την αμάθεια και τα μεταφυσικά τρομοκρατικά υποκατάστατα, αντί για τη χαρά της ζωής.

Σαν αντιθετικοί, αλλά και ομόκεντροι κύκλοι - λευκή και μαύρη μαγεία - στο όνομα των «εκπεσόντων αγγέλων», δηλαδή του Εωσφόρου, οσμίζονται και συντηρούνται με αίμα, όπου θύτες και θύματα είναι «συμπαίκτες και συνένοχοι».

Στον αντίποδα - δήθεν - βρίσκονται οι αντισατανιστές, οι πολέμιοι του 666, οι επίσημοι και ανεπίσημοι «εξορκιστές», που συντηρούν από την πλευρά τους τη δεισιδαιμονία και τον ξεπεσμό. Μάντεις, μάγισσες, καφετζούδες, ξόρκια και χαϊμαλιά, σαδομαζοχιστικές τελετικές αθλιότητες, εκτρέφονται σ' ένα κλίμα μεσαιωνικής παρακμής.

Από κοντά εκπρόσωποι της Εκκλησίας, σε τελετές «αντιβουντού», ξορκίζουν τους «δαίμονες», ωσάν να επιβεβαιώνουν την ύπαρξή τους. Και εκεί δίπλα, στημένες οι μηχανές της τηλεόρασης για να καταγράψουν και την παραμικρή λεπτομέρεια, την αντισατανική τελετουργία, για να χορτάσουν την αρρωστημένη βουντού ενός ξετρελαμένου κοινού που έχει εξοικειωθεί με τα μακάβρια, την ομαδική βία, το αίμα και το έγκλημα.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


ΒΑΜΒΑΚΙ - ΚΑΠΝΟΣ - ΛΑΔΙ
Τα σκέπασε «γαλάζιο» σάβανο

Πίσω από τα «πανηγύρια» της κυβέρνησης της ΝΔ κρύβεται η ίδια πολιτική ξεπουλήματος των πραγματικών συμφερόντων των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών, καπνοπαραγωγών και ελαιοπαραγωγών

Αντιμέτωποι με νέα αντιαγροτικά «φασούλια» θα βρεθούν οι Ελληνες βαμβακοπαραγωγοί, καπνοπαραγωγοί και ελαιοπαραγωγοί από το 2006 και μετά. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν για τα Μεσογειακά (προϊόντα) στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, το πρωί της 22ης του Απρίλη στο Λουξεμβούργο, μόνο ως θετικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Πρόκειται για συμφωνηθέντα που κινούνται στην ίδια αντιαγροτική ρότα των αρνητικότατων αποφάσεων της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, που πάρθηκαν πέρσι τον Ιούνη, πάλι στο Λουξεμβούργο, και τις οποίες είχε εισηγηθεί και ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, του ΠΑΣΟΚ. Και αυτές οι αποφάσεις που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ την περασμένη Πέμπτη, εντάσσονται στα ευρω-σχέδια για να εξυπηρετηθούν οι δεσμεύσεις της ΚΑΠ, του ΠΟΕ και της διεύρυνσης της ΕΕ.

«Ξύρισμα» με βαμβάκι

Πιο ειδικά οι αποφάσεις που πάρθηκαν για βαμβάκι, καπνό και λάδι με βάση τις πρώτες ανακοινώσεις και πληροφορίες έχουν ως εξής:

Στο βαμβάκι μεγάλωσε το μέρος της αποσυνδεμένης ενίσχυσης και από 60% έγινε 65%, ενώ η συνδεδεμένη ενίσχυση μειώθηκε από 40% σε 35%. Εδώ, άνοιξε άλλη μια πόρτα για την ταχύτερη συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας. Η αύξηση αυτή έγινε επειδή η Ισπανία ζήτησε να γίνει το αποσυνδεμένο πριμ 80%. Η κυβέρνηση από την πλευρά της εμφανίζει ως επιτυχία το ότι αυξήθηκε το πλαφόν των στρεμμάτων του συνδεδεμένου πριμ από τα 3.400.000 στα 3.700.000 στρέμματα. Κι από κοντά, ότι από 82 εκατ. ευρώ, που θα πήγαιναν στο λεγόμενο Β' πυλώνα, τα 65 εκατ. ευρώ θα πάνε στον Α' πυλώνα, δηλαδή στην αποσυνδεμένη ενίσχυση. Οσον αφορά το συνδεδεμένο πριμ δημιουργούνται βαμβακοχώραφα δύο ταχυτήτων. Δηλαδή για τα 3.000.000 στρέμματα θα δίνονται 59,4 ευρώ ανά στρέμμα και στα υπόλοιπα 700.000 στρέμματα 34,285 ευρώ ανά στρέμμα. Πάντως και στην αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η συνδεδεμένη ενίσχυση ήταν 59,4 ευρώ για 3.400.000 στρέμματα και τώρα γίνεται πάλι 59,4 ευρώ ανά στρέμμα, αλλά για 3.000.000 στρέμματα. Οσο για το σχετικό ποσό αυτό παραμένει στα 202 εκατ. ευρώ. Η αποσυνδεμένη ενίσχυση από 79,5 ευρώ/στρέμμα γίνεται 96,6 ευρώ/στρέμμα.

Αν γίνει ένας υπολογισμός με μέση στρεμματική απόδοση 350 κιλά και με εμπορική τιμή από 80 δρχ/κιλό μέχρι 100 δρχ/κιλό, τότε προκύπτει ότι για τα 3.000.000 στρέμματα θα βγαίνει μια τιμή από 232 μέχρι 252 δρχ/κιλό και για τα υπόλοιπα 700.000 στρέμματα θα προκύπτει μια τιμή από 207 μέχρι 227 δρχ/κιλό. Οπως ήδη λέγεται, στα όποια δικαιώματα κάθε βαμβακοπαραγωγού θα «κοτσάρεται» κι ένα 19% από τα «δικαιώματα» των 700.000 στρεμμάτων. Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι το πρόστιμο συνυπευθυνότητας θα υπολογίζεται μόνο στη συνδεδεμένη επιδότηση των 700.000 στρεμμάτων.

Εκτός αυτών πρέπει να σημειωθεί ότι οι σχετικές αποφάσεις για το βαμβάκι προσδένονται με τις επιδιώξεις των ευρω-πολυεθνικών για την αειφόρο ανάπτυξη της βαμβακοκαλλιέργειας στην Αφρική. Κι ενώ ο Σ. Τσιτουρίδης λέει τα δικά του, στην ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται πως μέχρι τις 31/12/2009 θα υποβληθεί σχετική έκθεση...

Η χαρά... των καπνεμπόρων

Στον καπνό φαίνεται πως η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην ικανοποίηση των «αιτημάτων» των καπνεμπόρων. Ο Σ. Τσιτουρίδης συμφώνησε να μπει οριστικά η ταφόπλακα στην καπνοκαλλιέργεια το 2010, υπογράφοντας αβλεπί τη σχετική ιταλική πρόταση, που απείχε πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα, από τα συμφέροντα των Ελλήνων καπνοπαραγωγών.

Με βάση τα ανακοινωθέντα, τα κράτη - μέλη θα μπορούν να ανεβάζουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση μέχρι και 60% στις ποικιλίες και τις περιοχές που επιθυμούν. Βέβαια, η όποια ενίσχυση συνδεδεμένη και αποσυνδεμένη θα είναι στρεμματική. Οι νέες αποφάσεις θα λειτουργήσουν σε πρώτη φάση από την παραγωγή του 2006 μέχρι και την παραγωγή του 2009. Το διάστημα αυτό ορίζεται ως μεταβατική περίοδος. Από το 2010 και μετά η ενίσχυση θα κοπεί στο μισό σε όλους τους καπνοπαραγωγούς και το υπόλοιπο 50% θα πάει στο λεγόμενο Β' πυλώνα, για τη λεγόμενη ανάπτυξη της υπαίθρου. Αυτό σε λεφτά σημαίνει ότι θα κοπούν τουλάχιστον 185 εκατ. ευρώ. Κι όπως πάει το πράγμα, δε χρειάζεται πλέον και καμία άλλη έκθεση της Κομισιόν το 2009 για τον καπνό... Εδώ προκύπτει κι ένα τεχνικό ερώτημα για μετά το 2009: Δηλαδή αν ένας καπνοπαραγωγός θέλει να αλλάξει καλλιέργεια, τι αποσυνδεμένο πριμ θα παίρνει;.. Κι ακόμα, πώς θα διασφαλίσει η κυβέρνηση ότι οι καπνέμποροι δε θα ξαναπατάνε στο λαιμό τους καπνοπαραγωγούς, δίνοντας πάλι τιμές της ντροπής και της ξεφτίλας;

Θα «κλάψουν» ελιές...

Οι Ισπανοί για τα «φράγκα» του λαδιού καταψήφισαν, όπως λέγεται, τις σχετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Μεσογειακά. Εδώ εμφανίζεται πως τα πράγματα είναι καλύτερα... Ομως και οι σχετικές αποφάσεις που πάρθηκαν στον τομέα του ελαιολάδου προϊδεάζουν πως θα υπάρξουν φαινόμενα εγκατάλειψης της παραγωγής και ότι οι νέες επιδοτήσεις θα είναι αισθητά πιο μειωμένες.

Στο λάδι αποφασίστηκε ριζική ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος και «αποσύνδεση» της ενίσχυσης από την παραγωγή μέχρι 60%. Το υπόλοιπο ποσοστό της συνδεδεμένης ενίσχυσης που θα περνάει μέσα από εθνικούς φακέλους, ορθές γεωργικές πρακτικές, κατηγορίες επιδοτούμενων περιοχών και θα δίνεται ανά εκτάριο - στρέμμα με βάση μια πυκνότητα δέντρων. Θα οριστούν πέντε κατηγορίες ελαιοπαραγωγικών περιοχών στην Ελληνική Επικράτεια, στις οποίες δε θα δίνεται το ίδιο ύψος συνδεμένης ενίσχυσης, στο όνομα της ποιότητας... Αποφασίστηκε επίσης ότι μέχρι τρία στρέμματα καλλιεργήσιμων ελαιώνων να δίνεται μόνο μια ενιαία εισοδηματική ενίσχυση (αυτό μπορεί να σημαίνει πρακτικά μέχρι 60 ελαιόδεντρα), ενώ για ποσά κάτω των 50 ευρώ ανά αίτηση επιδότησης δε θα δίνεται τίποτα.

Ο υπολογισμός αποσυνδεμένης ενίσχυσης θα βγαίνει με βάση το προαποφασισμένο κοινοτικό κονδύλι που προκύπτει από το μέσο όρο της τριετίας 2000 - 2002, αλλά η μοιρασιά σε εθνικό επίπεδο θα γίνει με βάση την τετραετία 1999 - 2002. Τα κράτη - μέλη θα μπορούν να κόβουν ένα ποσοστό μέχρι 10% από τη νέα επιδότηση για μέτρα που αφορούν υποτίθεται την ποιότητα και την προώθηση του προϊόντος. Δηλαδή να «ενισχύουν» τους λαδέμπορους - λαδοβιομηχάνους, την ΠΑΣΕΓΕΣ και την «Ελαιουργική» κι άλλους τέτοιους «φίλους» των ελαιοπαραγωγών...


Κ. Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ