Κυριακή 16 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Ελληνοτουρκικά...

Σε συνθήκες αστικού κοινωνικού καθεστώτος η οικονομία παίζει συνήθως καταλυτικό ρόλο μακροπρόθεσμα στις σχέσεις των χωρών. Είναι φυσικό το κεφάλαιο να γίνεται παράγοντας πολιτικής εξομάλυνσης τόσο εύκολα όσο κι η συμβολή του στην όξυνση ανταγωνισμών και συγκρούσεων. Ολα είναι ζήτημα συσχετισμού δυνάμεων, συγκεκριμένων συνθηκών και θέλησης του ισχυρού διεθνούς παράγοντα.

Οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις δείχνουν να έχουν πάρει το δρόμο της εξομάλυνσης με επιταχυνόμενο ρυθμό μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης. Περισσότερο, έφτασαν στο σημείο να εξετάζεται η επέκτασή τους σε άκρως ακανθώδη προβλήματα, όπως Αιγαίο, Κύπρος, μειονότητες, εξοπλισμοί κλπ. Εχω προ πολλού γράψει ότι η Ελλάδα θα γίνει το όχημα μεταφοράς της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Το ζήτημα είναι εάν θα μεταφέρει μια Τουρκία με καθεστώς αστικοδημοκρατικών θεσμών ή θα μεταφέρει μια στρατοκρατική Τουρκία με πολεμοκάπηλες αντιδημοκρατικές δομές πασπαλισμένες με δημοκρατική επίφαση.

Αυτή η ερώτηση δείχνει να κυριεύει το εσωτερικό της Τουρκίας και να ξεσπά σε έναν ανταγωνισμό για τις συγκεκριμένες μορφές και τρόπους που θα ενισχύουν αυτή ή την άλλη πλευρά. Το πρόβλημα της αστικοδημοκρατικής προσαρμογής αυτής ή της άλλης μορφής γίνεται ήδη αποδεκτό από τις ανταγωνιζόμενες πλευρές, ειλικρινά ή μη, εκούσια ή ακούσια. Το ζήτημα αυτό σχετίζεται με την υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση ως ζήτημα αποδοχής των κανόνων της και προσχώρησης σε αυτή, ή τουλάχιστον ειδικής σύνδεσης με ειδικούς κανόνες.

Το ουσιώδες νόημα της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στην Ελλάδα, ο συγκρατημένος τρόπος των δηλώσεών του κι η υψηλή επισημότητα που δόθηκε από ελληνικής πλευράς εκφράζει τη θέληση του ελληνικού και τουρκικού καπιταλισμού να προχωρήσουν σε βαθύτερη εξομάλυνση και συνεργασία. Η προσπάθεια εξελίσσεται στο πλαίσιο των ευρω-ατλαντικών συνθηκών (ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ) για να εξασφαλίζει το «καλώς έχει». Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο (οικονομικό, πολιτικό, γεωστρατηγικό) των ισχυρών ιμπεριαλιστικών καπιταλιστικών δυνάμεων.

Η ευρω-ατλαντική συμμαχία με επικεφαλής τις ΗΠΑ ευνοεί αυτή την εξέλιξη κι εξαιτίας των δυσμενών προβλημάτων που αντιμετωπίζει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με αποκορύφωση την αντίσταση στο Ιράκ ως συμπλήρωμα της χρόνιας παλαιστινιακής αντίστασης. Μια ευρω-ενωσιακή εξέλιξη της Τουρκίας βοηθά τα πολλαπλά σενάρια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για την επιβολή τους. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να θεωρηθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κι η προσδοκώμενη ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

Οπως στον εξοπλιστικό τομέα, έτσι κι εδώ η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας προσπαθεί να «κολλήσει» επιμέρους δικές της απαιτήσεις ως ουρά των ευρω-ατλαντικών απαιτήσεων. Η παρουσία πλειάδας Τούρκων επιχειρηματιών στην επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα και οι μη ανακοινώσιμες συνομιλίες τους με Ελληνες επιχειρηματίες αποτελούν απόδειξη των προθέσεων της ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης με τις ευλογίες των ισχυρών της Συμμαχίας. Αυτό θα συνεχίζεται μόνο στο μέτρο που 1) θα ελέγχεται, 2) δε θα αποτελέσει η οικονομική ελληνοτουρκική καπιταλιστική σύμπραξη αντίπαλο των ευρω-ατλαντικών μονοπωλίων και 3) θα συμβάλλει έτσι ή αλλιώς στη δυτικοσυμμαχική επέμβαση στην ευρύτερη περιοχή. Η υπαρκτή ελληνο-τουρκική προσέγγιση αποτελεί οργανικό - λειτουργικό στοιχείο των ευρω-ατλαντικών επιδιώξεων και γι' αυτό είναι εύθραυστη παρά τη φαινομενική σταθερότητα των βημάτων της. Ολα είναι ρευστά στη συνεχή διελκυστίνδα των πάσης φύσεως ενδοκαπιταλιστικών σχέσεων.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ