ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάη 2004
Σελ. /32
ΠΑΣΟΚ
Νέα ρεκόρ δημαγωγίας και υποκρισίας

Χρειάζεται πράγματι μεγάλη φαντασία και περίσιο θράσσος, για να κοροϊδεύεις κατάμουτρα το λαό.

Eurokinissi

Χρειάζεται πράγματι μεγάλη φαντασία και περίσιο θράσσος, για να κοροϊδεύεις κατάμουτρα το λαό.
Η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών σηματοδότησε ουσιαστικά την αφετηρία μιας νέας επιχείρησης δημαγωγίας.

Το ΠΑΣΟΚ ενώ ξεκάθαρα μέσα από τα επίσημα κείμενά του αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου του Γ. Παπανδρέου, δηλώνει ότι και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσει να στηρίζει την αντιδραστική και αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας, επιχειρεί με φιλολαϊκές κορόνες και υποκριτικές εξαγγελίες να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προ δύο βδομάδων διακήρυξή του για τις ευρωεκλογές, υποστήριζε ότι στόχος του είναι να παλέψει μέσα στους κόλπους της ΕΕ για «κοινωνική δικαιοσύνη», για ένα «κοινωνικό Μάαστριχτ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα την προηγούμενη Τετάρτη, ο Γ. Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής και στη συζήτηση για την οικονομία, λειτουργώντας σαν εκπρόσωπος του ΣΕΒ κάλεσε την κυβέρνηση να ασχοληθεί με την οικονομία όπως προτείνουν οι βιομήχανοι...

Εξάλλου οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική τους ενίσχυσαν τους Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες και βοήθησαν τα μέγιστα για την αύξηση της εξουσίας και των κερδών τους. Ακριβώς και γι' αυτό το λόγο από πολύ νωρίς ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να δώσει τα διαπιστευτήριά του στο ντόπιο κεφάλαιο.

Βέβαια την ίδια στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύεται για την παραπέρα προώθηση και στήριξη της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, επιχειρεί να εμφανίσει το κόμμα του σαν δύναμη...«προόδου» και μάλιστα προσπαθεί να ανακαλύψει και διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις δυνάμεις της συντήρησης και του ΠΑΣΟΚ.

Η ομιλία του Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες έγιναν προχτές και σύμφωνα με τον ίδιο αποτέλεσαν «το νέο ξεκίνημα» του ΠΑΣΟΚ, εξελίχθηκε σ' ένα φραστικό «μαραθώνιο» δημαγωγίας και υποκρισίας, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ «μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, θα παλέψει για πλήρη απασχόληση, διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και προστασία της εργασίας», ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου. Δε δίστασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να εμφανίσει σαν «προστάτη» των εργαζομένων της χώρας το κόμμα του, όταν επί των κυβερνητικών ημερών του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε πλήθος αντεργατικών νομοσχεδίων, νομιμοποιώντας τη μερική απασχόληση και καταπατώντας κάθε εργασιακό δικαίωμα.

Παράλληλα ο Γ. Παπανδρέου θέλοντας να συγκαλύψει την πλήρη ταύτιση των πολιτικών απόψεων του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και κυρίως ενόψει της αναμέτρησης των ευρωεκλογών, προσπάθησε να παρουσιάσει τις «διαχωριστικές γραμμές» που υπάρχουν στην Ευρώπη, ανάμεσα στις δυνάμεις της συντήρησης και της προόδου, όπως αυτές εκφράζονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Εμείς θέλουμε την κοινωνική Ευρώπη, προοδευτικό πόλο στην παγκόσμια δημοκρατική διακυβέρνηση, ενώ εκείνοι κινούνται ανάμεσα στον ευρωσκεπτικισμό, το νεοφιλελευθερισμό και τη δορυφορική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες», υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Αυτό που χρειάζεται είναι ένας νέος διεθνισμός με βασικό όχημα τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τις προοδευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών»...

Στην ίδια ομιλία ο Γ. Παπανδρέου, δε δίστασε να ανασύρει και.... πειστικά επιχειρήματα από το παρελθόν, υποστηρίζοντας ότι το σύνθημα «η Ελλάδα στους Ελληνες» είναι και σήμερα επίκαιρο, αφού όπως προκλητικά ισχυρίστηκε «δεν είναι απλά η απεξάρτησή μας από τις αμερικανικές βάσεις, που ήταν βασικό στοιχείο τα πρώτα χρόνια», αλλά και ότι η Ελλάδα «θα έχει μια πορεία ανεξάρτητη και αυτοδύναμη η οποία θα της επιτρέπει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα των πολιτών»!!

Τώρα μιλούν για κατοχή

Εκεί όμως που τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ξεπέρασαν και τον... εαυτό τους και απέδειξαν περίτρανα ότι στην πολιτική ζωή του τόπου παίζουν ένα αισχρό παιχνίδι με μοναδικό στόχο να εγκλωβίσουν λαϊκές συνειδήσεις, ήταν με την έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος, με το οποίο ζητούσαν την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από το Ιράκ!!!

Τα στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που παρέδωσαν τη Σούδα στους Αμερικανούς και Βρετανούς ιμπεριαλιστές, προκειμένου αυτοί να εξαπολύσουν πιο εύκολα το δολοφονικό τους σχέδιο σε βάρος του λαού του Ιράκ και τάχτηκαν υπέρ της εκστρατείας εναντίον της «τρομοκρατίας», την προηγούμενη Παρασκευή καταδίκασαν την κατοχή!!

«Η σημερινή έκρυθμη κατάσταση στο Ιράκ επιβεβαιώνει την απαίτηση για αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και την παράδοση της εξουσίας στον ιρακινό λαό με μόνη δύναμη επίβλεψης τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών», δήλωσαν χωρίς ίχνος ντροπής οι συνοδοιπόροι των δολοφόνων.

«Οι δυνάμεις κατοχής πρέπει να αποχωρήσουν αμέσως. Το απαιτεί η ανάγκη για την παγκόσμια ειρήνη», υποστήριξαν οι... σύμμαχοι των ΗΠΑ και μάλιστα συμπλήρωσαν ότι «τα αποτρόπαια βασανιστήρια Ιρακινών πολιτών που είδαν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν τις παραπάνω θέσεις και δυναμώνουν τις φωνές σ' όλο τον κόσμο να ζητηθεί ο άμεσος τερματισμός της κατοχής του Ιράκ».


Π. Γ.


ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ

(Η ώρα του Εθνικού Συμβουλίου)

ΘΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ πάντα σαν κορυφαία ώρα στη νεότερη ιστορία μας η 14η του Μάη 1944, η μέρα, που πάνω στα λεύτερα βουνά, στην ανταρτομάνα Ρούμελη, το Εικοσιένα θα αντάμωνε την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση.

ΕΞΗΝΤΑ χρόνια από τότε, που απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας έφτανε το μήνυμα πως στο μικρό πανέμορφο χωριουδάκι της Ευρυτανίας, Κορυσχάδες, και στο ιστορικό εκείνο σχολείο του, συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο, που είχε συγκαλέσει η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ).

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ Συμβούλιο, εκλεγμένο από σύσσωμο το λαό της ελεύθερης και της κατεχόμενης Ελλάδας, με μια χωρίς προηγούμενο συμμετοχή του στις εκλογές, παρ' όλες τις δυσκολίες και τις ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, που επικρατούσαν στις σκλαβωμένες ακόμα περιοχές, οδοιπορούσαν μέρες και μέρες σε κάμπους και βουνά, για να συγκεντρωθούν στο προσδιορισμένο μέρος, εκεί όπου θα συνεδρίαζε.

ΑΠ' ΟΛΕΣ τις στράτες, τους δρόμους και τα μονοπάτια, σε πολυήμερες πορείες, οι αντιπρόσωποι, αψηφώντας τους κινδύνους, βρέθηκαν στο «ραντεβού» της έναρξης των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου, που ήταν ορισμένο για τις 14 του Μάη στο ιστορικό σχολείο των Κορυσχάδων, που από μέρες έχει ετοιμαστεί. Οι καλλιτέχνες του ΕΑΜ, αυτοί που ανέβηκαν στα βουνά, δούλεψαν με κέφι για να δώσουν στην αίθουσα τη διακόσμηση, που απαιτούσε ένα τέτοιο γεγονός. Και, φυσικά, το Εικοσιένα κι οι πολέμαρχοί του ήταν το μήνυμα και το θέμα. Πάνω σ' αυτό δούλεψαν τη διακόσμησή τους. Οι αγωνιστές του '21, ο Κανάρης, ο Καραϊσκάκης, ο Διάκος, ο Παπαφλέσσας, οι μεγάλες μορφές, αλλά και μνημειακές συνθέσεις από τον αντιστασιακό αγώνα του λαού μας.

ΜΕ τις ζωγραφικές αυτές συνθέσεις και τα φλογερά του αγώνα συνθήματα, που 60 χρόνια από τότε έμειναν και μένουν ολοζώντανα και ανταμώνουν του Εικοσιένα το μήνυμα «Επίδαυρος 1821- Κορυσχάδες 1944». Ο Δημήτρης Γιολδάσης, ο Βάλιας Σεμερτζίδης, ο Δημήτρης Μεγαλίδης, ο Ηλίας Φέρτης, ο Γιώργος Δήμου, ο Γιώργος Λυδάκης αποτελούσαν την καλλιτεχνική ομάδα, που δούλεψε ακούραστα για τη διακόσμηση του σχολείου.

ΔΥΟ βδομάδες - έως τις 27 του Μάη - κράτησαν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου. Ηταν πρώτα απ' όλα ένα βήμα εθνικής και λαϊκής ενότητας. Σ' αυτό πήραν μέρος και εκφράστηκαν πολιτικές και εθνικές δυνάμεις, που βρίσκονταν έξω από τα οργανωτικά πλαίσια του ΕΑΜ και έδωσαν μεγαλύτερη ακόμη δύναμη και πλάτος στην ακτινοβολία της ΠΕΕΑ.

ΗΤΑΝ το Εθνικό Συμβούλιο ένα ορόσημο στην ακλόνητη απόφαση του ελληνικού λαού για να αποτινάξει τον ξένο ζυγό, ν' αποκτήσει τη λευτεριά του, που είχε κατακτηθεί σε μεγάλα τμήματα της χώρας με μεγάλες θυσίες.

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ Συμβούλιο, στο ιστορικό ψήφισμά του, είχε διακηρύξει πως «ο πρωταρχικός σκοπός και γνώμονας για την άσκηση όλων των εξουσιών είναι ο απελευθερωτικός αγώνας του έθνους...». Αλλά αν το Εθνικό Συμβούλιο υπογράμμιζε την πρωταρχική σημασία, την προτεραιότητα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα - προϋπόθεση για κάθε προκοπή και ανάπτυξη, ταυτόχρονα διακήρυττε ότι είναι αυτονόητη η ίση σπουδαιότητα της δημοκρατικής αναγέννησης.

ΣΤΗΝ αγόρευσή του στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Γ. Σιάντος, γραμματέας Εσωτερικών, έλεγε πως «οι αγνοί πατριώτες, που έρχονται απ' την ελεύθερη Ελλάδα στο βουνό, ονομάζουν αυτό που βλέπουν θαύμα. Και πραγματικά είναι ένα θαύμα... Ομως, το θαύμα αυτό δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η μεγάλη και ανεξάντλητη δύναμη του αγωνιζόμενου λαού...».

ΕΞΗΝΤΑ χρόνια από τότε που το Εθνικό Συμβούλιο καθρέφτιζε τον επικό αγώνα της Αντίστασης για την απελευθέρωση της χώρας, αλλά και την αμετακίνητη απόφασή του να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τον αγώνα για τη λαοκρατική αναγέννηση της Ελλάδας. Ηταν μια εθνική μυσταγωγία, που από τα λεύτερα βουνά, τους Κορυσχάδες, ακτινοβολούσε, αλλά κι ακτινοβολεί σ' όλη τη χώρα. Μήνυμα απλό, κρουστάλλινο, που πάλευε να διώξει το βάρβαρο κατακτητή, αλλά που με θυσίες και ολοκαυτώματα πάλευε επίσης για να θεμελιώσει το καλύτερο αύριο. Κληρονομιά του λαού μας ολοζώντανη και για το σήμερα, για τους νέους αγώνες.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ