ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
«Οσο ο ιμπεριαλισμός είναι ισχυρός, πάντα υπάρχει πιθανότητα πολέμου»

Συνέντευξη με τον αντιπτέραρχο εν αποστρατεία του ρώσικου στρατού Εβγένι Ιβάνοβιτς Κοπίσεφ

Ο Εβγένι Κοπίσεφ στο βήμα του παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης
Ο Εβγένι Κοπίσεφ στο βήμα του παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης
Στη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στην Αθήνα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον αντιπτέραρχο εν αποστρατεία του ρωσικού στρατού, Εβγένι Ιβάνοβιτς Κοπίσεφ, πρώτο αντιπρόεδρο της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ και πρόεδρο της Διεθνούς Ενωσης Σοβιετικών Αξιωματικών που δρα στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

--Ποιες είναι οι σημερινές προκλήσεις για το παγκόσμιο κίνημα ειρήνης;

--Εκτιμώ ότι έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση στον κόσμο είναι σαν να βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός νέου παγκοσμίου πολέμου. Οπως και τον Ιούνιο του 1941 εμφανίστηκε ένα κράτος το οποίο θέλει να εφαρμόσει τη «δημοκρατία» σύμφωνα με τα πρότυπά του. Εμφανίστηκε και νέος Φίρερ με το όνομα Τζορτζ Μπους. Εμφανίστηκε και η σιδερένια γροθιά του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού, το ΝΑΤΟ. Και φυσικά τη βάση των ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ την αποτελούν οι ένοπλες δυνάμεις της Αμερικής. Στην παρούσα φάση, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να συγκεντρώσει στα χέρια του τις στρατηγικές πρώτες ύλες ανά τον κόσμο. Καταστρέφει τα κράτη που αντιστέκονται και δε θέλουν να υποταχτούν στην πολιτική του και που παλεύουν για την ανεξαρτησία τους. Προσπαθεί να επιβάλει τη Νέα Τάξη με δυναμικές μεθόδους σε όλο τον κόσμο.

--Ποιοι είναι οι στόχοι του κινήματος ειρήνης και τι μπορεί να προσφέρει ένας απόστρατος σε αυτό;

--Πιστεύω ότι σκοπός όλων των κινημάτων ειρήνης ανά τον κόσμο θα πρέπει να είναι να εμποδίσουν την επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων και φυσικά η διάλυση του ΝΑΤΟ. Στόχος των απόστρατων αξιωματικών είναι να κάνουν σαφές ότι στους άδικους πολέμους κανείς δεν μπορεί να είναι νικητής. Οπως οι Αμερικανοί δεν μπόρεσαν να νικήσουν στο Βιετνάμ έτσι και δε θα καταφέρουν να νικήσουν στο Ιράκ. Ομως, είναι θλιβερό ότι γι' αυτό θα χυθεί και έχει ήδη χυθεί πάρα πολύ αίμα. Οσο πιο σύντομα το κατανοήσουν οι λαοί αυτό τόσο λιγότερο αίμα θα χυθεί.

-- Πώς κρίνετε τη στάση της κυβέρνησης Πούτιν στον πόλεμο στο Ιράκ;

-- Οι ΗΠΑ προσπαθούν να σύρουν στον πόλεμο και τη Ρωσία. Προσπαθούν να πείσουν τη ρώσικη κυβέρνηση να στείλει Ρώσους στρατιώτες στο Ιράκ. Ο ρωσικός λαός όμως είναι κατηγορηματικά ενάντιος σε αυτό. Και γι' αυτό ακριβώς το λόγο η ρωσική κυβέρνηση δεν μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημα των Αμερικανών αυτή τη στιγμή. Και νομίζω ότι δε θα συμμετάσχει τελικά.

-- Σε σχέση με την πρόσφατη διεύρυνση του ΝΑΤΟ σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ποιες είναι οι απειλές και οι προκλήσεις για τη Ρωσία;

-- Ο βασικός σκοπός των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι να καταλάβουν όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ρωσίας. Ηδη χτίζουν γύρω από τη χώρα μας ένα δακτύλιο πολεμικών βάσεων. Οι πρώην Σοβιετικοί αξιωματικοί είναι κατηγορηματικά ενάντιοι στη Διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Οσο, όμως, βρίσκεται στην εξουσία η αστική τάξη, για την οποία ο καλύτερος φίλος είναι η αστική τάξη των ΗΠΑ, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξυπηρετήσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και ο λάος μας θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να σταθεί εμπόδιο σε αυτή την εξέλιξη.

-- Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στη Γεωργία, ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι στόχοι των ΗΠΑ εκεί αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου;

-- Οι Αμερικανοί προσπαθούν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους όλες τις Δημοκρατίες που βρίσκονται στον Καύκασο, μεταξύ των οποίων και τη Γεωργία. Προσπαθούν να αποσπάσουν τη Γεωργία από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και να φέρουν εκεί στρατεύματα. Και όλα αυτά αποτελούν βασικό κομμάτι της προσπάθειας των Αμερικανών να σφίξουν τον κλοιό γύρω από τη Ρωσία. Ανάλογα γεγονότα θα έχουμε και στην Αρμενία, ενώ φυσικά το Αζερμπαϊτζάν είναι ήδη στενός σύμμαχος των ΗΠΑ.

-- Τέλος, πείτε μας κάτι για το κίνημα ειρήνης στη Ρωσία.

-- Στη Ρωσία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια πολιτική δύναμη που να στηρίζει ανοιχτά τον πόλεμο. Είναι πολύ έντονες οι μνήμες από το μεγάλο πατριωτικό πόλεμο στο λαό μας. Για παράδειγμα στη Λευκορωσία ο ένας στους τρεις έχασε κάποιο μέλος της οικογένειάς του στον πόλεμο. Γι' αυτό και η επιθυμία, η πάλη για την ειρήνη έχει παλλαϊκό χαρακτήρα. Η σημερινή εξουσία, πάντως, πιστεύει ότι η Ρωσία δε θα δεχτεί καμία επίθεση. Αλλά η ιστορία μάς διδάσκει ότι από το 1380, δηλαδή από τα τελευταία 624 χρόνια η Ρωσία έκανε πολέμους στα 342 από αυτά. Απελευθερωτικούς πολέμους. Εμείς γνωρίζουμε ότι όσο είναι ισχυρός ο ιμπεριαλισμός πάντα υπάρχει η δυνατότητα του πολέμου. Οπότε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Και να σημειώσω ότι στο κίνημα για την ειρήνη στη Ρωσία πρωταρχικό ρόλο παίζει το ΚΚΡΟ. Η ειρήνη και το ΚΚΡΟ είναι έννοιες συνώνυμες.


Γ.Παπ.

Ελληνοτουρκικά...

Σε συνθήκες αστικού κοινωνικού καθεστώτος η οικονομία παίζει συνήθως καταλυτικό ρόλο μακροπρόθεσμα στις σχέσεις των χωρών. Είναι φυσικό το κεφάλαιο να γίνεται παράγοντας πολιτικής εξομάλυνσης τόσο εύκολα όσο κι η συμβολή του στην όξυνση ανταγωνισμών και συγκρούσεων. Ολα είναι ζήτημα συσχετισμού δυνάμεων, συγκεκριμένων συνθηκών και θέλησης του ισχυρού διεθνούς παράγοντα.

Οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις δείχνουν να έχουν πάρει το δρόμο της εξομάλυνσης με επιταχυνόμενο ρυθμό μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης. Περισσότερο, έφτασαν στο σημείο να εξετάζεται η επέκτασή τους σε άκρως ακανθώδη προβλήματα, όπως Αιγαίο, Κύπρος, μειονότητες, εξοπλισμοί κλπ. Εχω προ πολλού γράψει ότι η Ελλάδα θα γίνει το όχημα μεταφοράς της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Το ζήτημα είναι εάν θα μεταφέρει μια Τουρκία με καθεστώς αστικοδημοκρατικών θεσμών ή θα μεταφέρει μια στρατοκρατική Τουρκία με πολεμοκάπηλες αντιδημοκρατικές δομές πασπαλισμένες με δημοκρατική επίφαση.

Αυτή η ερώτηση δείχνει να κυριεύει το εσωτερικό της Τουρκίας και να ξεσπά σε έναν ανταγωνισμό για τις συγκεκριμένες μορφές και τρόπους που θα ενισχύουν αυτή ή την άλλη πλευρά. Το πρόβλημα της αστικοδημοκρατικής προσαρμογής αυτής ή της άλλης μορφής γίνεται ήδη αποδεκτό από τις ανταγωνιζόμενες πλευρές, ειλικρινά ή μη, εκούσια ή ακούσια. Το ζήτημα αυτό σχετίζεται με την υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση ως ζήτημα αποδοχής των κανόνων της και προσχώρησης σε αυτή, ή τουλάχιστον ειδικής σύνδεσης με ειδικούς κανόνες.

Το ουσιώδες νόημα της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στην Ελλάδα, ο συγκρατημένος τρόπος των δηλώσεών του κι η υψηλή επισημότητα που δόθηκε από ελληνικής πλευράς εκφράζει τη θέληση του ελληνικού και τουρκικού καπιταλισμού να προχωρήσουν σε βαθύτερη εξομάλυνση και συνεργασία. Η προσπάθεια εξελίσσεται στο πλαίσιο των ευρω-ατλαντικών συνθηκών (ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ) για να εξασφαλίζει το «καλώς έχει». Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο (οικονομικό, πολιτικό, γεωστρατηγικό) των ισχυρών ιμπεριαλιστικών καπιταλιστικών δυνάμεων.

Η ευρω-ατλαντική συμμαχία με επικεφαλής τις ΗΠΑ ευνοεί αυτή την εξέλιξη κι εξαιτίας των δυσμενών προβλημάτων που αντιμετωπίζει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με αποκορύφωση την αντίσταση στο Ιράκ ως συμπλήρωμα της χρόνιας παλαιστινιακής αντίστασης. Μια ευρω-ενωσιακή εξέλιξη της Τουρκίας βοηθά τα πολλαπλά σενάρια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για την επιβολή τους. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να θεωρηθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κι η προσδοκώμενη ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

Οπως στον εξοπλιστικό τομέα, έτσι κι εδώ η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας προσπαθεί να «κολλήσει» επιμέρους δικές της απαιτήσεις ως ουρά των ευρω-ατλαντικών απαιτήσεων. Η παρουσία πλειάδας Τούρκων επιχειρηματιών στην επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα και οι μη ανακοινώσιμες συνομιλίες τους με Ελληνες επιχειρηματίες αποτελούν απόδειξη των προθέσεων της ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης με τις ευλογίες των ισχυρών της Συμμαχίας. Αυτό θα συνεχίζεται μόνο στο μέτρο που 1) θα ελέγχεται, 2) δε θα αποτελέσει η οικονομική ελληνοτουρκική καπιταλιστική σύμπραξη αντίπαλο των ευρω-ατλαντικών μονοπωλίων και 3) θα συμβάλλει έτσι ή αλλιώς στη δυτικοσυμμαχική επέμβαση στην ευρύτερη περιοχή. Η υπαρκτή ελληνο-τουρκική προσέγγιση αποτελεί οργανικό - λειτουργικό στοιχείο των ευρω-ατλαντικών επιδιώξεων και γι' αυτό είναι εύθραυστη παρά τη φαινομενική σταθερότητα των βημάτων της. Ολα είναι ρευστά στη συνεχή διελκυστίνδα των πάσης φύσεως ενδοκαπιταλιστικών σχέσεων.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ